Франкфурт: Градът на контрастите


FUTBOL-TV

Франкфурт: Градът на контрастите

Франкфурт с право може да се нарече един от най-стилните и модерни градове в страната. Всяка година тук се провеждат много конгреси, изложения, семинари и панаири. Франкфурт отдавна е икономическата столица на Германия. В същото време това е град с богата история, той грижливо пази паметта на миналите векове, тук можете да видите уникални сгради, да посетите музеи и изложби.

Римските селища в района на датират приблизително от 1-ви век и артефакти от тази епоха все още се намират днес. Има предположение, че името на градския квартал Бонамес идва от латинското bona mansion ("добра почивка“), а квартал Нида е бил римската гражданска столица.

Името Франкфурт на Майн идва от франконофурдите, германско племе на франките. Немската дума Furt се отнася за плитко място на река, подходящо за преминаване. Първото споменаване на Франкфурт датира от 794 г., когато Карл Велики започва създаването на империята и свиква Франкфуртския съвет, въпреки че алеманите и франките отдавна са населявали района.

Франкфурт играе важна роля в Свещената Римска империя. Германските крале и императори, започвайки от 885 г., са избирани във Франкфурт и короновани в Аахен. От 1562 г. кралете и императорите започват да се коронясват във Франкфурт и първият крал, коронясан във Франкфурт, е Максимилиан II. Франциск II, коронясан през 1792 г. на 14 юли, годишнината от Деня на Бастилията, става последният владетел на Свещената Римска империя. Неговият избор и коронясване се състояха във Франкфуртската катедрала, по-известна като "имперската катедрала“.

Първото споменаване на Франкфуртския панаир датира от 1150 г. През 1240 г. император Фредерик II дава имперски привилегии на своите посетители, което означава, че те са под закрилата на империята. Панаирът във Франкфурт придоби значителна тежест, докато подобно изложение в Бокер, Франция, загуби позицията си около 1380 г. Панаирът на книгата се провежда във Франкфурт от 1478 г.

През 1372 г. Франкфурт получава статут на имперски град и става пряко подчинен на императора, а не на местни владетели и губернатори.

Като цяло, това е мястото, където се създава германската история, публикуват се първите книги, раждат се философски теории и се появява европейската валутна борса. Франкфурт е изключително многостранен - не е лесно да схванете всичките му роли наведнъж, особено ако сте тук за първи път.

В момента Франкфурт е петият по големина град в Германия ( с над 760 000 жители) и център на региона Рейн – Майн, който е втори по големина.

 

Тук се намират Европейската централна банка, Германската федерална банка, Франкфуртската фондова борса и Франкфуртският панаир.

Франкфурт е единственият германски град, включен в "двадесетте алфа града в света“. Щабът на американската армия в Германия се намира във Франкфурт, а самият град се намира в американската окупационна зона (на немски: Besatzungszone) след края на Втората световна война.

Според проучване на Mercer Human Resource Consulting, Франкфурт е вторият град в Германия и четиридесет и осмият в света по отношение на разходите за живот.

Това е "град на контрастите“, поради факта, че ултрамодерните сгради тук съжителстват с исторически сгради. Най-високата сграда в града е небостъргачът Комерцбанк Тауър, който е построен през 1997 г. по проект на британския архитект Норман Фостър. С височина от 259 метра (или 300 метра, ако се брои с антената), тя се нарежда и на първо място сред най-високите сгради в Германия.

Историческият център на града остава една от най-привлекателните дестинации за почивка на туристите. На всяка крачка има интересни старинни сгради, паметници и музеи; разглеждането на местните забележителности ще се превърне във вълнуващо приключение. Най-известната и посещавана забележителност на града е катедралата Свети Вартоломей, която е построена през 14-ти и 15-ти век. Катедралата е направена в най-добрите традиции на готическия стил, височината на главната кула е 95 метра. През 1876 г. катедралата е сериозно повредена по време на пожар, но е възстановена възможно най-скоро и днес се появява пред гостите на града в целия си блясък.

Един от най-важните исторически паметници на страната е църквата Св. Павел (Paulskirche), основана е в началото на 18-19 век. По време на революцията от 1848 г. първият парламент, който е демократично избран, се намира в стените на църквата. В момента старинната църква с луксозен интериор се използва за различни културни събития.

Най-важният паметник от края на 19-ти век с право се счита Старата Опера; повече от сто години тя е една от най-важните оперни зали в страната. Сградата на операта е почти напълно разрушена по време на Втората световна война, възстановяването на изключителния културен център е възможно едва през 70-те години на миналия век. В града има и "Нова опера“ (Франкфуртската опера), която е домакин на най-важните и мащабни културни събития.

На една от най-оживените улици на града има сграда, наречена Hauptwache. Грандиозната барокова сграда е построена през 1730 г. и е била използвана дълго време като затвор; до сградата се намира един от най-красивите площади във Франкфурт.

Музеят на модерното изкуство във Франкфурт (MMK Museum für Moderne Kunst Frankfurt), се счита за една от най-важните галерии за съвременно изкуство в Европа. Отворен през 1991г в смайваща модернистична сграда в сърцето на града, огромната колекция на музея включва в себе си около 5000 чудесни образци от над 450 водещи творци от седемнадесети век насам, включително Анди Уорхол, Рой Лихтенщайн и Франсис Бейкън.

Франкфурт се отличава с това да е родното място на великия Йохан Волганг вон Гьоте. Домът на семейството му, къщата Гьоте, е мястото където е роден на 28ми август 1749г и живял до 1765г, показвайки как заможното семейство (и техният персонал) са живели. Има много интересни стаи от разкошният декор на трапезарията до стаята за писане на Гьоте на последният етаж, където той е планирал много от неговите ранни произведения и където като дете е играл с неговият куклен театър. Съседната сграда е музеят Гьоте представляващ 14 стайна галерия излагаща произведения от времето на писателя, включвайки шедьоври от късната Барокова и Романтическа епоха.

Няма съмнение обаче, че главен център на Франкфурт по време на Евро 2024 ще е "Франкфурт Арена".

Стадионът е построен преди почти сто години – през 1925 г. Арената е реконструирана четири пъти. В сегашния си вид съществува от 2005 г., като последно е проектиран като футболен стадион.

"Франктфурт Арена" ще бъде домакин на пет мача от Европейското първенство 2024, включително осминафинал.

Групова фаза

17 юни 19:00 Белгия - Словакия

20 юни 19:00 Дания - Англия

23 юни 22:00 Швейцария – Германия

26 юни 19:00 Словакия - Румъния

1/8-финали

01 юли  22:00

  Сподели
96