Моуриньо: Феноменът Лестър е възможен само в Англия


Н. Гавазов

Моуриньо: Феноменът Лестър е възможен само в Англия

Мениджърът на Манчестър Юнайтед Жозе Моуриньо е на мнение, че феноменът Лестър е невъзможен в нито една друга лига в света. Към момента португалецът готви своя отбор за неделния мач за Суперкупата на Англия срещу Лестър, който през миналия съвършено неочаквано спечели Висшата лига. Жозе не крие възхищението си от "лисиците" и признава, че подобно нещо е възможно само в Англия.

"Това е единствената страна, където всички искат да се случи подобно нещо и единствената страна, където футболната структура позволява това да се случи", заяви Моуриньо.

"В другите страни мощните клубове не желаят да се случва подобно нещо - те не искат да делят пари и телевизионни права. В другите страни те искат се чувстват комфортно, винаги изживявайки се като топ отбори и винаги да участват в Шампионска лига. Те не желаят това да е съревнование между два, три или четири отбора, а само на един. В това отношение Англия е специална страна", каза още португалецът.

"В Европа има хора, които ще ти заприличат на Майка Тереза, ако ги слушаш. Но те не са такива. Гледаш другите страни и виждаш, че те са доволни от положението си. Работата не е само в това, че се опитват да бъдат мощни, но те също така постоянно се опитват да привличат най-добрите играчи от отбори, които се опитват да им бъдат преки конкуренти. На тях не са им нужни лигите. А тук всеки иска да спечели лигата. което позволява да се случват истории като тази на Лестър, което повишава статута на Висшата лига. Ето защо Висшата лига на Англия е наистина Висша лига", продължава Жозе.

Също така наставникът на Юнайтед изрази мнение, че предстоящият сезон ще бъде за Лестър "друг", различен от предишния. Но специалистът не очаква провал от отбора на Клаудио Раниери, по подобие на онова, което се случи с Челси в предишната кампания, когато "сините" се опитваха да защитават титлата си.

"Мисля, че това ще е друг сезон за тях, но мисля, че ще се справят със ситуацията. Участието им в Шампионска лига ще бъде за тях нов опит и ще промени профила на сезона. Но съставът им стана по-добър, те закупиха играчи, мениджърът им е добър и опитен и мисля, че ще се справят. Надявам се, че ще се справят. Желая им всичко най-добро", завършва Моуриньо.

 

  Сподели
35