Фабрегас. Защо в Челси?


Н. Гавазов

Фабрегас. Защо в Челси?

Сеск Фабрегас се завърна в Лондон, но не в Арсенал, където направи име, а в Челси. Както е известно, вчера "сините" обявиха петгодишния договор на полузащитника, който според някои сведения ще получава на "Стамфорд Бридж" около 200 000 паунда на седмица. FUTBOL TV споделя своите мисли за перспективите на испанеца на новото му работно място.

"Ако някога напусна Арсенал, това няма да бъде в посока в друг британски отбор". Спомняте ли си на кого принадлежат тези думи? Бяха произнесени преди три години от вчерашното ново попълнение на Челси. В епохата на интернет трудно можеш да скриеш подобно изказване, а и винаги ще се намерят услужливи журналисти да припомнят това-онова. Ето защо, правилото "никога не казвай никога" сега важи в по-пълна степен от времето отпреди 20 години. Поради това и обяснението на испанеца на неудобния въпрос защо е направил своя избор в полза на Челси, а не на Арсенал изглежда много прост: "Бившият ми клуб не се възползва от правото да ме купи". Толкова.

Но нека оставим на мира моралният аспект на този трансфер, както и това, че няколко привърженика на Арсенал вчера запалиха фланелки с името на Фабрегас. Едва ли някой би се учудил, ако Сеск съобщи, че от дете е бил привърженик на Челси. Главният въпрос, който вълнува любителите на футбола и специалистите е, какво ще се промени с пристигането на футболиста, който струва 35 милиона евро? Защо точно Челси, който не изпитва дефицит на класни играчи в средата на терена?

На първо място, необходимо е да бъде заменен Франк Лампард, който преди да приключи с футбола, реши да поиграе зад Океана. Наистина, в състава на лондончани остават много качествени полузащитници, но ако по-внимателно се вгледаме в състава на "сините" ще видим, че Еден Азар го тегли игра на фланга, а същото се отнася за Щюрле, Вилиан и Салах. Рамирес, Матич и Оби Микел пък отговарят за разрушаването на противниковите атаки. Остава единствено бразилеца Оскар, който трудно може да бъде наречен плеймейкър. А къде е мозъчният център на отбора? Именно това е задачата пред Фабрегас, така че Моуриньо не си е загубил ума, португалецът добре знае какво прави.

В Барселона Фабрегас не стана ярък изпълнител, но е достатъчно да споменем имената на Меси, Шави и Иниеста, за да разберем защо. Трудно е да наречем Сеск ключов играч за каталунците, дори и през миналия сезон, в който именно Фабрегас стана най-добър асистент не само в Барселона, но и в Примера.

В Челси не липсват майстори на дрибъла, на играчи с отличен удар, но няма толкова много хора, които с един пас да отрежат от играта няколко противника едновременно. Шест гола и три асистенции на Лампард е отлична статистика за 35-годишен играч. За Челси обаче това е твърде малко.

Ако се върнем към стила на работа на Жозе Моуриньо, ще видим, че португалецът във всичките отбори където е бил, задължително е разполагал с умник в средата на терена, който да бъде проводник на идеите му по отношение на атаката. Деко в Порто, Лампард в ранната епоха на Челси, Снайдер в Интер, Модрич в Реал. Сега Специалния се нуждае от футболист, способен да държи играта в ръкава си и именно това е Фабрегас.

Подписвайки договор с Челси, испанският национал отбеляза, че в Англия е останала недовършена работа за него. Няма нужда много да гадаем за какво говори играчът, който за седем години в Арсенал нито един път не успя да спечели титлата във Висшата лига. А дали сега няма да е по-лесно? Макар и в синята част на северен Лондон?

 

  Сподели
196