POGBACK. Пет извода от завръщането на Погба в Юнайтед


Н. Гавазов

POGBACK. Пет извода от завръщането на Погба в Юнайтед

В ранните часове на днешния ден Манчестър Юнайтед официално обяви, че Пол Погба е играч на клуба. Така бе сложен край на най-голямата трансферна сага през това лято, а пред очите на стотици милиони почитатели на най-популярния спорт в света бе пренаписана историята - Гарет Бейл и Кристиано Роналдо са отстранени от върха, а най-скъпият трансфер във футбола стана преходът на Пол Погба в Манчестър Юнайтед.

FUTBOL TV успя да направи няколко извода от тази сделка, за която ще се говори още дълго време.

 


Премината е психологическата бариера

Преди три години се смяташе, че трансферът на Гарет Бейл е най-скъп в света. Няма конкретни данни за истинската цена на уелсеца, но вътрешни източници от "Сантяго Бернабеу" изнесоха информацията, че Реал Мадрид е заплатил 100 милиона евро за Бейл.

През миналото лято Манчестър Юнайтед предложи за същия този Бейл 150 милиона евро. Защо тогава трябва да ни учудва, че сега английският клуб даде 105 милиона за Погба и отделно 25 милиона на Райола (според италиански източници)? Няма как да установим истинността относно размера на агента, това не е и толкова важно. Главното е, че от следващото лято сумата от сто милиона евро за един играч вече няма да бъде толкова стряскаща (привет на Венгер). Прецедентът вече се състоя, при това не с Меси, Роналдо или Бейл, а с играч, който е на светлинни години от спечелването на "Златната топка". Отсега можем да си зададем въпроса, колко ли ще струват Хари Кейн, Антоан Гризман, Жан-Пиер Обамеянг или Мауро Икарди, ако всички те продължават да се представят по начина, по който го правят сега. Дори Валенсия поиска 50 милиона евро за Пако Акасар, разбирайки за интереса на Арсенал към 22-годишния футболист.

 

Отстъплението на Испания е видимо

Арсенал, Сити, Челси и Манчестър Юнайтед похарчиха през това лято над 500 милиона евро за трансфери. Испанските клубове изглеждат като микроби на фона на тази цифра, а като цяло Ла Лига упорито продължава да стои извън тройката на първенствата, инвестирали в нови играчи. Вече сме говорили за основните причини за това и няма да повтаряме, че продуктът Примера дивисион не е толкова привлекателен за почитателите на футбола.

Някой ще каже, че в Испания вече са събрани най-добрите играчи и клубовете (разбирай само Реал Мадрид и Барселона) не виждат смисъл да хвърлят безумни пари за нови футболисти.

Известно е обаче, че Реал се интересуваше от Погба, че Зинедин Зидан поиска французина в редиците си и това, че испанският гранд дълго търгуваше за полузащитника. Флорентино Перес обаче излезе от търга, когато разбра, че Манчестър Юнайтед няма да жали парите. Едно е да отклониш 150 милиона и чрез различни начини да задържиш звездата си, но съвсем друго е да участваш в наддаване, което не се знае как ще завърши и рискува да подрони авторитета ти - в такъв случа е по-добре да не участваш в търга. Единственото, което сега Перес може да направи е да се надява на провал на Погба, за да намали критиките към себе си.

 

Моуриньо трябва да спечели всичко

Португалецът ясно заяви, че е доволен от трансферната политика на клуба за създаването на боеспособен отбор. Удуърд похарчи 200 милиона евро, за да осигури на Моуриньо стабилен защитник, креативен полузащитник, нападател, който може да вкарва, а с трансфера на Погба пъзелът се затвори. Сега Жозе няма избор: той трябва задължително да вземе златото във Висшата лига и да помете съперниците си в Лига Европа, защото сделката за Пол е последен удар върху всички съмнения, че Юнайтед е готов да си върне всичко, което загуби през последните години.

Диего Форлан каза, че португалецът ще използва младежите във втория континентален турнир и това може би е вярно, но бъдете сигурни, че важи само за групите. През пролетта Моуриньо ще хвърли тежката артилерия и няма да пропусне възможността да донесе първи европейски трофей на "Олд Трафорд" от 2008 година, което ще е крачка към връщането на величието на Юнайтед.

 

Моуриньо тотално ще промени полузащитата на Юнайтед

Мнозина се питат, защо английският клуб похарчи толкова много пари за футболист като Погба? Истината е, че впечатленията на по-голяма част от феновете за Пол са от поражението на Ювентус в Шампионска лига и от представянето на играча на Евро 2016. Едва ли любителите на футбола (с изключение на феновете на Ювентус) са успели да наблюдават всички добри мачове на французина, а от тях могат да се направят няколко извода.

Първият аргумент са игровите качества на Погба. С изключение на неговата игрова недисциплинираност, Пол няма слаби страни. Удар, изкуство на паса, виждане на терена, игра с глава, игра в защита, избор на позиция - това са характеристиките на французина. Някои от тях не са доведени до абсолютни величини, но нека не забравяме, че играчът е само на 23 години, освен това една от задачите на Моуриньо е да усмири Пол. На практика Жозе получи футболист, който може да играе на всякаква позиция в средата на терена: от класическото box to box, до атакуващ полузащитник.

Вторият аргумент е свързан с първия. Жозе получи невероятен универсален играч, който позволява на португалеца да трансформира играта на Юнайтед в средата на терена както си пожелае и най-важното, в отговор на игровия модел на съперниците. Присъствието на Погба става определящ детайл и обяснява думите на Жозе по-рано, че разполага с "десятка", но няма "втори полузащитник", т.е. силен, мощен, креативен и който може да вкарва голове, т.е. играчи като Скоулс, Джерард и Лампард. Това обяснява ранната капитулация на Юнайтед за Реанато Санчес, както и това, че Жозе не позволи на бъдещите конкуренти в битката за Шампионска лига да отмъкнат французина.

 

Юнайтед отново ще продаде най-много фланелки

Официално, Манчестър Юнайтед продаде най-много фланелки през сезон 2015/16, като най-популярен играч стана Антони Марсиал. Проста справка показва, че "червените дяволи" значително превъзхождат следващите в класацията Реал Мадрид и Барселона, като съотношението спрямо Арсенал е 2.5:1, а спрямо Ливърпул 3.5:1.

Седмица след пускането в продажба на фланелките на Златан Ибрахимович бе обявено, че Юнайтед е реализирал продажби в размер на 90 милиона евро.

Сега очакваме цифрите от продажбите на фланелките на Погба.

А в края на сезона и резултатите от вакханалията, която Юнайтед устрои през това лято.

 

  Сподели
441