Психодиспансер


Н. Гавазов

Психодиспансер

Той трябваше да играе за титулярния състав на Манчестър Юнайтед, но се обиди на Сър Алекс и напусна. Трябваше да стане звезда на домашното Европейско първенство, но се загуби в сянката на много други играчи, чиито цени даже не доближават цифрата от 30 милиона евро. Трябваше да остане в Ювентус и да се опита да спечели Шампионска лига, но заедно със своя агент Мино Райола погледна към парите и реши да загърби клуба, който навремето го приюти.

Тази вечер стана известно, че "бианконерите" са поискали от Юнайтед допълнителни 10 милиона евро за Пол Погба, за да стане факт сделката, която на практика вече е осъществена. Като се отчете комисионната на Райола от 20 % и 10-те милиона евро бонус за французина, "червените дяволи" ще се охарчат с поне 140 милиона евро, за да си върнат бившия футболист.

FUTBOL TV се опитва да разбере, дали наистина Погба струва толкова много пари и дали заедно с французина на "Олд Трафорд" не трябва да пристигне и екип от психиатри. Впрочем, единствено Пол Скоулс запази разсъдъка си около тази истерия, забелязвайки очевидното: над 100 милиона може да струва само футболист, който вкарва по 50 гола на сезон.

Като цяло, стойността на даден играч се определя от това, какви пари ще извади за него даден купувач. Едва ли някой е убеден, че Игуаин струва 95 милиона или Хамес 85 милиона, дори цената на Мане от 41 милиона изглежда завишена.

В случая с нашия герой нещата изглеждат много прости: неговата цена се състои от надценката на Ювентус (около 40 милиона евро), словесната еквилибристика на Райола (поне 20 милиона евро) и по всичко изглежда, че останалото е уменията на самия футболист. Проста сметка показва, че те са за около 80 милиона евро).

Дали това наистина е така?


Базова стойност: 70 милиона евро.

В момента Transfermarkt оценява Погба на 70 милиона евро, което е адекватна цифра с оглед на възрастта на играча и продължителността на договора му с Ювентус (до 2019 година), а не бива да се пренебрегва и неговата популярност. Няма нужда да разсъждаваме, дали французинът си заслужава тези 70 милиона - грешката при Transfermarkt при такава цифра е не повече от 5-7 милиона евро. Ясно е, че Пол не е като Меси и Роналдо, но заема достойно място във втория ешелон на най-популярните футболисти на нашето съвремие, като тук роля играе и маркетингът: продажба на фланелки, доходи от имиджа и привличане на нови фенове.

 

Универсалност: + 5 милиона евро

Погба е играч, който може да играе на различни позиции в средната линия, дори на Евро 2016 игра в опорната зона. Особено ценно е умението му да тласка топката през първата отбранителна линия на съперника.

 

Дрибъл: + 5 милиона евро

Не може да отречем, че французинът умее да общува с топката. Това е техничен футболист, който изглежда малко скован при развиване на скорост, но по една или друга причина успява да преодолява чуждите играчи. Не бива да се пренебрегва и неговата пластичност.

 

Далечен удар: + 5 милиона евро

Тук проявихме известно колебание, защото Погба вкарва по 4-5 гола на сезон извън пределите на наказателното поле. Това не е много, но не е и малко с оглед на това, че всеки един удар внася колебание сред защитата и вратаря на противниковия отбор.

 

Точност на паса: - 7 милиона евро

За играч от подобно амплоа точността на паса трябва да е минимум 90%. При Погба тя е 83%.

 

Балансираност: - 10 милиона евро

Това е най-голяма слабост на Погба. Много често, в над 50% от мачовете, французинът не е въвлечен на 100% през всичките 90 минути на футболния процес, а още по-малко когато става дума за 120 минути игрово време и дузпи. Рядко е да видим мач с участието на Погба, в който той да не изпадне в сянка, а говорим за централен полузащитник, от когото зависят много неща в даден мач. Такива локални провали говорят само за едно: Погба все още не е напълно сформиран като футболист и често губи концентрация.

 

Игра с глава: + 3 милиона евро

Благодарение на габаритите си Погба върши рутинна работа при високите топки, но и точността на ударите му с глава в наказателното поле (58%) е много малка.

 

Лидерски качества: - 5 милиона евро

Ювентус, който бе напуснат от Пирло, Видал и Тевес, едва ли не насила се опита да направи Погба лидер на отбора, но французинът се провали. При това той имаше всички условия да стане такъв. Националният на Франция само потвърди тезата, че Пол е много зелен, за да бъде лидер на отбор.

 

Разрушителни действия: 0

Тук имахме големи колебания. От една страна Погба върши огромен обем в отбранителен план, но също така често изпада от отборната преса и върши много нарушения.

 

Игрова дисциплина: - 5 милиона евро

Не можем да говорим за Погба като тактически дисциплиниран играч по няколко причини. Французинът много често изпада от общото отборно темпо, в голяма част от случаите, когато трябва да прояви колективизъм, той показва своя егоизъм, не е рядкост да се видят и някои негови действия, в които липсва здрав смисъл. Честите нарушения, понякога напълно излишни, са допълнителен негатив в кошницата на французина. Срещу всичко това стои ярка индивидуална работа, но тя не е достатъчна, за да бъде сложена положителна оценка по отношение на игровата дисциплина.

Сега остава да направим една сметка на всичко изписано по-горе, а то показва, че истинската стойност на Погба е някъде около 60-65 милиона евро. За да разберем истинското безумие на случващото се, достатъчно е да погледнем статистиката на Яя Туре през сезон 2013/14: африканецът има 20 гола, 9 асистенции и 4 жълти картона. Що се отнася до Погба, той има само 8 гола, 12 асистенции и 10 жълти картона. Разликата в цената е близо 100 милиона в полза на французина!

От написаното по-горе следва едно: от лекарска помощ се нуждае не само изпълнителният директор на Манчестър Юнайтед Ед Удуърд, който се съгласи на този трансфер, но и Жозе Моуриньо, който само преди година нарече Погба "Айфелова кула в задния двор". Другият вариант е, ние, обикновените почитатели на футбола, да се обърнем към психиатрите, щом не сме в състояние да вникнем в същността на този мащабен трансфер.

 

  Сподели
347