Висшата лига отново мисли за мачове зад граница


Н. Гавазов

Висшата лига отново мисли за мачове зад граница

Висшата лига на Англия е готова отново да пристъпи към обсъждане на идеята за провеждане на своите мачове зад пределите на Англия. През 2008 година, след жестока критика от страна на феновете и местната преса, Висшата лига се отказа от т.нар. 39-ти кръг. Сега обаче ръководството на най-оспорваното и популярно първенство в света се замисля да заимства опита на НБА и НХЛ и да организира мачове зад граница.

Този път обаче става дума не за "39"-ти, а за "38"-ми кръг, т.е. Висшата лига не планира да насища и без това плътния график с мачове, а просто да пренесе един от кръговете зад пределите на Англия - предполага се, че това може да стане през ноември или декември.

Не е тайна, че английските клубове имат огромна популярност в определени региони на света. Достатъчно е да си спомним за приятелската среща между Манчестър Юнайтед и Реал Мадрид в Мичиган, която би рекорда по посещаемост на футболен мач в Америка - 109 000 зрители.

"Клубовете искаха това тогава (2008 година) и вероятно го искат и сега. То ще се случи. Кой знае, може би при мен?", заяви изпълнителният директор на Висшата лига Ричард Скадъмор.

Тази идея обаче едва ли ще бъде осъществена през следващите три години, докато в сила ще действа сегашния контракт по телевизионните права. Напълно е възможно обаче да бъде одобрена и да стане факт през следващото десетилетие.

 

  Сподели
36