Излишният


Н. Гавазов

Излишният

Стартовите състави, с които Жозе Моуриньо и Луис ван Гаал започнаха вчерашното мегадерби на Висшата лига на Англия, подхождаха за състезание по сюрпризи - кой кого повече ще изненада. Моуриньо пусна Дидие Дрогба като титуляр, а Неманя Матич и Курт Зума в опорната зона. Бившият учител на португалеца пък заложи на един-единствен играч в своята опорна зона - Уейн Рууни, поставяйки пред него Маруан Фелайни и Андер Ерера, в опит да спечели центъра на терена и да освободи фланга за включванията на Антонио Валенсия.

FUTBOL TV разказва за някои нюанси от срещата, в която лидерът в класирането отправи един-единствен удар срещу своя гост и владееше топката под 30% от времето. Мач, който трябваше да завърши 1:1, но приключи с победа на Челси.

Няма да разсъждаваме над това, дали има друго първенство на планетата, в което безапелационният лидер в класирането да представи такива показатели и такъв футбол в мач пред собствената си публика. След месец Челси ще бъде обявен за новия шампион на Висшата лига, но във вчерашната среща Манчестър Юнайтед бе по-добрият отбор, играещ по-активно и по-ярко от противника си. В същото време домакините си заслужиха победата, защото не само вкараха гол, а защото показаха отлична организация в играта си, методичност в преследването на своите цели и баланс. Последното пък трябва да подскаже на Луис ван Гаал какво да прави през лятото.

Холандският специалист градеше отбора през цялата първа част на сезона и по всичко изглеждаше, че постигна своята цел. Юнайтед промени облика си, проведе внушителна серия от шест победни мача, намести се удобно в топ 4 и върна червения цвят в Манчестър.

Точно преди пътуването до Лондон обаче от добре смазания механизъм отпаднаха три негови детайла, които трябваше по някакъв начин да бъдат заменени, за да не се наруши баланса. Жалко наистина за Джоунс, Блинд и особено за Карик, но така пък ясно се видя кой е излишният детайл в механизма.

Радамел Фалкао имаше един от най-добрите шансове да даде точката на гостите, но не го направи и за пореден път доказа правотата на Луис да не го пуска в титулярния състав. Отделно от това, колумбиецът отново демонстрира неумение да търси топката, а цял мач се луташе в очакване да получи коженото кълбо, навярно продължавайки да си мисли, че все още се намира в Примера дивисион или Монако. Ясно се вижда, че бившият играч на Атлетико не е готов за интензивните действия във Висшата лига и по-специално за атаката на Манчестър Юнайтед. Не бива да изкарваме Фалкао "черната овца" за вчерашната загуба, но именно колумбиецът стана символ на неуспеха. Марадона и Жорже Мендеш може колкото искат да говорят срещу наставника на Юнайтед и да защитават нападателя, но може би са видели неувереното поемане на топката от Радамел на "Стамфорд Бридж" и последвалото от това попадение на домакините.

Последният хеттрик на Фалкао бе именно срещу Челси в Суперкупата на Европа. Вчера, отново срещу Челси, Радамел не успя да вкара и помогна на противника да победи.

В същото време отборът на Моуриньо демонстрира ясен план на действие и надеждна игра. Най-важната задача пред тима бе да наложи тотална изолация на средата на терена и точно това се случи - гостите рядко стигаха до наказателното поле на съперника и на практика не отправяха удари. Съдете сами: през първото полувреме Юнайтед нямаше нито един изстрел към Тибо Куртоа и тук заслугата не е на синята защита, а на двойката централни полузащитници на Челси - Зума и Матич. А за добре организираното взаимодействие между играчите на Челси говори факта, че първото нарушение на "сините" дойде чак в 31-та минута!

Истината е, че лондончани показаха убийствена ефективност и спечелиха трите точки, почти докосвайки титлата. За Юнайтед остават изводите от този мач, желанието за реванш през следващия сезон и съжалението, че бе загубен нужния баланс преди дербито.

А това, че в състава на "червените дяволи" има един излишен, се видя от всички. Противно на мненията на Марадона и Мендеш, които може да се окаже, че не са гледали вчерашното дерби.

 

  Сподели
210