Анонс на сезона във Висшата лига - част II


Н. Гавазов

Анонс на сезона във Висшата лига - част II

В събота ще бъде даден стартът на Висшата лига на Англия - първенството, което по своята популярност, емоционалност и напрегнатост няма равно в целия свят. По традиция, FUTBOL TV подготви анонс на новия сезон. Втората част от материала е посветена на участниците, за които предполагаме, че ще се борят за местата в горната половина на таблицата за класиране. Някои от тях дори могат да се намесят в битката за Шампионска лига, Лига Европа, но поради различни причини е напълно възможно да се озоват и в долната част на таблицата.


Уест Хем

Сезон 2013/14: 13-то място

Главна загуба: Тейлър (Бърнли)

Най-голямо попълнение: Куате (Андерлехт)

Интрига на сезона: Как ще завърши противопоставянето между Алърдайс и критиците му от "Ъптън Парк"?


Вероятно Уест Хем можеше да разчита на много повече през миналата година, ако "чуковете" не бяха загубили за дълго време Анди Керъл, но от друга страна какво ли щяха да говорят критиците на Алърдайс на "Ъптън Парк", ако англичанинът игра цял сезон? Сега още преди да е започнал старта на новия сезон се говори за уволнение на мениджъра, който според мнението на някои се е изчерпал.

Анди Керъл отново е контузен, а сред новите попълнения фигурират имената на Мауро Сарате, Куяте и Енер Валенсия. Като цяло, отборът изглежда по-силен от миналата година и няма да е изненада, ако лондончани заемат място в топ 10 - това са реалностите. Всичко може да бъде провалено обаче от призивите за красива игра и промяна на стила. Това може да насочи тима към местата в долната част на таблицата, а раздяла с Алърдайс може да изпрати отбора в Чемпиъншип.


Цел: Оставане в елита

Форма:

Прогноза: 10-то място с Алърдайс, борба за оцеляване без "Големия Сам".


Хъл Сити

Сезон 2013/14: 16-то място

Главна загуба: Лонг (Саутхемптън)

Най-голямо попълнение: Снодграс (Норич)

Интрига на сезона: Ще станат ли жертва "тигрите" на синдрома "втори сезон"?


Хъл Сити уверено проведе първата си част във Висшата лига след завръщането си в елита и се спусна към дъното едва след като всички мисли на "тигрите" бяха заети с Купата на Англия. Стив Брус е опитен мениджър, умеещ да работи както с млади футболисти, така и с ветерани, освен това специалистът умее да се вмества в рамките на ограничения му трансферен бюджет и да извлича максимална изгода от пазара.

Стив започна да подсилва тима още през зимата, привличайки Лонг и Йелавич, но както вече казахме, мениджърът притежава голям опит и знае, че трябва да разпредели силите си правилно, по цялата дистанция, което определи и работата му през лятото - да увеличи числеността на тима си, който ще участва и в евротурнирите. Бе закупен договорът на Джейк Ливърмор, безплатно бе получен Том Инс, освен това Брус взе още двама перспективни играчи - лидерът на Шефилд Юнайтед Хари Магуайр и полузащитника на Дънди Юнайтед Андрю Робертсън.

 

Цел: Повторение на миналогодишното класиране

Форма:

Прогноза: Борба във втората половина на таблицата за класиране, много е вероятно отборът да попадне в топ 8.


Нюкасъл

Сезон 2013/14: 10-то място

Главна загуба: Дебюши (Арсенал)

Най-голямо попълнение: Кабела (Монпелие)

Интрига на сезона: Ще свикнат ли феновете с Алън Пардю?


Единственото, което кара Алън Пардю да се чувства спокоен е неговият договор с клуба, който изтича след шест години. Специалистът отдавна не се ползва с подкрепата на феновете, овен това Пардю често поема удари от собственото си ръководство. Било то от Джо Кинеър, или от нежеланието на босовете да купуват играчи на мястото на отиващите си лидери.

Въпреки неблагоприятната обстановка, "свраките" завършиха миналия сезон на прилично място, в голяма степен благодарение на своя мениджър. Отново благодарение на Пардю, в Нюкасъл дойдоха Реми Кабела (заменил Йохан Кабай), Емануел Ривиер, качественият бек Дарил Янмат и Джек Колбек, с когото бе укрепен центъра на терена.

Всичко това звучи перспективно, особено при факта, че Нюкасъл има мениджър, който е богат на тактически идеи. Проблемите обаче могат да дойдат от две направления: първото е от посока на неадекватно взискателната публика на "Сейнт Джеймсис Парк", а второто е от съблекалнята, в която е пълно с капризни и вечно мрънкащи и оплакващи се футболисти. Нужно ли е да припомняме за срещата, която Бен Арфа организира с феновете на тима? За склонността на Пардю към нервни сривове няма нужда да говорим - когато собствените ти трибуни те освиркват по повод и без повод, трябва наистина да си с дебела кожа, за да запазиш спокойствие.


Цел: Повторение на миналогодишния резултат и евентуална борба за евротурнирите.

Форма:

Прогноза: Топ 8. При добро стечение на обстоятелствата, "свраките" спокойно могат да завършат в челната шестица.


Стоук Сити

Сезон 2013/14: 9-то място

Главна загуба:

Най-голямо попълнение: Боян Къркич (Барселона)

Интрига на сезона: Колко точки ще открадне Стоук от грандовете на "Британия".


Трансферът на Боян Къркич, най-младият футболист със сто мача в Примера, е нещо ново за Стоук. Знаменитият Марк Хюз успешно използва своето име и връзки, за да подписва с впечатляващи за региона футболисти, при това бавно, но уверено преобразявайки играта на "грънчарите". Миналогодишният резултат стана най-добър в историята на Стоук във Висшата лига и това напълно обяснява думите на Спарки за пораснали амбиции.

Самият Хюз, чието самолюбие бе накърнено след уволнението от Манчестър Сити, също се промени и сега отново виждаме спокойния уелсец. Спокоен както по отношение на играта, така и в трансферните си решения. Стоук изглежда много балансиран, а Марк направи точните покупки, при това без да насилва клубната каса и да не предизвиква излишни щения сред феновете.

В началото на сезона "грънчарите" запазват реномето си на "убиец на гиганти", а мениджърът отново се смята за един от авторитетните британски специалисти. Какво тогава би попречило на Стоук да повтори миналогодишните си резултати?


Цел: Запазване на миналогодишните позиции.

Форма:

Прогноза: Топ 8.


Тотнъм

Сезон 2013/14: 6-то място

Главна загуба:

Най-голямо попълнение: Бен Дейвис (Суонзи)

Интрига на сезона: Как ще изглежда Тотнъм при Почетино?


Амбициите на "шпорите" увехнаха много бързо: масовата и безумна покупка на футболисти доведе до изхарчването на парите от продажбата на Гарет Бейл и до уволнението на Андре Вилаш-Боаш, а след това и на смелия Тим Шерууд. Даниел Леви и Франко Балдини решиха да назначат блесналия на "Сейнт Мери" Маурисио Почетино, към когото очакванията са много големи. Аржентинецът поукрепи задната линия с покупките на Бен Дейвис и Ерик Дайър, но не по-малко важно е да събуди Ерил Ламела и Роберто Солдадо.

Като цяло, перспективите пред лондончани са много тъмни. Проблемът се усложнява с това, че останалите конкуренти се подсилиха, а това още повече намаля шансовете на Тотнъм да се бори за нещо повече от шестото място. Именно поради това "шпорите" се намират в тази част от нашия анализ.


Цел: Класиране в зоната на евротурнирите

Форма:

Прогноза: Борба за шесто място.

Евертън

Сезон 2013/14: 5-то място

Главна загуба:

Най-голямо попълнение: Лукаку (Челси)

Интрига на сезона: В каква посока ще бъде прогреса на Роберто Мартинес?


След Кристъл Палас, най-много позитивни емоции през миналия сезон преживя Евертън. Първият сезон на Роберто Мартинес на "Гудисън Парк" бе изпълнен с въодушевление" испанецът не само успешно замени Дейвид Мойс, но вдъхна на "карамелите" сили за нов живот. Роберто ще бъде запомнен и с това, че си остана единственият мениджър, който нито един път не се сблъска с критики в пресата.

Статутът на всеобщ любимец не позволява на Мартинес да почива на лаврите и в момента на "Гудисън Парк" се говори за растящи амбиции, а те се потвърждават с рекордната за Евертън покупка на Ромелу Лукаку. Само допреди година никой нямаше да повярва, че карамелите могат да похарчат 28 милиона за един футболист. Не ви ли се струва, че Бил Кенрайт, който с Дейвид Мойс стоеше твърдо на краката си, с Роберто е готов да направи крачка напред?

Отчитайки нарастващата сила на конкурентите и това, че Евертън ще се бори и по европейските терени, от "карамелите" не бива да очакваме попадане в Шампионска лига. Но е очевидно, че отборът се движи напред.


Цел: Борба за място в евротурнирите.

Форма:

Прогноза: 6-то място.

 

  Сподели
307