Кот д'Ивоар - Португалия: Равенството е най-логичният резултат


Н. Гавазов

Кот д'Ивоар - Португалия: Равенството е най-логичният резултат

Кот д`Ивоар - Португалия
Стадион: "Нелсън Мандела Бей", Порт Елизабет
Дата: 15.06.2010
Час: 17:00
Съдия: Хорхе Ларионда (Уругвай)

Без съмнение, най-интересната група на Световното първенство е група G, известна като „Групата на смъртта", а срещите в нея започват със завладяващата битка между Кот д'Ивоар и Португалия - две страни, които ще се борят за второто място, даващо право за участие в следващия етап на борбата. Разбира се, ако приемем, че другият участник в групата - Бразилия ще бъде първа.

За Кот д'Ивоар това е второ участие на световни финали, като при дебюта си през 2006 година те отпаднаха от групите. Израстването във футболно отношение на малката африканска страна обаче е голямо и показателен за това е факта, че по-голямата част от националите се състезават в големите европейски първенства, от където идва и увереността за класиране на осминафиналите.

Квалификационната кампания на „слоновете" за Мондиал 2010 започна на 14 юни 2008 с равенство срещу Ботсвана, и завърши на 14 ноември 2009 с победа над Гвинея, като в десетте си мача отборът победи седем пъти и завърши наравно три пъти. В срещите си след това тимът постигна някои забележителни резултати, постигайки равенства срещу Германия и Парагвай, и побеждавайки Япония. В последния мач обаче срещу „Страната на изгряващото слънце" се контузи най-добрият играч на отбора Дидие Дрогба и неговото участие в първата среща на своите е поставено под въпрос. Въпреки това, на африканска земя „слоновете" имат голям стимул да се отличат въпреки сериозната конкуренция, и който си позволи да подцени ивоарийците най-вероятно ще бъде наказан.

„Златното поколение" на Португалия за малко да пропусне Световните финали след като в първите си пет мача от кампанията си в квалификационната група имаше загуба и три поредни равенства. Все пак хората на Карлос Кейрош достигнаха до баражите, преодолявайки Босна и Херцеговина, но заслужаваше ли Португалия да отпадне от Мондиал 2010? Твърдо не, защото в последните си седем мача постигна впечатляващите шест победи, а загубата от Дания на 10 септември 2008 се оказа и последна за тима.

В приятелските си срещи като част от подготовката за световните финали, Португалия не бе много убедителна с играта си, особено унизително бе равенството 0:0 срещу Кабо Верде, а Кристиано Роналдо продължи с головата си суша за националния отбор. Въпреки това, надеждите на всички фенове на португалците са свързани именно с бившата звезда на Манчестър Юнайтед, който успокои обществеността заявявайки, че „Головете за националния отбор ще дойдат и те са като кетчуп - когато идват, идват всички наведнъж".

За Кот д'Ивоар неприятната новина за която вече споменахме е контузията на Дидие Дрогба, която според последни информации е много противоречива - ту ще играе, ту няма да играе. Треньорът Свен Горан Ериксон също не внесе яснота по въпроса, заявявайки, че според неговия план „Б" звездата на Челси ще играе. Нека обаче приемем, че това е може би някакъв хитър ход от страна на шведския специалист и наистина ще видим Дрогба в игра.

Ериксон промени старата схема на игра 4-4-2 и премина към 4-2-3-1, която въпреки, че е с един нападател, се оказа много по атакуваща и гарантира повече разнообразие в атака с включването на футболисти от втора линия. В същото време играчите му много трябва да внимават когато противникът овладее топката, тъй като опорната зона остава уязвима за контраатаките на съперника. Най-вероятно Ебуе и Бока ще започнат в центъра на защита, а Туре и Зокора ще заемат места в опорната зона. Не искам да си представя африканците без Дрогба - просто шансовете им за нещо в този мач ще се изпарят. Поради това си мисля, че именно той ще застане начело на атаката за своите.


Големият губещ за Португалия е звездата на Манчестър Юнайтед Нани, който получи контузия и е аут от Мондиала. Слуховете около него са, че причините за това са други, както и другият слух, че след седмица ще е готов за игра. Футболистът обаче при пристигането си в Португалия заяви, че започва възстановяването си и се надява да е готов за новия сезон.

Карлос Кейрош е любител на схемата 4-2-3-1 и най-вероятно на нея ще се спре за този мач. По фланговете ще видим отляво Шимао, а отдясно Роналдо. В средата най-вероятно ще се разположи Деко - непосредствено зад футболиста, който е на върха на атаката Алмейда. В центъра на защитата ще видим пък Карвальо и Алвеш.

Според мненията, фаворитът в срещата е Португалия. Аз си мисля обаче, че това ще зависи най-вече от факта дали най-добрият играч на африканците ще вземе участие в срещата. Наистина, Кот д'Ивоар не е само Дрогба и при негово отсъствие останалите от тима ще се опитат да докажат това. Но все пак без него нещата ще бъдат по трудни за съотборниците му. Лично аз смятам, че двата отбора са равностойни и ще подходят с респект един към друг. Португалия може да спечели, ако Шимао е преодолял умората си, ако Алмейра има ден, както и подкрепата на Деко. Много станаха вариантите, но това всъщност прави според мен интересна тази среща. Аз лично бих се застраховал с едно равенство, което ще бъде соломоновско решение от моя страна, но и най-логичния вариант с оглед състоянието на силите.


Последни 5 изиграни срещи:

Кот д`Ивоар:

03 март Кот д`Ивоар - Южна Корея 0:2 (Приятелски мач)
28 март Того - Кот д`Ивоар 1:2 (Шампионат на Африка)
11 април Кот д`Ивоар - Того 4:0 (Шампионат на Африка)
30 май Парагвай - Кот д`Ивоар 2:2 (Приятелски мач)
04 юни Япония - Кот д`Ивоар 0:2 (Приятелски мач)

Португалия:

18 ноември Босна и Херцеговина - Португалия 0:1 (Квалификация за СП, Бараж)
03 март Португалия - Китай 2:0 (Приятелски мач)
24 май Португалия - Кабо Верде 0:0 (Приятелски мач)
01 юни Португалия - Камерун 3:1 (Приятелски мач)
08 юни Португалия - Мозамбик 3:0 (Приятелски мач)


Досегашни срещи:

Кот д`Ивоар - Португалия

НЕ СА СЕ СРЕЩАЛИ ДОСЕГА


Коефициенти от bet365:
Кот д`Ивоар - 3.40
Равен - 3.25
Португалия - 2.20

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
175