Сър Алекс: Бях близо до това да напусна футбола


.

Сър Алекс: Бях близо до това да напусна футбола

Сър Алекс Фъргюсън е могъл да напусне завинаги Голямата игра наречена футбол, ако не е успял да вкара трите си гола срещу Рейнджърс навремето като начинаещ футболист. Както е известно, мениджърът на „червените дяволи", през седмицата се завърна в Глазгоу, където посети старото си училище в Говън, в което завършва средното си образование. Там той се срещна с учениците и преподавателите, освен това изнесе лекция в Glasgow Caledonian University, където му бе присвоена докторска степен.

Сър Алекс говори пламенно за лидерството си по пътя на футболен мениджър - повече от три десетилетия, включително 23 години в Юнайтед. Пред студентите той разказа много увлекателна история, за това как е бил на крачка да не влезе в професионалния футбол и да пропусне се нареди сред най-големите имена в най-популярния спорт на планетата.

„През онова време аз бях част от отбора на Сейнт Джонстън. В играта за резервистите на Еърдри, аз си пукнах веждите, скулите и носа и в продължение на няколко месеца не играх. Практически цялото ми лице беше в гипс", припомня си Сър Алекс.

„След като се завърнах от травмата, аз играх три пъти за резервния отбор. Тогава ние загубихме с 8:1, 7:0 и 9:2. Аз си казах, че това е- отивам си. Извадих документи за емигриране в Канада и всичко бе готово", продължава историята си най-добрия мениджър в света.

„В петък (в навечерието на мача на отбора срещу Рейнджърс), приятелката на брат ми се обади на мениджъра на Сейнт Джонстън и му каза, че съм на легло и болен от грип. Но когато се върнах в дома си след ежеседмичното петъчно плуване в басейна със своите приятели, майка ми ме дръпна на страна и ми каза: „Получих телеграма от твоя треньор - той те моли да се добереш до някаква телефонна будка и да му позвъниш", разкрива историята си Сър Алекс.

„ В слушалката мениджърът ми каза: „Утре те искам в хотел Bath Hotel . Ти ще играеш срещу Рейнджърс". В този мач аз вкарах хеттрик и станах първия футболист, който направи това срещу Рейнджърс на „Айброкс". Това промени живота ми. През лятото аз станах професионален футболист и никога повече не погледнах назад", цитира Сър Фъргюсън официалният сайт на Манчестър Юнайтед.

Сър Алекс, щастлив от победата над Арсенал, сподели мнението си за начина по който футболът се е изменил през годините и предизвикателствата, пред които са изправени модерните мениджъри.

„Младите играчи сега са по-нестабилни, по-женствени", каза Сър Алекс.

„Те са насърчавани от една постоянна преса, за да си мислят, че са по-добри отколкото са в действителност, и те са защитавани постоянно от своите агенти. Но човвек трябва да се справи и с това нещо в спорта в момента. Трябва да бъдем отстъпчиви", завършва интервюто мениджърът на Манчестър Юнайтед.

НИКОЛАЙ ГАВАЗОВ

 

  Сподели
230