Челси и Атлетико влезли в заговор срещу Пуул заради Коща


Н. Гавазов

Челси и Атлетико влезли в заговор срещу Пуул заради Коща

През лятото на 2013 година Челси и Атлетико устроили заговор срещу Ливърпул, проваляйки трансфера на нападателя Диего Коща на "Анфийлд". Отбелязвайки 20 гола през миналия сезон, испанският национал помогна на "сините" да спечелят Висшата лига на Англия. 26-годишният Коща напълно оправда своя трансфер, който Жозе Моуриньо искал да осъществи година по-рано.

В книгата си "Диего Коща: изкуството на войната", испанският журналист Фран Гилон разказва за това, как Моуриньо попречил на прехода на Коща в Ливърпул в навечерието на сезон 2013/14, който "червените" завършиха на второ място в класирането на Висшата лига.

"Ливърпул действаше най-бързо от всички, предлагайки 25 милиона евро за бразилеца, с което активира пункта в неговия контракт. Коща обаче бе приоритетна цел за Жозе Моуриньо, който току що се бе върнал в Челси. Той виждаше в нападателя играч с качествата на Дидие Дрогба, около когото може да гради новата машина за постигане на победи. Португалският мениджър следеше Коща още в Брага и усети неговата мощ по време на последния сезон от работата си в Реал Мадрид", пише Хилон.

"Проблемът идваше от това, че по онова време Моуриньо все още не бе убедил Роман Абрамович в ускоряване на плановете за преустройство на отбора. Процесът на привличане на нови футболисти и раздялата с други трябваше да бъде постепенен. Например, Неманя Матич, който бе важна цел за Моуриньо, трябваше да почака до януари 2014 година", разказва журналистът.

"Щом бе невъзможно да се закупи Коща, тогава трябваше стратегия, за да се отложи трансфера, но да не се отказва от него. Челси и Атлетико успяха да уговорят Коща да остане: откажи на Ливърпул сега, а след 12 месеца ще е закупим за големи пари. Челси запуши дупката със Самуел Ето'о. Зад кулисите трансферът на Коща бе напълно готов и планиран за лятото на 2014 година. Всички страни, без Ливърпул, бяха радостни в навечерието на сезона. На 14 август клубът продължи договора на Диего до лятото на 2018 година, удвоявайки заплатата на Коща. Нарасна и сумата за откупване на контракта му. Още тогава бе ясно, че това е последният сезон на Коща за "дюшекчиите".

 

  Сподели
200