ФА започна преговори за въвеждане на правилото Рууни


Н. Гавазов

ФА започна преговори за въвеждане на правилото Рууни

Футболната асоциация на Англия (ФА) започна преговори с Висшата лига за въвеждане на аналога на "правилото Рууни", което определя привилегиите за тъмнокожите мениджъри. Даденото правило е наречено на името на собственика на клуба Питсбърг Дани Рууни и задължава всички клубове от НХЛ да имат поне един тъмнокож специалист на ръководни длъжности.

Съвсем неотдавна ФА назначи в структурите си Уейн Елисън, който стои начело на проекта ВАМЕ, защитаващ интересите на тъмнокожите, азиатците и представителите на етническите малцинства (Black, Asian and Minority Ethnic).

Според източника на информацията, Елисън се е възползвал от паузата в местния футбол и е започнал преговори с босовете на клубовете от Висшата лига за мерките, които ще позволят да бъде увеличено количеството ВАМЕ-мениджъри в елита на английския футбол.

В момента във Висшата лига няма никакви специалисти, а във всички 72 клуба от Футболната Лига работят само шестима треньора с тъмен цвят на кожата: Крис Хютън (Брайтън), Крис Рамзи (КПР), Крис Пауъл (Хъдърсфилд), Джими Хаселбанк (Бъртън), Рикардо Мониз (Нотс Каунти), Кит Керъл (Карлайл).

Според информацията, от следващия сезон отделни клубове от Чемпиъншип, Лига 1 и Лига 2 доброволно ще поканят поне по един тъмнокож мениджър на интервю, ако някое място бъде освободено.

Ако подобно нещо се получи в младежките отбори, то всеки клуб ще бъде задължен да назначи ВАМЕ-мениджър. Сега Елисън се опитва да разпространи това и върху Висшата лига.

 

  Сподели
164