ФИФА ще разгледа увеличаването на отборите на Мондиал 2022


Н. Гавазов

ФИФА ще разгледа увеличаването на отборите на Мондиал 2022

Конгресът на ФИФА на 13-и юни в Москва ще обсъди въпроса за възможното увеличаване на броя на финалистите на Мондиал 2022 в Катар от 32-а на 48 участника. Напомняме, че в средата на миналия месец в британската преса се появи информация, че от Южна Америка са поискали ускоряване на процеса на разширяване на участниците на Световното първенство, което първоначално бе планирано да стане от 2026 година. Паралелно с това се съобщаваше, че страната-домакин на финалите на Мондиал 2022 Катар е изявила за готовността си промяната да стане именно по време на домашния турнир.

Това потвърди и източник от ФИФА: "Да, те се свързаха с нас и ни увериха, че са готови за реакция. Разбира се, това трябва да бъде обсъдено на най-високо ниво, защото става дума за увеличаване на разходите, както и за промяна на логистиката по подготовката и провеждането на турнира. Но от Катар ни увериха, че са напълно способни да проведат успешно Световно в новите условия. Така или иначе, предстои всички да седнем на масата и да обсъдим ситуацията".

Сега става ясно, че това обсъждане ще се състои на 13 юни в Москва. Също така на Конгреса ще се избере и домакин на Световното първенство през 2026-а година, което по първоначален план трябваше да бъде с 48 финалиста. До момента има две кандидатури - едната е съвместна на САЩ, Мексико и Канада, а другата е на Мароко. Ако пред заявките не удовлетворят делегатите на конгреса, срокът за взимане на крайното решение ще бъде отложено с две години.

Както е известно, Световното първенство по футбол през 2022 година ще се проведе в периода 21 ноември - 18 декември. Това решение бе взето през септември 2015 година на заседание на изпълкома на ФИФА в Цюрих, което утвърди международния календар за периода 2018 - 2024 година. Това означава, че срокът за провеждане на турнира е съкратен на 28 дни. Ако ФИФА одобри увеличаването на броя на участниците на Мондиал 2022, тогава мачовете от  турнира ще се увеличат от 64 на 80. Срещите в Катар ще се провеждат на осем стадиона в градовете Доха, Лусаил, Ал Уакра, Ал Хор, Ал Раян, Ум Салал и Мадинат аш Шамал.

  Сподели
447