Арсенал се разправи с Вила във финала на ФА Къп


И. Ангелов

Арсенал се разправи с Вила във финала на ФА Къп

Арсенал и Астън Вила се срещнаха на финала на най-старото състезание в света - ФА Къп. Днес на стадион "Уембли" артилеристите се наложиха с 4:0 след безапелационно представяне, а сред реализаторите се намериха Тио Уолкът, Алексис Санчес, Пер Мертезакер и Оливие Жиру. Така Арсен Венгер донесе 12-та купа на "артилеристите" в историята.

В първата част Арсенал доминираше, като редеше атака след атака с много подавания и удари по вратата. Шей Гивън обаче се представяше добре, а му помогнаха намеси от Ричардсън и Хътън. В 40-ата минута обаче Монреал напредна до линията на аута и центрира, Санчес с глава върна топката за Уолкът, който от воле с неудобния ляв крак успя да реализира за 1:0.

В началото на второто полувреме самият Санчес вкара когато получи топка далеч от вратата, но с прекрасен удар не остави никакви шансове на Гивън - 2:0. Вила реагира с появата на Агбонлахор за незабележимия днес Н'Зогбиа.

В 62-ата минута обаче резултатът стана класически след един корнер, когато Санти Касорла центрира добре, Мертезакер се освободи от Бентеке и отново Гивън нямаше шанс да спаси - 3:0.

В 80-ата минута бирмингамци бяха ощетени, когато Агбонлахор се откъсна и бе застигнат от Коклен, който го повали в наказателното поле, но нарушение не бе отсъдено. Отново Джон Мос пропусна да отсъди дузпа за Вила няколко минути след това, когато Грелиш навлезе в наказателното поле и премина през Белерин, който го задържа за врата и повали на земята. 

Така до края Арсенал бе този, който вкара отново. Тук две резерви изработиха положението, а именно Окслейд-Чембърлейн центрира по земя в 94-ата минута за Жиру, който отклони спокойно топката през Гивън.

  Сподели
103