Проклятието на Англия, триумфът на Италия – някои цифри от Евро 2020


Н. Гавазов

Проклятието на Англия, триумфът на Италия – някои цифри от Евро 2020

Утихнаха страстите от завършилото Евро 2020 и дойде време за равносметка. FUTBOL TV обобщава всички цифри от приключилото континентално първенство, с което ще се опита да онагледи случилото се през последния месец.

 

Роберто Манчини спечели първия голям турнир на националния отбор. Специалистът има и 13 трофея на клубно ниво.

 

Италия спечели Европейското първенство за втори път в историята. Това се случва за първи път през 1968 г. и двете победи са разделени от 53 години.

 

Италия прекъсна неуспешната си серия във финали на Европейското първенство, състоящо се от два мача. Италианците загубиха решителни срещи от Франция през 2000 г. и Испания през 2012 г.

 

Двама играчи са вкарали пет гола на Евро 2020: чешкият нападател Патрик Шик и нападателят на Португалия Кристиано Роналдо.

 

Вратарят на Англия Джордж Пикфорд допусна два гола в седем мача на Евро 2020. Това е най-добрият показател в турнира. Вратарят на Белгия Тибо Куртуа допусна три гола в пет срещи.

 

Четири асистенции са в актива на най-добрия  асистент -халфът на швейцарския национален отбор и Айнтрахт Франкфурт Стивън Цубер. Три от тях са в мача с Турция.

 

22-годишният вратар на Италия Джанлуиджи Донарума спечели всичките пет серии от дузпи, в които е участвал на клубно ниво и в мачове на националния отбор. Стражът  спечели три серии с клуба и две с националния отбор.

 

Италия спечели шестия голям турнир в историята си. Преди триумфа на Евро 2020 италианците спечелиха четири световни първенства (1934, 1938, 1982 и 2006) и веднъж Европейско първенство (1968).

 

Кристиано Роналдо събра  шест точки по системата "гол + пас“ на Евро 2020. Португалецът има пет гола и една асистенция и е най-ценният играч на турнира.

 

Шестима играчи на Евро 2020 бяха изгонени. В същото време петима играчи получиха директни червени картони, един бе изгонен поради повторно предупреждение. Два от червените картони са на сметката на националния отбор на Уелс.

 

Англия загуби седма от 10 серии на дузпите в големите турнири. "Трите лъва"  загубиха три пъти във "футболната лотария" на Световното първенство, четири пъти - на континенталното първенство.

 

Осем футболисти изиграха седем мача на Евро 2020: Донарума, Жоржиньо, Бонучи (всички от Италия), Пикфорд, Стоунс, Филипс, Кейн, Стърлинг (всички от Англия). Ако говорим за времето, проведено на терена, Донарума изигра най-много - 719 минути. И само един играч - Пикфорд - изигра всичките седем мача без замяна.

 

Георгий Бущан допусна 10 гола в пет мача от Евро 2020. По отношение на броя на допуснатите голове, това е най-лошият показател на турнира. Ако вземем средната за база, най-лошият вратар на турнира е руснакът Антон Шунин, който допусна три гола в един изигран мач (0: 3 - с Белгия).

 

Десетият играч в историята, спечелил Европейското първенство и Шампионска лига  за една година  е полузащитникът на Челси и Италия Жоржиньо.

 

На Европейското първенство бяха фиксирани 11 автогола. Играчите на националните отбори на Португалия и Словакия вкараха два пъти в собствените си врати.

 

Италия и Испания вкараха по 13 гола на Евро 2020. Това е най-добрият показател за турнира. В същото време италианците изиграха седем мача на Европейското първенство, испанците - шест. Дания има 12 гола в шест мача. Англия, която също изигра седем мача, има 11 гола.

 

На Евро 2020 бяха отсъдени 17 наказателни удара. От тях бяха реализирани девет. Роналдо реализира три дузпи.

 

Италианския национален отбор е без загуба в 34 мача. До повторението на рекордния резултат - 35 мача без поражение – италианците не бива да губят срещата с България.

  Сподели
817