Испания и Хърватия няма да се победят


Н. Гавазов

Испания и Хърватия няма да се победят

Испания - Хърватия
Стадион: Олимпиящадион, Берлин
Дата: 15.06.2024 г.
Час: 19:00 ч.
Съдия: Майкъл Оливер


Първият мач от "групата на смъртта“ на Европейското първенство това лято ще се проведе в събота, когато Испания ще се изправи срещу Хърватия в Берлин.

Испания е трикратен победител в Европейското първенство, като стигна до полуфиналите на Евро 2020, но Хърватия никога не е преодолявала четвъртфиналите на това състезание.

Англия, Франция, Германия и Португалия се смятат за четирите фаворита за спечелването на Евро 2024 , като Испания донякъде остава под радара, но този талантлив отбор със сигурност има необходимите възможности, за да триумфира това лято.

"Ла Роха“ вдигна трофея от Европейското първенство през 1964, 2008 и 2012 г., като те стигнаха до полуфиналите на Евро 2020, губейки от крайния победител Италия след дузпи и двата отбора отново ще се сблъскат в група B на турнира, като Албания също присъства тук.

Има възможност за излизане от груповата фаза с трето място и би било изненада, ако Испания, Италия и Хърватия не присъстват в елиминационния кръг на състезанието.

Испания ще влезе в този мач в силна форма, след като спечели двата си приятелски мача през юни, побеждавайки Андора с 5-0 и Северна Ирландия с 5-1, като те завършиха наравно с Бразилия в края на март.

Отборът на Луис де ла Фуенте ще се изправи срещу Италия във втория си мач от група B на 20 юни, преди да завърши кампанията си срещу Албания четири дни по-късно и всяка точка вероятно ще бъде решаваща в тази група.

Испания спечели шест от предишните си 10 мача срещу Хърватия, включително успех с изпълнение на дузпи, когато двата отбора се изправиха за последен път във финала на Лигата на нациите на УЕФА 2022-23.


Последната победа на Хърватия над Испания също дойде в Лигата на нациите на УЕФА през ноември 2018 г., докато тези две страни се срещнаха в осминафиналния етап на Евро 2020, като Испания спечели с 5-3 след продължения.

Скорошното представяне на "ватрени“ за Световната купа е невероятно впечатляващ, като завършиха като подгласници през 2018 г., преди да претендират за трето място на състезанието през 2022 г. в Катар.

Въпреки това националният отбор отпадна на осминафиналите в последните си две участия на Европейско първенство, докато най-доброто им представяне в състезанието беше през 1996 и 2008 г., когато достигнаха четвъртфиналите.

Хърватия ще влезе в този мач изпълнена с увереност, след като победи във всеки един от последните си шест мача във всички състезания, включително изключителната победа с 2-1 над Португалия в приятелски мач за последно.

Отборът на Златко Далич загуби само два от последните си 10 мача във всички състезания, докато отбеляза девет пъти в последните си три мача.


Има редица неизвестни в отбора на Испания в този момент.

Микел Мерино и Дани Олмо са кандидати за титуляри, но в крайна сметка дуото може да бъде пратено на пейката, като Фабиан Руис и Нико Уилямс се включват от първия съдийски сигнал.

Емерик Лапорт беше набелязан като начало, но опитният защитник пропусна тренировката в четвъртък поради проблем с мускулите, така че Начо е на опашката за игра в средата.

Ламине Ямал е на път да стане най-младият играч, излизал някога на терена на Европейско първенство, като 16-годишният е на линия да започне отдясно за Ла Роха.

Ще играе Дани Карвахал , току що помогнал на Реал Мадрид да спечели дубъл в Ла Лига и Шампионска лига, докато позицията на левия бек в отбора се очаква да бъде дадена на Алекс Грималдо.

Има и въпросителни, когато става дума за титулярния състав на Хърватия, но халфовата линия е ясна още преди да бъде обявена заявката на тима за Евро 2024 - Лука Модрич , Матео Ковачич и Марчело Брозович ще играят в тази зона на терена.

Ловро Майер има осем гола в 31 мача за страната си и също е вероятно да бъде включен в титулярния отбор, като Андрей Крамарич и Анте Будимир потенциално ще се присъединят към него в последната третина.

Иван Перишич все още не е на 100% готов след сериозна контузия на коляното, така че е вероятно да започне от резервната скамейка, докато Марин Понграчич може да получи реплика заедно с Йосип Шутало в средата на защитата.

Йошко Гвардиол ще се изправи срещу съотборника си в Манчестър Сити Родри , докато от другата страна на защитата ще има място за Йосип Станишич от Байер Леверкузен.


Труден мач, в който може би Испания има леко предимство, но от друга страна Хърватия заслужава уважение, така че можем да кажем, че хората на Далич имат качеството да избегнат загубата.

Прогноза: Испания – Хърватия 1:1

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <

Стартови състави

Хърватия (Златко Далич)
 
Ливакович
   
Станишич
Шутало
Понграчич
Гвардиол
Брозович
Ковачич
Модрич
Маджер
Будимир
Крамарич
Уилямс
Мората
Ямал
Педри
Родри
Руис
Грималдо
Начо
Льо Норман
Карвахал
   
Симон
 
Испания (Луис де ла Фуенте)

Обоснована прогноза: Испания - Хърватия 1:1

  Сподели
211