Алжир - Словения: Победата е задължителна


Н. Гавазов

Алжир - Словения: Победата е задължителна

Алжир - Словения
Стадион: "Питър Мокаба", Полокване
Дата: 13.06.2010
Час: 14:30
Съдия: Пабло Посо Кинтерос (Чили)

Срещата между Алжир и Словения ще бъде между два отбора, които със сигурност попадат в сянката на останалите два съперника в група С на Световното първенство по футбол - Англия и САЩ. Това прави много важен този двубой, в който ще се търси задължителна победа, а след това ще трябва да се открадне нещо срещу фаворитите, за да се търси излизане от групите.

Алжир има всичко на всичко две участия на Световни финали, но трябва да признаем, че те са членове на ФИФА от 1965 г, и всъщност влизат в надпреварата за първи път през 1970 година. Паметна ще остане в историята на арабската страна победата с 2:1 над Германия на Световното първенство в Испания през 1982 година, както и победата над Чили с 3:2 и за малко тогава не излизат от групите. При следващото си участие през 1986 имат нещастието да бъдат в една група с Бразилия и Испания, след което пропускат цели пет издания на най-големия футболен форум.

Класирането на „пустинните лисици" за сегашния Мондиал не мина леко и без перипетии, и се наложи на 18 ноември 2009 година в трети - златен мач с Египет, който се игра в Судан да бъде определен щастливеца. Победата с 1:0 над „фараоните", които по-късно станаха шампиони на Африка, доведе дори до политическо напрежение между двете страни, но така или иначе Алжир придоби правото за трети път в своята история да участва на Световно първенство.

След 18 ноември 2009 г. националният тим на арабската страна изигра общо 11 мача, в които представянето можем да определим като противоречиво: 4 победи, един равен и шест загуби, в които бяха допуснати всичко 19 гола. Тежките поражения срещу Сърбия и Ирландия не говорят добре за тима на Рабах Саадане, но все пак Алжир си остава корав отбор, като повечето футболисти играят в големите европейски първенства.


Словения е член на ФИФА от 1992 година и това е второ участие на Световни финали за малката европейска държава. Като се има в предвид обаче и присъствието на Евро 2000, не трябва да гледаме на бившата югославска република с лекота, още повече, че в квалификационната група за Мондиал 2010 словенците оставиха зад себе си отбор като Чехия и допуснаха само 4 гола в кампанията си. Като прибавим и факта, че изхвърлиха след това в баражите фаворитът Русия - който подцени футболистите на Матияс Кек ще сгреши.

Отборът е обединен около Новакович, който през 2006 година премина в Бундеслигата и в 108 мача за Кьолн вкара 51 гола. Със същата последователност той продължи да работи и в националният тим, и в 38 мача отбеляза 16 гола. По-голяма част от футболистите играят в големите европейски първенства и притежават достатъчно опит, за да се противопоставят на който и да е отбор.

Неприятната новина за Алжир е, че от стартовия състав отпадна капитанът Язид Мансури и най-вероятно на негово място в центъра на терена ще видим Медхи Ласен. По този начин като централни защитници ще заиграят Антар Яхия и Маджид Бугера. На върха на атаката със сигурност ще видим Джебур, а вторият избор на треньора ще бъде между Матмур и Гезал. Схемата на игра ще бъде 4-4-2.

За Словения новините са добри - Любиянкич се възстанови от травмата си, но най-вероятно няма да започне мача. Схемата на игра, която Кек ще използва е 4-4-2, като централните полузащитници са изтеглени силно назад - пред зоната на наказателното поле. На върха на атаката най-вероятно ще видим Дедич и Новакович, а по крилата Бирса и Кирм. Най-вероятно Радославевич и Корен да заемат местата си в централната зона на терена, но не е изключено в даден момент на мача да видим в игра Рене Кърхин, който да заиграе изтеглен напред - непосредствено зад двамата нападатели, но всичко това ще бъдат решения на Керк и ще зависят от развоя на срещата.

За да бъде направена всяка една прогноза в първите срещи се иска наистина достатъчно смелост. Много специалисти определят Алжир като аутсайдерът в група С, но дали точно това, че натискът върху „пустинните лисици" е малък, няма да бъде предпоставка за разкрепостеност в действията им? В същото време Словения, която излиза с авторитет на отбор с много добра защита, за да запази шансовете си за излизане от групите, ще трябва задължително да потърси победата. Дали обаче ще успеят Новакович и компания да се справят с коравите си противници? Аз съм на мнение, че Словения ще продължи традицията да играе здраво в защита и да разчита на бързо изнасяне на топката към двамата си нападатели. Поради това и ще заложа на тях в този двубой.

Прогноза за: Алжир - Словения 0:1

 

Последни 5 изиграни срещи:

Алжир:

03 март Алжир - Сърбия 0:3 (Приятелски мач)
13 март Алжир - Либия 1:0 (Шампионат на Африка)
17 април Либия - Алжир 2:1 (Шампионат на Африка)
28 май Ейре - Алжир 3:0 (Приятелски мач)
05 юни Алжир - ОАЕ 1:0 (Приятелски мач)

Словения:

14 октомври Сан Марино - Словения 0:3 (Квалификация за СП)
14 ноември Русия - Словения 2:1 (Квалификация за СП, Бараж)
18 ноември Словения - Русия 1:0 (Квалификация за СП, Бараж)
03 март Словения - Катар 4:1 (Приятелски мач)
04 юни Словения - Нова Зеландия 3:1 (Приятелски мач)


Досегашни срещи:

Алжир - Словения

НЕ СА СЕ СРЕЩАЛИ ДОСЕГА


Коефициенти от bet365:
Алжир - 3.30
Равен - 3.25
Словения - 2.25

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
178