Гелзенкирхен: Градът на фестивалите


FUTBOL-TV

Гелзенкирхен: Градът на фестивалите

Гелзенкирхен е град в западна Германия, разположен в северната част на Рейн-Вестфалия. Населението на града е около 270 хиляди души.

Преди това Гелзенкирхен е бил индустриален център на Германия поради развитието на въглищната промишленост там, но след войната от 1941-45г. всички фабрики са разрушени, а градът е затрупан от безработица.

С течение на времето старите фабрики на Гелзенкирхен се превърнаха в концертни зали и ледени дворци, а старите железопътни релси се превърнаха в пътеки за велосипедисти. Днес в Германия и други страни Гелзенкирхен е известен като домът на футболния клуб Шалке 04.

Гелзенкирхен е добре развит транспортен възел: можете да изминете разстоянието с влак, автобус или кола. В града има автобуси, трамваи и тролейбуси. На разстояние 40 и 90 км от града има две летища, от които тръгват влакове за Гелзенкирхен.

Сред атракциите на града са замъкът Берге, където редовно се провеждат концерти, зоологическата градина, градски паркове с детски площадки, градини и езера. Това е забележителен архитектурен шедьовър в стил късен барок. Първото споменаване на замъка датира от 13 век, за негов основател се смята известният рицар Дитрих фон Берге. В продължение на няколкостотин години замъкът е семейно имение на неговите потомци, а след това смени повече от дузина собственици. Последната мащабна реконструкция на замъка е извършена през 1788 г., оттогава той остава почти непроменен. Голяма ценност представлява и френската градина, разположена до замъка, на територията на която също са запазени няколко интересни исторически обекта.

За отбелязване, че тук има седем замъка и 11 базилики, а всеки месец се провеждат фестивали.

Нордщернпарк е базиран на мястото на бивша въглищна мина и разполага с изложба от умалени експонати на железопътна тематика.

Почитателите на театралното изкуство ще се интересуват от посещението на Рурския музикален театър, открит през 1959 г. След много години театърът е запазил уникалната атмосфера на миналото, театралната зала може да побере повече от хиляда души наведнъж. Днес тя е с голяма стойност и от архитектурна гледна точка сградата на театъра е изключителен паметник на следвоенния период.

В квартал Орст можете да видите старинен замък, който носи същото име като района. Построен е през 16-ти век и е един от най-големите средновековни замъци в региона; първите защитни структури на негово място са построени през 12-ти век. В началото на 20-ти век в замъка са открити няколко ресторанта, а през 70-те години на миналия век в него се помещава популярна дискотека. През това време историческата сграда никога не е претърпяла реконструкция; през 90-те години замъкът влезе във владение на градската управа, беше напълно реставриран и реставриран. Сега в замъка се помещава исторически музей, а в сутерена има малък ресторант.

Гостите на града могат да посетят много исторически забележителности напълно безплатно, включително Старото кметство. По време на построяването си кметството е смятано за най-високата сграда в града; величествената му кула все още може да се види от много места. Само по чудо тази историческа сграда е оцеляла през Втората световна война. Днес на върха на кулата се намира най-популярната площадка за наблюдение в града. Предлага прекрасна панорамна гледка към река Емшер и улиците, разположени на двата й бряга. Кметството е отворено за посетители всеки ден, в близост до него се провеждат интересни развлекателни събития.

Туристите, които не са безразлични към спорта, определено трябва да посетят известната "Фелтинс Арена", която е домашната спортна площадка на футболния клуб Шалке 04. Стадионът се намира в самия център на града, освен за вълнуващи спортни събития, той се превърна в постоянно място за различни концерти и вълнуващи шоу програми. Уникалният дизайн на стадиона и подвижният покрив позволяват провеждането на събития буквално през цялата година.

Всъщност, по време на Евро 2024 съоръжението ще се казва "Арена Ауфшалке", тъй като имена на спонсори не могат да се използват по време на турнира без разрешение на УЕФА.

Арената отвори врати на 13 август 2001 година. Той е с капацитет от 62 271 човека (с правостоящите) и 54 740 (само седящи) за международни мачове. За Евро 2024 местата ще са 49 471.

Интересен факт е, че стадионът разполага с плъзгащо игрище, което позволява преместването му извън съоръжението за 4 часа.

Тук има също така 15 ресторанта, 50 места за скара и 35 кафенета. Впечатлява и 5-километровата линия за бира, която осигурява 52 000 литра бира в деня на мача.

"Арена Ауфшалке" ще бъде домакин на четири мача от Европейското първенство 2024, включително осминафинален мач.

Групова фаза

16 юни 22:00 Сърбия - Англия

20 юни 22:00 Испания - Италия

26 юни 22:00 Грузия - Португалия

1/8-финали

30 юли  19:00

  Сподели
92