Анонс на сезона във Висшата лига - част I


Н. Гавазов

Анонс на сезона във Висшата лига - част I

В събота ще бъде даден стартът на Висшата лига на Англия - първенството, което по своята популярност, емоционалност и напрегнатост няма равно в целия свят. По традиция, FUTBOL TV подготви анонс на новия сезон. Първата част от материала е посветена на участниците, за които предполагаме, че ще се борят за оцеляването си или ще заемат местата в долната половина на таблицата за класиране. За тези отбори ще бъде ще бъде изненадващ и голям успех, ако успеят да пробият в топ 10.

Куинс Парк Рейнджърс

Сезон 2013/14: победа в плейофите на Чемпиъншип

Главна загуба: Хари О'Нийл (Норич)

Най-голямо попълнение: Стивън Колкър (Кардиф)

Интрига на сезона: Ще успее ли КПР да се закрепи в елита?


Рейнджърс се завърна във Висшата лига, което бе единственото условие за продължаване работата на Хари Реднап тук. Наложи се отборът да се помъчи и малко да нервничи в плейофите, но все пак опитът изигра своята работа и в мача, който не се развиваше по най-добрия начин за КПР, бе победен Дарби.

Един от главните проблеми на отбора е възрастта на лидерите, но както помним, именно благодарение на гола на Бобин Замора лондончани успяха да влязат в елита, така че разбираемо е нежеланието на Реднап да не бърза с раздялата с възрастните играчи, добавяйки няколко местни възпитаника и бившия капитан на Манчестър Юнйтед Рио Фърдинанд.

В КПР има още прекалено много играчи, но към затварянето на трансферния прозорец някои от тях ще напуснат тима, за да остане ядрото, с което Хари Реднап възнамерява да играе във Висшата лига. Този път Тони Фернандес не възнамерява да организира масови покупки, което предполага, че Рейнджърс ще се възползва от отборния опит и от мъдростта на своя мениджър, за да може най-после да се закрепи във Висшата лига.

Цел: За отбор, който миналата година е играл в по-долната дивизия, а сега трябва да се състезава в елита, ще е нереалистично да говорим за нещо друго, освен за запазване на мястото си във Висшата лига.

Форма:

Прогноза: успешна борба за оцеляване

Бърнли

Сезон 2013/14: 2-ро място в Чемпиъншип

Главна загуба: Джуниър Станислас (Борнмут)

Най-голямо попълнение: Майкъл Катли (Стоук)

Интрига на сезона: Конкурентен ли ще е Бърнли на новото нивo?


Бърнли неочаквано се нареди сред кандидатите за място в елита, а след това изпревари КПР благодарение на стабилността на резултатите си през цялата турнирна дестинация, с което по-опитните "рейнджъри" не можеха да се похвалят. Шон Дайч успя за кратко време да слепи много боеспособен колектив, който да играе с настроение и ентусиазъм. Дани Ингс и Сам Воукс вкараха по 20 гола, но това стана възможно благодарение на отборните действия на останалата част от колектива, в който важни елементи бяха полузащитниците Дейв Джоунс и Дийн Марни, а също и Скот Арфилд.

Бърнли е скромен клуб и естествено отборът не успя да се подсили както трябва през лятото. Интересни трансфери все пак станаха тези на вратаря Мат Джилкс от Блекпул, нападателят на Болтън Марвин Сордел и опитните Матю Тейлър и Стивън Рид.

Цел: Тя е същата като при КПР - запазване на мястото си във Висшата лига.

Форма:

Прогноза: уви, отборът ще изпадне

Лестър

Сезон 2013/14: първо място в Чемпиъншип

Главна загуба: Дайър (Уотфорд)

Най-голямо попълнение: Ульоа (Брайтън)

Интрига на сезона: Ще покори ли Дейвид Нюджънт Висшата лига при второто си участие в елита?


Лестър е отбор с традиции, включително и във Висшата лига, а благоприятното финансово състояние само предполагаше, че е въпрос на време "лисиците" да се завърнат в елита. През миналия сезон Лестър безапелационно спечели първото място в Чемпиъншип, в резултат на което Висшата лига се сдоби с напълно боеспособен отбор, който има нужда от съвсем малко подсилване.

Отборът разполага с отличен вратар в лицето на Каспер Шмайхел, син на знаменития страж на Юнайтед. Освен това, много силна е средната линия в лицето на Нокарт, Дринкуотер, Кинг и Джеймс. Последната брънка от веригата е Дейвид Нюджънт, който не само вкара 20 гола, но записа и 13 асистенции. Нападателят имаше неуспешен опит с Портсмут, но в Лестър подобри майсторството си, стана по-мъдър и спокойно може да кажем, че това е играч на ниво Висша лига, който би трябвало да стане лидер и поведе хората си.


Форма:

Прогноза: успешна борба за оцеляване - 17-то място


УБА

Сезон 2013/14: 17-то място

Главна загуба: Джоунс (Съндърланд)

Най-голямо попълнение: Браун (Динамо Киев)

Интрига на сезона: Ще успее замени ли Дейвид Мойс Алън Ъруин


УБА се превърна в стабилен средняк при Рой Ходжсън и Стив Кларк, но заради странните действия на клубното ръководство "дроздовете" отново се съсредоточиха върху оцеляването син в елита. Да уволниш по средата на сезона Стив Кларк и да назначиш на негово място нямащия никакъв опит в Англия Пепе Мел, си е равно на самоубийство, което не се случи, защото през миналия сезон имаше три ярко изразени аутсайдера.

Странностите при УБА продължиха и след оставката на испанеца, отборът ще бъде ръководен от бившия помощник на Дейвид Мойс в Евертън Алън Ируйан. Имайки голям опит в работата с млади играчи, специалистът самостоятелно е ръководил само Престън и Шефийлд Уенздей. Веднага следва въпросът, по какви причини или заслуги Алън получи тази работа? Интересното е, че сред кандидатите да заемат длъжността бе е Мойс.

УБА възлага големи надежди на Браун Идейе, който загуби титулярното си място в Динамо Киев, но въпреки това "дроздовете" дадоха 10 милиона паунда за африканеца. Освен това, тук дойдоха Джолеън Лескът и Крис Байрд, универсалният играч Крейг Гарднър, а също така фланговите защитници Поконьоли и Гамбоа.

 

Цел: Оставане в елита

Форма:

Прогноза: борба за оцеляване, която може да се окаже неуспешна


Астън Вила

Сезон 2013/14: 15-то място

Главна загуба: Олбрайтън (Лестър)

Най-голямо попълнение: Ричардсън (Фулъм)

Интрига на сезона: Ще има ли нов собственик Вила? А нов мениджър?


Когато Ламбърт дойде на "Вила Парк", той обяви, че ще гради млад и перспективен отбор. Всички с ентусиазъм приеха идеята на мениджъра, но година по-късно нещата изглеждат по-зле, отколкото тогава. Създаването на нов отбор се отложи за някое друго време, бирмингамци тъпчат на едно място, а президентът на клуба не задели никакви пари за трансфери. В момента Ламбърт трябва да решава задачата по оцеляването на тима с това, което има под ръка, а то е по-слабо от миналия сезон!

Отидоха си Боури и Олбрайт, на които се възлагаха големи надежди, а новите попълнения никак не радват - стъклените ветерани Джо Коул и Сендерос, отпадналият с Фулъм Кириън Ричардсън, разочаровалият в Ливърпул Али Сисоко... На Ламбърт нищо друго не му остава, освен да се надява на традиционните лидери Агбонлахор, Н'Зогбия, Вайман и Лоутън, както и на играчи от академията.

Вила е изправен пред много труден сезон, а напрежението около въпроса с бъдещия собственик неминуемо ще се отрази на атмосферата в отбора. Евентуална мениджърска смяна пък ще е равносилно на самоубийство и най-вероятно ще ускори пропадането на тима.


Цел: Оставане в елита

Форма:

Прогноза: борба за оцеляване, която може да се окаже неуспешна


Съндърланд

Сезон 2013/14: 14-то място

Главна загуба: Колбек (Нюкасъл)

Най-голямо попълнение: Родуел (Манчестър Сити)

Интрига на сезона: Ще заиграе ли на стабилно високо ниво Адам Джонсън?


Съндърланд преживя своя най-труден сезон и очакванията са, че отборът на Гус Пойет е изправен пред постепенно движение нагоре. Паоло Ди Канио остави след себе си такава разруха, че малко хора вярваха в намеренията на Густаво Пойет да спаси отбора. По всичко изглеждаше, че най-мрачните прогнози за "черните котки" ще се сбъднат - тимът дълго време се намираше в зоната на изпадащите, а вярата в спасяването ставаше все по-малка и по-малка. На финала на сезона обаче работата на уругваеца започна да дава плодове. Феноменалната серия от пет мача, в които Съндърланд спечели 13 точки, попътно побеждавайки като гост Челси и Юнайтед и завършвайки наравно на "Етихад", дълго още ще се помни от привържениците на "черните котки". Пойет не само запази отбора в елита, но го изкачи на 14-то място, за което преди няколко месеца феновете на тима не смееха да мечтаят.

Не може обаче да кажем, че работата на Гус Пойет бе добра през лятото. Да, Родуел пристигна, но наставникът не успя да подпише с Фабио Борини. Освен това, като спорни може да определим трансферите на Жорди Гомес от Уигън и Били Джонс от УБА, но най-голямо безпокойство предизвиква напускането на опитния Бърдски и трудолюбивите Колбек и Гарднър.


Цел: Повторение на миналогодишните резултати

Форма:

Прогноза: 12- 16-то място


Суонзи

Сезон 2013/14: 12-то място

Главна загуба: Ворм (Тотнъм)

Най-голямо попълнение: Сигурдсон (Тотнъм)

Интрига на сезона: Какво представлява Гари Монк като мениджър?


Суонзи можеше да живурка в средата на таблицата за класиране, да поглежда към зоната на евротурнирите и да поддържа нивото си, което би му гарантирало мястото в елита. С привличането на Михаел Лаудруп ръководството на клуба обаче заложи истинска бомба, тъй като датчанинът и неговият агент си спечелиха авторитет, а след това започнаха да се борят за властта. В този процес бяха похарчени непривично за уелския клуб голямо количество пари, освен това успешният в спортно отношение мениджър се опита да извърши преоценка на ценностната система на "лебедите".

В крайна сметка Гари Монк се оказа на точното място в точното време, получавайки работа-мечта, а през този сезон ще има възможност още в по-голяма степен да покаже какво представлява като мениджър.

Една от най-важната задача пред Суонзи е да бъде стабилизирано финансовото положение на клуба, което обяснява, защо уелсците повече продават, отколкото купуват. Огромна загуба е заминаването на Ворм и Бен Дейвис, а хубавото е, че в тима се връща Сигурдсон и пристига от Лион Бафетемби Гомис, който е универсален нападател и отдавна иска да играе във Висшата лига.

Като цяло, Суонзи ще е една от загадките на сезона. Първо, не е много ясно, дали отбора е по-силен от миналогодишния и второ, не е ясно по какъв начин ще се прояви Монк като мениджър на дълга дистанция.


Цел: Повторение на миналогодишните резултати

Форма:

Прогноза: 12- 17-то място


Кристъл Палас

Сезон 2013/14: 11-то място

Главна загуба: Мокси (Съндърланд)

Най-голямо попълнение: Хангеланд (Фулм)

Интрига на сезона: Накъде без Тони Пюлис?


Представянето на Кристъл Палас през миналата година ще бъде запомнено с няколко неща. Ян Холуей класира напълно неготов за елита тим и това се видя в първите кръгове, които накараха анализаторите да посочат първия изпадащ тим . Ръководството обаче осъзна, че Холуей не може да даде нещо ново на Палас и се раздели с мениджъра, а на негово място назначи Тони Пюлис, който никога не бе изпадал. Специалистът не само, че не излетя с обречения тим, но и по някакъв чудодеен начин така промени "орлите", че накара всички играчи да прогресират, а противниците да се страхуват.

"Реаниматорът" си получи наградата в края на сезона, но снощи изненадващо ( и не чак толкова) подаде оставка. Впрочем, дори и с този състав Тони можеше да запази отбора в елита. Не е ясно обаче, дали новият мениджър ще се справи с тази задача. По-скоро не.

 

Цел: Оставане в елита

Форма:

Прогноза: Отпадане в Чемпиъншип.


Саутхемптън

Сезон 2013/14: 8-мо място

Главна загуба: Лалана (Ливърпул)

Най-голямо попълнение: Форстър (Селтик)

Интрига на сезона: Колко дълго ще се задържи Куман?


Нито един отбор през това лято не понесе загуби, сравними по мащабите с тези в Саутхемптън. Отборът бе напуснат от Адам Лалана, идолът Рики Ламбърт, талантите Люк Шоу и Калум Чембърс, а също така защитникът Деян Ловрен. "Светците" останаха и без Маурисио Почетино. На практика, клубът претърпя основната си загуба миналата зима с напускането на Никола Кортезе, което разруши клубната структура. Катарина Либхер се отказа да продава клуба, но може би направи нещо по-страшно, канейки на президентския пост Ралф Крюгер, който е човек, стоящ далече от футболния мениджмънт. Немецът обича да говори с медиите, но играчите му напускат един след друг, а на всичкото отгоре тук пристигна Роналд Куман, който няма никакъв опит като футболист и треньор на английска земя. Ясно е, че холандецът трябва да се справи със задачата да интегрира младежите в състава, но плаши самото състояние около отбора и клуба, което не вещае нищо добро за Саутхемптън.

Цел: Оставане в елита

Форма:

Прогноза: Долната част на таблицата за класиране, много е вероятно "светците" да се замесят в битката за оцеляване.

  Сподели
314