България - Швейцария: Нека помечтаем


Н. Гавазов

България - Швейцария: Нека помечтаем

България - Швейцария
Стадион: "Васил Левски", София
Дата: 26.03.2011
Час: 18:45
Съдия: Уилям Колъм (Шотландия)


117 години след като Жорж Режибюс донася първата футболна топка в България, швейцарците отново са тук, но този път като противник на националния отбор на България по футбол по пътя му за класиране за Евро 2012 в Полша и Украйна. Срещата е ключова за двата тима и в голяма степен ще определи кой ще остане в борбата за второто място в група G, което дава правото на т.нар. „последна надежда" - плейофите. За съжаление, „трикольорите" са на предпоследно място в класирането с пасив от седем точки от лидера Черна гора.

„Все някога трябва да спечелим подобен мач. Не отписвайте България", оптимист е Матеус.

Има ли повод за оптимизъм обаче? Лъвовете изиграха три мача досега, в които инкасираха пет гола, а успяха да отбележат само един. Разбира се, четири от тях дойдоха само в една среща - срещу Англия, но допуснатият тук гол срещу Черна гора тежи колкото два. Това само потвърждава правилото, че от години национала страда от проблеми в отбраната, допускайки понякога елементарни голове, които всеки уважаващ себе си защитник от средна класа в световен мащаб не би позволил да се случи. И неприятното е, че добрите ни полузащитници и нападатели с които се слави страната ни все по-малко успяват да компенсират този недостатък. Всъщност, след напускането на Бербо, на дневен ред идва един друг проблем и това е, че „лъвовете" започват все по-трудно да вкарват голове. Само едно попадение и то срещу Уелс не говори никак добре и по този показател нас ни изпреварват дори отбори като Молдова, Фарьорските острови, Азербайджан.....едва ли ще бъде утешение, че Лихтенщайн и Малта имат също по едно попадение. И последният сериозен проблем в българския отбор това е дисциплината - лична и футболна. Дано Хер Матеус е успял да реши поне този въпрос.

"Срещата в София е началото на серия от "финали" за Швейцария. Нуждаем се от трите точки", заяви наставника на гостите Отмар Хицфелд.

Швейцарците пристигнаха със самочувствието на участници в последното Световно първенство по футбол в ЮАР, където въпреки скучния футбол който демонстрираха, оставиха много добри впечатления с организацията си в защита и страхотната тактическа дисциплина, благодарение на която изненадаха неприятно бъдещия световен шампион Испания. В сегашната си кампания по пътя за финалите на Евро 2012 гостите обаче допуснаха цели пет гола, което може би ще успокои малко феновете на „трикольорите", както и това, че от групата за мача с България отпаднаха титулярния вратар Беналио и полузащитника Барнета. Неприятната новина за нас е отличната форма в която се намират Александър Фрай, Инлер и Джемаили.


За България няма да играе наказаният Мартин Петров. Под въпрос беше участието на Благой Георгиев заради травмата в прасеца си, но последните индикации са, че той ще вземе участие в двубоя. Лотар Матеус ще заложи на трима централни защитници, като интересно е, че единия ще бъде Стилиян Петров. Останалите двама най-вероятно ще са Николай Бодуров и Иван Иванов. На фланговете на отбраната ще се разположат отдясно Станислав Манолев, а най-вероятно отляво да застане Петър Занев. В опорната зона немският специалист ще заложи на абсолютния дебютант Борис Галчев, което освен, че е изненадващо, крие и много рискове. В атака ще имаме един нападател - Димитър Макриев, който ще бъде подпомаган в дълбочина от Ивелин Попов. Не е ясно кой ще играе на фланговете на атаката. Вариантите са различни, но ако Георгиев започне отдясно, твърде вероятно е отляво да видим Здравко Лазаров. Спас Делев също е опция пред треньора, който може да започне вместо Благой Георгиев.

Швейцарците пристигнаха в София без титулярния си вратар Беналио и основния полузащитник Барнета. Снощи нападателят Щелер не тренира с отбора поради болки в крака, но със сигурност ще започне мача в събота вечер. Най-вероятно Хитцфелд ще заложи на сигурността, използвайки схема на игра 4-4-2 с Александър Фрай и Щелер начело на атаката, като при това положение Дердийок ще започне мача от пейката. Двойката централни защитници ще бъде оформена от Берген и Грихтинг, а по фланговете на ариегарда ще се разположат Лихтщайнер отдясно и Циглер отляво. Джемаил ще бъде в опорната зона, а Инлер ще подпомага двамата нападатели. По крилата пък ще видим Бехрами и Шокер.


На какво можем да се надяваме при евентуална победа над противника ни тази вечер? Практиката показва, че в квалификационна група с пет отбора, за да се класира някой на второ място е нужно да събере минимум 14 точки. При успех на „лъвовете", те ще съберат 6 точки и оттук до края им остава да изиграят още четири мача, в които са длъжни да съберат още осем точки. Това трябва да стане при гостуване на Черна гора, Швейцария и домакинство на Англия и Уелс. Изводите оставям вие сами за себе си да ги направите, но дори да предположим, че 13 точки ще са достатъчни за второто място, ще е много трудно да постигнем нещо повече от частичен успех при мачовете си навън. А срещу Англия у дома още по-малко. В същото време Черна гора събра вече десет точки и до края на квалификациите има гостуване на Уелс и Швейцария, както и домакинство на Англия. При всички положения, за да мислим евентуално за второто място, ще трябва да се върнем обратно към мача в събота вечер и да се надяваме, че Хер Матеус ще измисли нещо хитро, за да излъже своя противник. А чудеса се случват най-много във футбола. Защо да не помечтаем?


Прогноза за: България - Швейцария 1:1

 


Последни 5 изиграни срещи:

България:

07 септември България - Черна гора 0:1 (Квалификация за Евро 2012)
08 октомври Уелс - България 0:1 (Квалификация за Евро 2012)
12 октомври Саудитска Арабия - България 0:2 (Приятелски мач)
17 ноември България - Сърбия 0:1 (Приятелски мач)
09 февруари България - Естония 2:2 (Приятелски мач)

Швейцария:

07 септември Швейцария - Англия 1:3 (Квалификация за Евро 2012)
08 октомври Черна гора - Швейцария 1:0 (Квалификация за Евро 2012)
12 октомври Швейцария - Уелс 4:1 (Квалификация за Евро 2012)
17 ноември Швейцария - Украйна 2:2 (Приятелски мач)
09 февруари Малта - Швейцария 0:0 (Приятелски мач)


Досегашни срещи:

България - Швейцария

8 мача
2 победи за България
3 равенства
3 победи за Швейцария
Голова Разлика: 12:11 за Швейцария


Коефициенти от bet365:
България - 2.60
Равен - 3.20
Швейцария - 2.70

Коефициенти от Offsidebet:
България - 2.60
Равен - 3.15
Швейцария - 2.68

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
176