Дядо Петко и малкото момче Ристу


Н. Гавазов

Дядо Петко и малкото момче Ристу

"Негово високоблагородие Христофор Белокровский беше едно време сополиво, одърпано, зацапано хлапе, което се валяше в нечистотиите на селското купище. Консулът мина през тяхното село в този ден, когато съвършено случайно детето беше изкъпано: изкъпано беше, защото прасето, като излязло из обраслата локва, детето се спуснало към него, хванало го с една ръка за ухото, с друга за четината и искало непремешю да го възседне; да го яхне не могло, но успяло да налепи на кълчищената си ризка всичките хубости, които прасето е могло да понесе от гнилото блато..."

Не, няма да разказваме тъжната, но поучителна история за дядо Петко и малкото момче Ристу - разказ, писан преди повече от век, но колкото и странно да звучи, толкова актуален в наши дни. Няма да говорим и за загубеното човешко достойнство, и за обеднелите души. Няма да търсим сметка и на малкото момченце от Ямайка, което преди 13 години пристига на Острова, а сега сключва самостоятелни спонсорски договори с Nike, забавлява се с райски газ и изнудва футболните клубове - в пошлия свят, в който духовните ценности са отстъпили пред властта на парите е много трудно да направим това.

Имаме намерение обаче да разберем, с какво толкова е ценен атакуващият полузащитник на Ливърпул Рахим Стърлинг за Манчестър Сити. Толкова ценен, че "гражданите" предложиха над 60 милиона евро за 20-годишен футболист, който няма нищо зад гърба си освен своята неблагодарност към клуба, направил го известен и един алчен агент, опитвайки се като стар бакалин да изтъргува своята стока.

Не искаме да успокояваме феновете на клуба от "Анфийлд", но нашият разказ е за футболните качества на Стърлинг и за това, защо мърсисайдци не трябва да съжаляват за капризния младеж.

- Ефективността на реализацията на Стърлинг през изминалия сезон падна много и е най-слабата в кариерата му. През 2013/14 Рахим вкара 9 гола при 33 удара, което като процент на реализация е 27.3%. През 2014/15 нападателят имаше нужда от 62 удара, за да вкара осем гола. Реализацията е 11.3%, което дори не трябва да се коментира.

- Преди година опитите на Стърлинг да премине съперника си бяха успешни в 59% от случаите, което е много нисък показател за футболист, играеш на неговата позиция. Какво обаче да кажем за изминалия сезон, когато този показател падна на 44.2% и се смята за изключително лош показател. Това означава пълен провал на атаките и обикновено такива футболисти отиват на пейката или при дубльорите.

- Парадоксите продължават с пълна сила. Според статистиката, през изминалия сезон Рахим е взел участие само в 14 голови атаки. За да разберем за какъв кошмар става дума, например, Грациано Пеле, който струва 4 пъти по-малко от Рахим, е участвал в 16 голови атаки. Насер Шадли и Хари Кейн имат на сметките си два пъти повече участия в голови атаки, дори Джордан Хендерсън изпреварва капризния младеж.

- Ударите на Стърлинг в очертанията на вратата са 33 - по-малко от Пеле, Саидо Бераино и Робин ван Перси.

- Много интересен факт е, че Рахим е извън топ 100 във Висшата лига по спечелени единоборства, но е на 41-во място по извършени нарушения - колкото, например Чарли Адам. Шотландецът обаче е спечелил два пъти повече единоборства като процент, при почти два пъти повече участия в преки сблъсъци, отколкото Стърлинг.

- Рахим е на 91-во място във Висшата лига по точност на паса, при това англичанинът е отправил 500 подавания по-малко от Сеск Фабрегас (!).

- Оказва се, че Стърлинг не подава толкова много на съотборниците си в наказателното поле. В актива на Стърлинг има само 18 точни подавания от фланга и по този показател той е на 19-то място във Висшата лига. За играч на неговата позиция това е много малък показател.

- Най-накрая, Ливърпул е спечелил само 40% от мачовете си, в които Рахим е започвал като титуляр.

Всичко по-горе показва, че Стърлинг проваля по-голяма част от атаките на Ливърпул, като това се отнася за началната и завършващата фаза. Освен това Рахим не се бори за топката и предпочита съотборниците му да се напрягат в дефанзивен план. Англичанинът е далеч и от отборната игра, опитвайки се индивидуално да решава ситуации, в които е по-разумно да подаде.

Няма как да знаем, дали мениджмънтът на Манчестър Сити се е запознал с горепосочените цифри. Но при нормални обстоятелства, без медийна истерия и изкуствено надуване на балона, всеки един потенциален работодател би се замислил да наеме играч, който по-скоро проваля, отколкото прави атаките на отбора.

Поради тази причина феновете на Ливърпул не бива да съжаляват за предстоящата раздяла с Рахим, напротив, по-скоро трябва да стискат палци ръководството на клуба от "Анфийлд" да приеме офертата от 45 милиона на Сити и да се отърве от играча, който на всичкото отгоре вече няма мотивация да играе за "червените".

 

  Сподели
266