Венгер: Още повече звезди ще тръгнат към Англия


Н. Гавазов

Венгер: Още повече звезди ще тръгнат към Англия

Наставникът на Арсенал Арсен Венгер е убеден, че новият телевизионен контракт на Висшата лига ще накара още повече топ играчи да се стремят към английския футбол. Както е известно, ръководството на най-популярното и престижно първенство в света подписа тригодишен договор за зашеметяващите 5.136 милиарда паунда. Ръстът на стойността на контракта, който влиза от сезон 2016/17 е 70%.

По такъв начин, в скоро време само последният клуб от Висшата лига ще получава около 100 милиона на година от продажбата на права. Това е сума, за която, например испанския шампион Атлетико Мадрид може само да мечтае.

„Този договор отразява привлекателността на английския футбол. Може би ние не го осъзнаваме много добре, но футболът наистина е много популярен по целия свят. Това кара компаниите да влагат големи пари, за да получат правото да излъчват мачове оттук ида ги разпространяват по целия свят. Цифрите наистина впечатляват. Това прави клубовете още по-силни във финансово отношение, което означава, че към Англия ще се увеличи движението на най-добрите играчи от целия свят. Когато тренирах Монако, ние купувахме английски футболисти, защото бяхме първи по пари от телевизията. Сега Англия притежава най-голяма финансова мощ и най-добрите играчи мечтаят да играят тук", заяви Венгер за Eurosport.

 

  Сподели
147