ФИФА започва разговори с Катар за увеличаване на участниците на Мондиал 2022


Н. Гавазов

ФИФА започва разговори с Катар за увеличаване на участниците на Мондиал 2022

От ФИФА потвърдиха за желанието на Катар за увеличаване на броя на участниците на Мондиал 2022 от сегашните 32 на 48. През уикенда в британската преса се появи информация, че от Южна Америка са поискали ускоряване на процеса на разширяване на участниците на Световното първенство, което първоначално бе планирано да стане от 2026 година. Паралелно с това се съобщаваше, че страната-домакин на финалите на Мондиал 2022 Катар е изявила за готовността си промяната да стане именно по време на домашния турнир.

Напомняме, че през миналата година Бюро на Съвета на ФИФА  взе решение за увеличаването на участниците на Световните първенства на 48 отбора. Тогава стана известно, че Европейската футболна асоциация (УЕФА) ще получи 16 места на Световното първенство по футбол през 2026-та година. Останалите квоти се разпределят както следва:  9 на Африка, 8 на Азия, по 6 на Северна и Южна Америка и 1 на Океания. Домакинът автоматично се класира и отнема едно място от квотата на своята конфедерация. Останалите две места ще бъдат определени чрез плейофи между шест отбора - по един от всяка континентална конфедерация без Европа.

Сега става ясно, че от Организационния комитет за Мондиал 2022 вече са се свързали с ФИФА с уверението, че Катар може да приеме разширения състав на участници на Световното.

"Да, те се свързаха с нас и ни увериха, че са готови за реакция. Разбира се, това трябва да бъде обсъдено на най-високо ниво, защото става дума за увеличаване на разходите, както и за промяна на логистиката по подготовката и провеждането на турнира. Но от Катар ни увериха, че са напълно способни да проведат успешно Световно в новите условия. Така или иначе, предстои всички да седнем на масата и да обсъдим ситуацията", заяви източник от ФИФА пред Associated Press.

Както е известно, Световното първенство по футбол през 2022 година ще се проведе в периода 21 ноември - 18 декември. Това решение бе взето през септември 2015 година на заседание на изпълкома на ФИФА в Цюрих, което утвърди международния календар за периода 2018 - 2024 година. Това означава, че срокът за провеждане на турнира е съкратен на 28 дни.

Ако ФИФА одобри увеличаването на броя на участниците на Мондиал 2022, тогава мачовете от  турнира ще се увеличат от 64 на 80.

Срещите в Катар ще се провеждат на осем стадиона.

  Сподели
638