Окото-чудо на Лус ван Гаал


Н. Гавазов

Окото-чудо на Лус ван Гаал

19-годишният нападател на Монако Антони Мартиал не отправи нито един удар към Кевин Трап в мача с Пари Сен Жермен в неделя, като футболистът ще бъде запомнен с един остър пас за всичките 90 минути. Само след 24 часа вицепрезидентът на Монако Вадим Василев потвърди слуховете, че Манчестър Юнайтед е предложил 80 милиона евро за младежа.

Загубили ли са си разсъдъка на "Олд Трафорд" или просто става дума за демонстрация на финансова мощ? А може би ръководството на "червените дяволи" си прави някакви тънки сметки, които ние, обикновените хора, не може да разберем.

По всичко изглежда, че сделката за Мартиал ще се състои. Чичарито стана футболист на Байер Леверкузен, Аднан Янузай премина в Борусия Дортмунд, а Антоан вчера премина медицински прегледи на базата в Карингтън. Не е изключено сделката официално да стане факт още докато пиша този материал, но каквото и да се случи, въпросът с щедростта на Юнайтед не излиза от главите на феновете.

Отначало се говореше за сума от 30 милиона паунда, след това The Times излезе с информация, че става дума за 36 милиона паунда, което започна да кара привържениците на "червените дяволи" да повдигат вежди. Никой не повярва на първите съобщения за суми от 75 и 80 милиона евро, но след това лично Василев потвърди цифрите.

Убеден съм, че не малка част от любителите на футбола за първи път чуваха името Мартиал!

19-годишният нападател принадлежи към талантливото поколение френски футболисти, родени в периода 1993 - 1995 година - Варан, Зума, Рабио, Погба и Лапорт. Истински комплимент за Мартиал е повиквателната му за националния отбор на Франция, с оглед на това, че на този пост вече са Карим Бензема, Оливие Жиру и Антоан Гризман. Иначе французинът настина е голям голмайстор, но сред децата. Преди две години той вкара 32 гола в 21 мача за родния Олимпик Лион. След такъв огнен сезон Антоан бе включен в мъжкия отбор, където записа 50 минути в три мача: появи се Монако с невероятните 5 милиона евро, което накара ръководството на лионци да се съгласи да продаде играча. Интересното е, че през месец май тази година Тотнъм предложи 15 милиона евро за нападателя, а след отказа на клуба от Лига 1, "шпорите" се завърнаха с оферта от 25 милиона евро. Монако отново отказа, с намека, че преговори могат да се водят само при предложение от 40 милиона евро. Това пък отказа Тотнъм.

Впрочем, офертата на Юнайтед не бива да ни изненадва, тъй като и за лаиците стана ясно, че заради новите правила за финансов феърплей, континентална Европа тотално губи надпреварата с англичаните по отношение на финансовото могъщество. В опит да бъде запазен балансът, немци, французи и испанци постоянно снабдяват с кадри най-конкурентната, най-зрелищната и най-скъпата лига в света. Кадри, чиято цена за отборите от Острова е силно надценена. Трудно се възприема цифрата 75 милиона за Де Брюйне, а 80 милиона за Мартиал си е нонсенс - играчът има само 15 гола в големия футбол!

Разбира се,французинът е сравняван с легендата Тиери Анри: Антоан обича да се мести по фланговете, да тормози съперника с мощни пробиви, освен това той има добър далечен удар, притежава завидно хладнокръвие, но все пак говорим за 19-годишен младеж, чиято кариера не е ясно как ще се развие. Например, при идването на Леонардо Жардим той изпадна от основния състав на Монако, като за първите четири месеца се появи като титуляр само в един мач. След това постепенно игровото му време нарасна, но тук огромна роля изигра нежеланието на Димитър Бербатов да тича, който с напредването на годините окончателно забрави какво е това бягане.

Да, Мартиал може да е добър, но на тази възраст той едва ли струва толкова много пари. А проблемът е и в зародиш, защото не един път сме ставали свидетели на това, как много други млади момчета започват да се големеят, забравяйки, че всичко на този свят се постига с много труд, а не с прически, демонстрация на финансов статут и хвалебствия. Не бива да се изключва и 19-годишното момче психически да се срине след такъв трансфер, който дълго време ще тежи на гърба му, подпомаган и от чувствителните английски медии, които, бъдете сигурни, няма да се посвенят при всеки пропуск на Мартиал да напомнят какви пари са заплатени за него.

Истината е, че Юнайтед похарчи пари като за утвърден класен играч, част от основния състав на някой топ отбор, а на практика получава младо момче, което може да стане звезда, но може и да се провали. И тогава лудостта на Цветния Булевард няма да изглежда дори като смешка, а по-скоро като гротеска.

Впрочем, навремето Сър Алекс даде 35 милиона на Спортинг за младия Роналдо. Окото на великия шотландец не го подведе. Ще сработи ли "окото-чудо" на Луис ван Гаал?

 

  Сподели
332