Сър Алекс Фъргюсън започва борба с рака


.

Сър Алекс Фъргюсън започва борба с рака

Сър Алекс Фъргюсън ще отправи официален апел към министър-председателят на Великобритания Гордън Браун да финансира ново революционно лечение на рака. Мениджърът на Юнайтед, който е в конфликт с реферите и бе наказан от ФА тази седмица, ще се опита да се бори за нещо, което 23 години ненадмината футболна слава не може да гарантира.....здраве.

Лечението на рака е тема, много близко до сърцето на Сър Фъргюсън. И двамата му родители са починали от рак на белия дроб, той е видял болестта да отнема живота на много негови приятели - включително на бившия мениджър на Англия Сър Боби Робсън, а брат му Матин е имал рак на простата.

Фърги се притеснява за болестта-убиец толкова много, че на всеки 12 месеца минава профилактични прегледи. И сега, подкрепен от редица видни личности, най-успешният мениджър в историята на футбола тръгва на борба за отпускане на средства за развитието на нови, радикални методи за лечение на различните видове рак - фото динамична терапия ( PDT).

PDT може да унищожи рака с една 20 минутна сесия и без ужасяващите последствия от химиотерапия и лъчетерапия.

„Онзи ден когато гледах „Олд Трафорд" пълен с наши фенове, се замислих колко хора убива тази болест и ми стана страшно: една трета от тези хора ще умрат от рак. Северната трибуна няма да я има. Мисълта за рак ме ужасява: рак на белия дроб, стомаха, пикочния мехур, панкреаса...", казва 68 годишният шотландец.

„Знам през какво лечение ще премина ако това ми дойде на главата. Мисля си, че на моята възраст е ужасен риска за живота ми. Ето защо аз всяка година си правя изследвания, за да видя имам ли някакви признаци на рак и ако има да започна лечение колкото се може по-рано. Улавянето на първите признаци помага на шансовете на хората. Ракът е част от живота и никой не коже да избяяга от него", казва Сър Алекс.

„Майка ми и баща ми починаха от рак на белия дроб, като баща ми след лечение от рак на дебелото черво. Брат ми Мартин, слава на Бога се възстанови от рак на простата.

Сър Алекс е изградил блестяща кула от успехи през 23 години на кормилото на най-популярния клуб в целия свят: две Европейски купи, две Световни клубни купи, една Суперкупа на УЕФА, една Купаа на КНК, 11 титли на Висшата лига, пет ФА Къп, три Купи на Лигата и осем купи на ФА Комюнити Шийлдс.

Но той иска сега да изгради своя най-успешен отбор от всички до сега - по-добър от онзи, който направи требъл през 1999, по-добър и от този през 2008 година, когато взе Европейскта купа и титлата на Висшата лига.

Това е неговият Отбор, който да победи рака. В него са Сам Алърдайс, мениджъра на Рейнджърс Уолтър Смит, снукър звездата Рони О'Съливан, Стивън Хендри и Стив Дейвис, Фил Тейлър, рок звездите Роджър Далтри и Робът Плант. Всички те са изпълнение с намерението да убедят Правителството да отпусне пари за за новото революционно лечение PDT, което убива раковите клетки чрез комбинация от светлина и лекарства, и позволява на организма да се излекува като създава нови, здрави клетки. И всичко това без да има натравяне на организма!


„Ако RDT беше достъпен за родителите ми те щяха да живеят. Ние не можем да променим миналото, но можем да променим бъдещето. Ако един милиона фенове на Юнаайтед дарят по 10 паунда, медиците могат да разработят новото лечение и за борба с панкреаса, гърлото, гърдата и рак на белия дроб", казва сър Фъргюсън.

 

Новият метод е одобрен от Министерството на здравеопазването на Англия, но за една година, от 300000 болни само 300 са получили подобно лечение поради липса на средства.

Капманията „Да убием рака" начело на която застана Сър Алекс цели след три години, поне половината пациенти болни от ужасната болест да се лекуват по новият метод.

„Разработването на PDT е в застой поради липса на средства. За лечение на пикочен мехур, стомах, дебело черво даже не е започнала", коментира шотландецът.

„Целта, която си поставяме е да накараме Правителството да отпусне повече средства за тази цел, а ние да съберем дарения за научни изследвания. Хората трябва да знаят, че RDT лекува и трябва да посетим всички  по домовете им и да им съобщим за какво става дума", продължава Сър Алекс.

„Много хора се сблъскват с тази болест. Сега те трябва да ходят на лекар, да им се отстраняват органи за да им спасят живота и след това минават през лъчетерапия и химиотерапия. Но има друг начин и всички трябва да узнаят за него", казва менижърът на Юнайтед.

„Ние сме направили разликата. За това направихме най-печелившия отбор - този на борба с рака. Аз направих моето дарение. Моля, присъединете се към мен", завършва Сър Фъргюсън.

НИКОЛАЙ ГАВАЗОВ

 

  Сподели
301