Анонс на 1/16-финалите на Лига Европа


FUTBOL-TV

Анонс на 1/16-финалите на Лига Европа

Йънг Бойс - Евертън
Стадион: "Стад де Суис", Берн
Дата: 19.02.2015г.
Час: 20:00
Съдия: Алексей Кулбаков (Беларус)

Евертън се завръща в Лига Европа този четвъртък, когато пътува до Швейцария, за да гостува на Йънг Бойс в този мач от първия кръг на фазата на последните 32 отбора. "Карамелите" се наслаждават на добра кампания в Европа, като загубиха само веднъж в осма група, завършвайки над Волфсбург, Краснодар и Лил.

Междувременно Йънг Бойс, водени от Ули Форте, продължиха след второто място в девета група на турнира. Швейцарците се гордеят с добър рекорд у дома си, като в последните 7 срещи на "Щад де Суис" те имат само победи. В Европа тимът има 13 гола и само един допуснат у дома.

Ако говорим за моментната форма то и двата отбора търсят постоянство. Йънг Бойс има две победи в последните си 6 мача във всички турнири, а в същото време Евертън има една. В последната среща на мърсисайдци момчетата на Роберто Мартинес загубиха минимално от лидера в Англия - Челси. Същевременно Йънг Бойс победиха с 4:2 у дома си Грасхопър Цюрих. Преди тази среща в Лига Европа домакините нямат никакви проблеми в състава.

Бейнс, Озмън, Пиенаар и МакГиди са под въпрос за гостите, които няма да разчитат и на Аарън Ленън поради това, че той е играл в друг отбор от състезанието. 

Прогноза: Йънг Бойс - Евертън 1:1

Трабзонспор - Наполи
Стадион: "Хюсеин Авни Акер", Трабзон
Дата: 19.02.2015г.
Час: 20:00
Съдия: Мануел Де Соуса (Португалия)

Трабзонспор все още е на лов за първата си победа през пролетния период в състезание от УЕФА, когато турците посрещат италианския Наполи в 1/16 финалите на Лига Европа. Миналата година на тази фаза в турнира Наполи елиминира Суонзи Сити.

Това е първата среща между тези отбори в историята. Исторически погледнато Трабзонспор успя да спечели първия си мач с италианска опозиция - Интер, през 1983-та. От тогава обаче тимът не успя да спечели 6 срещи с италианци в Турция (3 равенства). Ювентус елиминира Трабзонспор миналата година на същата фаза в която тимовете се намират сега.

Трабзонспор няма победа в пролетния период на турнир от УЕФА - миналата година загуби 2 пъти от Юве (с 2:0 и 0:2, а през 2012-та ПСВ изхвърли Трабзонспор след 2:1 и 4:1). Откъм форма в Европа тази година, домакините не успяха да спечелят само един мач пред собствена публика.

Наполи спечели само веднъж на гости в Европа тази година, но пък няма допуснати голове в последните си 3 мача. Отборът разчита на много опитен по отношение на европейските срещи треньор в лицето на Рафаел Бенитес. Това е единственият мениджър в състезанието, който е печелил турнира понастоящем.

Прогноза: Трабзонспор - Наполи 1:3

Рома - Фейенорд
Стадион: "Олимпико", Рим
Дата: 19.02.2015г.
Час: 20:00
Съдия: Овидиу Хацеган (Румъния)

И за двата от тези отбори това е възможност за достигане на злато, след като Рома изглежда не успява да постига успехи зад лидера в Серия А - Ювентус, след пореден разочароващ резултат в последния кръг в Италия - равен с последния Парма. Фейенорд пък е на цели 20 точки от лидерът в Ередивизи - ПСВ. След загубата си през уикенда този тим бе елиминиран и от локалната купа. Сега всички усилия трябва да се съсредоточат в Европа, където златото е постижимо при малко повече концентрирани усилия.

Домакините имат много проблеми с контузени и това обяснява формата напоследък. Дълготрайно аут са Кевин Строотман и Федерико Балцарети, които дори не са посочени като имена в отбора за Европа. Пристигналите през януари Виктор Ибарбо и Сейду Думбиа обаче са, макар първия да е контузен сега. Жервиньо се върна след купата на Африка за Рома, а и Холебас вероятно ще играе след като пропусна с наказание мача с Парма. Наинголан и Майкон са на един картон от наказание в Европа.

Гостите нямат много проблеми - единствено Елвис Ману е контузен, а Люк Уилшър и Калид Боларуз са поставени под въпрос с шанс да играят. Фейенорд има цели 5 титуляра, които висят на картон от наказанието.

Рома, макар и в разочароваща форма, е далеч по-силен отбор на хартия, като този отбор може да реши прогреса си с добро представяне още сега и преди сложното преиграване на гости.

Прогноза: Рома - Фейенорд 2:0

Тотнъм - Фиорентина
Стадион: "Уайт Харт Лейн", Лондон
Дата: 19.02.2015г.
Час: 22:05
Съдия: Веласко Карбайо (Испания)

Тотнъм посреща Фиорентина в един от най-чаканите сблъсъци в Лига Европа от 1/16-финалната фаза. И двата отбора се намират сред фаворитите за спечелване на състезанието. Това би трябвало да е равностоен мач, но босът на домакините - Маурисио Почетино, ще иска да има превес над своя опонент преди гостуването в Италия. 

Ще му помогне обстоятелството, че той няма нито един контузен играч. Само 3 дни след преиграването обаче шпорите ще играят с Челси в Капитал уан Къп, затова Почетино ще иска със сигурност да си подсигури прогреса в един силен мач в четвъртък. 

Марио Гомес и Йоакин вероятно ще се завърнат сред титулярите за Фиорентина след получените почивки срещу Сасуоло. Кума Бабакар обаче вкара два гола в онзи мач и може да задържи мястото си. Мика Ричардс има опит срещу английска опозиция и ще е ценен за гостите, а се очаква още и Борха Валеро да се върне в редиците. Роси, Бернардеши и Лупатели са контузени.

И двата отбора са в добра форма понастоящем, но гостите спечелиха 6 и не загубиха нито един от последните си 8 официални мача. Шпорите могат да прекратят този позитивен рекорд, понесени на крилете на младия си талисман - Хари Кейн.

Прогноза: Тотнъм - Фиорентина 2:0

Селтик - Интер
Стадион: "Селтик Парк", Глазгоу
Дата: 19.02.2015г.
Час: 22:05
Съдия: Ищван Вад (Унгария)

В друг не по-малко интригуващ двубой от фазата на директните елиминации в Лига Европа един срещу друг се изправят съставите на Селтик и Интер. Двата отбора имат стара вражда, датираща от 1967 г., когато шотландският гранд побеждава „нерадзурите" на финала за Купата на европейските шампиони с 2:1, осъществявайки пълен обрат през втората част, благодарение на головете на Томи Гемел в 62-ата минута и Стив Чалмърс пет минути преди края на срещата.

Именно тази победа над Интер остава и най-големият връх на международната сцена за „детелините", които впоследствие губят финала за КЕШ през 1970 г. от Фейенорд, а през 2003 г. Селтик, заедно със Стилиян Петров в състава си, сведе глава и пред Порто на финала за Купата на УЕФА, която сега се казва именно Лига Европа. Иначе играчите на Рони Дейла стигнаха до настоящата фаза, след като завършиха на второ място в крайното класиране на група „D", събирайки в актива си 8 точки чрез 2 победи, 2 равенства и 2 поражения. Компания на Селтик правеха победителя в групата РБ Залцбург, както и Динамо Загреб и Астра Гюргево. За предстоящия двубой с травми в състава на „детелините" са Лустиг и Мългрю, а под въпрос е Комънс.

Интер пък се е запътил към четвърто отличие в надпреварата. Миланският гранд е печелил турнира, когато все още се казваше Купата на УЕФА три пъти в своята история през 1991, 1994 и 1998 г. В момента обаче „нерадзурите" се представят далеч по-слабо от най-силните си изяви през годините. Възпитаниците на Роберто Манчини заемат 9-то място във временното класиране в италианската Серия А и е много спорно дали ще успеят да се класират за европейските клубни турнири наесен, въпреки че Интер бележи лек прогрес и в последни си два мача в Калчото тимът наниза общи 7 гола. Иначе „нерадзурите" спечелиха група „F" в сегашното издание на надпреварата. Интер финишира с актив от 12 точки след 3 победи и 3 равенства, а компания на миланци правеха Днипро, ФК Карабах и Сент Етиен. За гостуването в Глазгоу контузени са Джонатан и Нагатомо, а от травми се оплакват Андреоли, Кампаняро и Д'Амброзио.

Прогноза: Селтик - Интер 0:1

Севиля - Борусия М'гладбах
Стадион: "Рамон Санчес Писхуан", Севиля
Дата: 19.02.2015г.
Час: 22:05
Съдия: Александър Ставрев (Македония)

В един от най-интересните мачове във фазата на директните елиминации в Лига Европа жребият противопостави един срещу друг действащият шампион в турнира Севиля, който обаче е подложен на първи сериозен тест, тъй като на пътя на испанския тим за втори пореден триумф в надпреварата се изправя коравият Борусия Мьонхенгладбах.

Въпреки че е носител на отличието от последното издание в Лига Европа, Севиля завърши на второ място в своята група „G". Възпитаниците на Унай Емери събраха 11 точки в актива си чрез 3 победи, 2 равенства и 1 загуба, но пред тях финишира холандският Фейенорд, който събра 12 пункта. Другите два състава в групата бяха хърватският Риека и белгийският Стандарт Лиеж. За предстоящия двубой с травми в състава на „рохибланкос" са титулярният страж Бето, както и Аспас и Коке, а Мбиа е наказан.

Намиращият се на трето място във временното класиране в германската Първа Бундеслига тим на Борусия Мьонхенгладбах се представя на ниво и в евротурнирите. „Зебрите" попаднаха в група „А" заедно със съставите на Виляреал, ФК Цюрих и Аполон, но играчите на Лусиен Фавре не срещнаха никаква конкуренция от тези опоненти и завършиха на първо място в крайното класиране с актив от 12 точки, записвайки 3 победи и 3 равенства. Сега обаче е най-сериозното препятствие пред Борусия, тъй като съперникът е трикратният победител в турнира и действащ носител на трофея. Под въпрос за гостуването в Севиля е само Хан.

Прогноза: Севиля - Борусия Мьонхенгладбах 2:1

Торино - Атлетик Билбао
Стадион: "Олимпико", Торино
Дата: 19.02.2015г.
Час: 20:00
Съдия: Михаел Кукулакис (Гърция)

В друг двубой от фазата на директните елиминации в Лига Европа, който е с по-ранен начален час, един срещу друг в Торино местният едноименен отбор е домакин на идващия от Страната на баските в Испания състав на Атлетик Билбао.

Италианците завършиха на второ място в своята група „В" в Лига Европа. „Биковете" финишираха с актив от 11 точки, записвайки 3 победи, 2 равенства и 1 загуба, като Торино завърши само на точка от победителя в групата Брюж. Другите два отбора бяха финландският ХИК и датският ФК Копенхаген. Сега играчите на Джампиеро Вентура ще се опитат да сторят това, което един от славните отбори на торинци не успя да направи през 1992 г., когато „биковете" загубиха по драматичен начин финала в надпреварата, която тогава се казваше Купата на УЕФА. В спора за отличието, което тогава все още се състоеше от две срещи, Торино направи 2:2 с Аякс в Италия, а на реванша в Амстердам срещата завърши наравно 0:0 и холандският гранд спечели трофея благодарение на головете си на чужд терен. За настоящия двубой в лагера на Торино няма отсъстващи футболисти.

Сезонът за Атлетик Билбао не е от най-добрите. Баските се представят много колебливо в испанската Примера Дивисион, където заемат 13-то място във временното класиране и са на 5 точки от зоната на изпадащите. За играчите на Ернесто Валверде единственият вариант да се класират за Лига Европа наесен е ако спечелят Купата на Краля, но и това няма да е никак лесно, тъй като на „лъвовете" им предстои тежък реванш срещу Еспаньол, а ако стигнат до спора за отличието, по всяка вероятност техният опонент ще е колоса Барселона. Любопитен факт е, че баските имат два загубени финала в надпреварата. През 1977 г. Ювентус печели отличието благодарение на гола, който "бианконерите" вкарват на реванша в Билбао за крайното 2:1, след като преди това са спечелили първия двубой в Торино с 1:0, а през 2012 г. Атлетико Мадрид спира "лъвовете" за купата, побеждавайки ги с 3:0. Иначе Атлетик попадна в Лига Европа, след като тимът завърши на трето място в крайното класиране в група „Н" на Шампионската лига, където бе още с отборите на Порто, Шахтьор Донецк и БАТЕ Борисов. За настоящия двубой отсъстващи в състава на баските са контузените Итураспе и Гийермо Фернандес.

Прогноза: Торино - Атлетик Билбао 0:

ПСВ Айндховен - Зенит
Стадион: "Филипс", Айндховен
Дата: 19.02.2015г.
Час: 20:00
Съдия: Паоло Талиавенто (Италия)

В един от най-интересните двубои от започващата фаза на директните елиминации във втория по сила турнир на Стария континент - Лига Европа, един срещу друг се изправят временните лидери в Холандия и Русия. ПСВ е домакин на Зенит.

Един от грандовете на холандския футбол не се класира особено лесно за настоящия кръг от надпреварата. ПСВ попадна в група „Е" в Лига Европа, където бяха още съставите на Динамо Москва, Ещорил и Панатинайкос. Възпитаниците на Филип Коку завършиха на второ място в крайното класиране с актив от 8 точки, на цели 10 от победителя Динамо, и на 3 от третия Ещорил. „Филипсите" записаха 2 победи, 2 ремита и 2 загуби. Сега ПСВ ще се опита да спечели за втори път трофея от втория по сила турнир в надпреварата. Тимът от Айндховен вече е триумфирал един път и това стана през 1978 г., когато състезанието все още бе Купата на УЕФА, а на финала ПСВ победи френския Бастия с 3:0. За настоящия двубой контузени са Йозефсоон и Шаарс.

Зенит пък акостира в Лига Европа, след като тимът не успя да се класира на осминафиналите в Шампионската лига. Отборът от Санкт Петербург завърши на трето място в крайното класиране в група „С", където бе заедно с продължите напред Монако и Байер Леверкузен, както и с финалиста от последното издание в Лига Европа Бенфика, който обаче отпадна от евротурнирите. Подобно на настоящия си опонент, Зенит също е почти сигурен шампион в своята родина, но целта пред Андре Вилаш-Болаш е да спечели трофея и с настоящия си отбор. Младият португалски специалист вече има една купа от Лига Европа с отбора на Порто, а Зенит също триумфира сравнително наскоро в състезанието, след като спечели отличието през 2008 г., когато все още надпреварата се казваше Купата на УЕФА, побеждавайки на финала Глазгоу Рейнджърс с 2:0. За настоящия двубой контузен е Ломбартс, а Файзулин до последно ще е под въпрос.

Прогноза: ПСВ Айндховен - Зенит Санкт Петербург 1:1

Волфсбург - Спортинг Лисабон
Стадион: "Фолксваген Арена", Волфсбург
Дата: 19.02.2015г.
Час: 20:00
Съдия: Алон Йефет (Израел)

Волфсбург заема второ място в немската Бундеслига и е без загуба в 10 поредни мача. Последният кръг в Бундеслигата като гости „вълците" победиха с 5:4 Байер Леверкузен и се утвърдиха на второто място с осем точки пред третия и спокойно могат да съсредоточат силите си в Лига Европа

Спортинг Лисабон игра в Шампионска лига, но не успя да се класира за плейофите и поради тази причина ще играе в Лига Европа. В Португалия "лъвовете" бяха на косъм от спечелване на голямото дерби срещу Бенфика, но допуснаха да бъдат изравнени, а в последния кръг завършиха отново наравно с Беленсес. Спортинг Лисабон е на трето място в Португалия и вече 12 поредни мача отбора няма допусната загуба.

Старши треньора Дитер Хекинг няма да може да използва услугите на полузащитниците Джошуа Гилавоги, който е наказан. Спортинг е без Карвальо, който е наказан поради натрупани жълти картони и контузения нападател Ислам Слимани.

Волфсбург се намира в отлична форма, освен това отборът играе силно у дома си, а дистанцията от осем точки пред третия позволява на треньорския щаб да хвърли всички сили в днешния мач. Всякакъв друг резултат, освен победа с два гола за немците ще се смята за изненада.

Прогноза: Волфсбург - Спортинг 2:0

 

Олборг - Брюж
Стадион: "Нордийске Арена", Олборг
Дата: 19.02.2015г.
Час: 20:00
Съдия: Том Харалд Хаген (Норвегия)

 


Гингам - Динамо Киев
Стадион: "Стад дьо Рудору", Гингам
Дата: 19.02.2015г.
Час: 22:05
Съдия: Славко Винчич (Словения)

Класирането на Гингам в плейофите на Лига Европа може да се сравни с победата на националния отбор на Гърция на Евро 2004. Отборът заема седмо място в Лига 1, като според специалисти, дори тази позиция е висока за тима с такъв потенциал.

Що се отнася до Динамо, отборът изигра десетина контроли, от които загуби само една - срещу Базел в края на януари. В последните пет мача киевчани записаха четири равенства, при които бяха използвани различни варианти на игра. Иначе, Динамо се представя много силно в шампионата на Украйна, без загуба е и след 14 изиграни мача е лидер, на пет точки пред втория Шахтьор.

Тук не може да използваме изтърканото Давид срещу Голиат, защото не е ясно какво е състоянието на Динамо, а и разликата в класите не е толкова фрапираща. Да, гостите са фаворити, но пък французите са много симпатичен отбор, готов да накаже всеки, който го подцени.

Прогноза: Гингам - Динамо Киев 1:1

 

 

Днепър - Олимпиакос
Стадион: "Олимпийски", Киев
Дата: 19.02.2015г.
Час: 20:00
Съдия: Роберт Шьоргенхофер (Австрия)

Футболът продължава да се развива извън живота на голямата политика и след като Шахтьор изигра мача си от Шампионска лига в Лвьов, сега Днепър ще приеме Олимпиакос в Киев.

Домакините пристигнаха в столицата на Украйна след тренировъчен сбор в Киев, поради това много трудно може да определим какво е истинското положение на нещата в лагера на Днепър. Само ще кажем, че отборът стигна до тук едва в последните двубои в групата, в която се намираха още Карабах, Сент Етиен и Интер.

Гръцкият Олимпиакос достойно се представи в един квартет с Ювентус и Атлетико в Шампионска лига и дори успя да победи фаворитите. Слабото звено на гърците в представянето им е при гостуванията, което е основна причина атиняни да играят в този турнир.

Днепър вкарва малко голове и вероятно тази тенденция ще се запази и през втората част на сезона. В този смисъл не бива да очакваме много от този мач, в който шансовете за успех на гостите са по-големи.

Прогноза: Днепър - Олимпиакос 0:1

Виляреал - РБ Залцбург
Стадион: "Ел Мадригал", Виляреал
Дата: 19.02.2015г. Час: 22:05
Съдия: Боби Мадън (Шотландия)


Виляреал се изправя срещу Ред Бул Залцбург в 1/16-финална среща от турнира Лига Европа. Виляреал направи две грешки стъпки през последните няколко кръга от Примера дивисион, губейки съответно с 3:2 от Виляреал и с 2:0 от Райо Валекано. Въпреки тези загуби, като цяло съставът на Марселино Гарсия Торал показва добра игра, заемайки шестата позиция в Ла Лига с актив от 41 спечелени точки. Колкото до Ред Бул Залцбург, то австрийския тим поднови участието си в родното първенството, след предвидената зимна пауза. През уикенда съставът на Ади Хютер постигна първата си победа през пролетния полусезон, побеждавайки с 2:0 като гост Винер Нойщад. 

Прогноза: Виляреал - Ред Бул Залцбург 1:1

Ливърпул - Бешикташ 
Стадион: "Анфийлд", Ливърпул 
Дата: 19.02.2015г. Час: 22:05 
Съдия: Шимон Марчиняк (Полша)

Във четвъртък вечер Ливърпул започва участието си в турнира Лига Европа, приемайки Бешикташ на стадион "Анфийлд". Последният път, когато тези два съперника са се изправили един срещу друг е било през ноември 2007 година, когато "мърсисайци" печелят с разгромното 8:0 в среща от груповата фаза на Шампионска лига. Обобщено може да се заяви, че в момента двата тима се намират в добра форма, след като Ливърпул постигна 4 победи и 1 равенство в последните си четири срещи от Висшата лига, докато Бешикташ спечели 4 и загуби 1 мач в същия времеви период. Съставът на Брендън Роджърсе заема 7-та позиция във временното подреждане, докато турския тим може да се похвали с факта, че зае първото място в Суперлиг, благодарение на добрата форма на отбора през последните седмици. 

За Ливърпул аут се очаква да бъде контузения Джон Фланагън, както и наказания Лазар Маркович. В допълнение Джерард, Джоунс, Лукас и Стърлинг са под въпрос. 

За гостите Койбаси, Зенгин и Милосевич са тримата футболисти, които не отпътуваха със съотборници си за Ливърпул, тъй като страдат от травми.

Прогноза: Ливърпул - Бешикташ 1:0

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
210