Сър Алекс: Работил съм само с четирима играчи от световна величина


Н. Гавазов

Сър Алекс: Работил съм само с четирима играчи от световна величина

Вчера бившият наставник на Манчестър Юнайтед Сър Алекс Фъргюсън представи своята нова книга под името "Лидерство", в която разказа редица интересни истории. Напомняме, че това вече е втората книга, която великият шотландец успява да пусне след пенсионирането си през 2013 година. Както и автобиографията му, новата книга обещава да стане бестеселър.

Някои откровения ще бъдат много интересни за феновете на най-популярния спорт на земята:


За преминаването на Пол Погба в Ювентус

През 2012 година Погба бе смятан за един от най-обещаващите полузащитници в света и поради това заминаването му за Ювентус като свободен агент се отчете като голяма изненада. Сър Алекс признава, че не е искал да се разделя с французина.

"Има един-двама футболни агента, които просто не ми харесват. И един от тях е Мино Райола, който е агент на Пол Погба. В мен се появи недоверие към него още на първата ни среща. Той стана агент на Златан Ибрахимович, когато шведът играеше в Аякс, а след това започна да представлява интересите на Погба, който по това време бе на 18 години. С Пол имахме тригодишен договор, който предполагаше опция за удължаване с още една година. Но внезапно се появи Райола и първата ни среща завърши с фиаско. С него бяхме все едно масло и вода. Скоро песента ни бе изпята, защото Райола спечели доверието на Пол и семейството му и играчът премина в Ювентус".

 

За заплатата на Уейн Рууни

През октомври 2010 година Рууни подписа с "червените дяволи" нов петгодишен договор със заплата от 180 000 паунда на седмица. Това се случва скоро, след като нападателят моли за трансфер. На практика, Юнайтед е бил готов да даде повече на Уейн, но се намесва Сър Алекс.

"Когато Глейзър се съгласиха да увеличат заплатата на Уейн Рууни през 2010 година, те искаха да знаят какво чувствам. Казах им, че според мен ще е несправедливо, ако Рууни получава два пъти повече от мен. Джоел Глейзът веднага реагира: "Напълно съм съгласен с теб, но какво да правим?". Отговорих: "Всичко е просто. Просто се съгласихме, че нито един играч няма да получава повече от мен".


За проваления преход на Марио Балотели в Манчестър Юнайтед

През 2010 година Сър Алекс е обмислял да подпише с Марио Балотели, но в края на краищата шотландецът е решил да не рискува.

"Леко се заиграх с идеята да подпиша с Балотели. Анализирах го, поприказвах си с няколко наши хора в Италия, но отзивите бяха, че това е огромен риск".

 

За Димитър Бербатов

Една от темите, на които Сър Алекс обръща внимание, е привличането на Димитър Бербатов през лятото на 2008 година. Шотландецът обаче по всичко личи не помни с удоволствие осъществяването на рекордната тогава сделка за българския нападател, купен от Тотнъм в последния ден за трансфери.

"Преговорите с президента на Тотнъм Даниел Леви за подписа на Димитър Бербатов бяха по-болезнени от смяната на тазобедрената ми става".

 

 

За желанието да види Гуардиола свой наследник

Когато Сър Алекс завърши кариерата си през 2013 година, той бе наследен от Дейвид Мойс. Първи избор на великия шотландец обаче е бил Пеп Гуардиола. Двамата са вечеряли в Ню Йорк в средата на 2012 г., след като испанецът напусна Барселона.

"Помолих Пеп да ми позвъни, преди да приеме каквато и да е оферта, от който и да е клуб, но той не го направи преди преминаването си в Байерн през юли 2013 година".

"Животът е такъв, че идеалните неща не винаги се реализират на практика. Повярвайте ми, ръководството искаше не по-малко от мен да избере треньор, който дълго време да бъде с клуба. Но когато започнахме процеса на търсене, оказа се, че няколко желани кандидати са недостъпни. Изясни се, че Жозе Моуриньо е дал дума на Рома Абрамович да се завърне в Челси, а Карло Анчелоти да го замени в Реал. Също така разбрахме, че Юрген Клоп е щастлив в Борусия Дортмунд. В същото време Луис ван Гаал имаше намерение да спечели Световното с Холандия.

 

За провала на Дейвид Мойс

През лятото на 2013 година, когато Сър Алекс се пенсионира, Юнайтед по негова препоръка привлече Дейвид Мойс, който обаче не изкара и година. Сър Алекс обяснява това с отказа на своя сънародник от неговия треньорски щаб.

"Убеден съм, че има неща, които Дейвид би направил по-различно, ако бе получил възможност отново да работи на "Олд Трафорд". Например, щеше да запази Майк Фелън, който бе безценен проводник на нивото на клуба. Такъв сега е Уейн Рууни. Няма смисъл да се променя рутината, към която играчите са свикнали. Това е контрапродуктивно, изтощава морала и незабавно предизвиква въпроси сред играчите към новодошлия специалист. Лидерът, който пристига на ново място, трябва да обуздае своята импулсивност и да прояви мъжественост".

 

За перспективите пред Райън Гигс като треньор

Според слуховете, наследник на сегашния мениджър Луис ван Гал ще стане Райън Гигс. Сър Алекс е убеден, че уелсецът е изправен пред голямо бъдеще.

"В края на краищата Гигс ще стане забележителен мениджър. Той има интелект, харизма и знания. Но бе невъзможно да го помоля, а и някой друг футболист, да стане мой наследник, докато се чувства щастлив да играе".


За играчите от световна величина

Според Сър Алекс, за 26 години работа в Манчестър Юнайтед, той е успял да тренира само четирима футболисти от световна величина.

"Ако четете вестници или слушате анализи по телевизията, ще си помислите, че е пълно с големи играчи. В моята книга има само двама играчи от световна величина, които сега играят: Лионел Меси и Кристиано Роналдо. Не искам да принизявам или да подлагам на критика някои от големите или много добри футболисти, които са играли за мен през всичките 26 години. Но наистина от световна класа са само четирима: Кантона, Гигс, Роналдо и Скоулс", заяви Сър Алекс на вчерашната си пресконференция.

 

  Сподели
283