Венгер смята, че Сити трябва да бъде изключен от ШЛ


Н. Гавазов

Венгер смята, че Сити трябва да бъде изключен от ШЛ

Мениджърът на Арсенал Арсен Венгер смята, че нарушителите на финансовия феърплей (ФФП) трябва да се изключват от евротурнирите. През тази седмица се разбра, че УЕФА наказа Манчестър Сити с глоба от 50 милиона паунда и намаляване на заявката на отбора за Шампионска лига от 25 на 21 играчи за нарушаване на ФФП.

По-рано Платини заяви, че при първи нарушение провинилите се клубове няма да бъдат изключвани от евротурнирите. Венгер, който е един от най-големите поддръжници на ФФП, призова футболните чиновници да бъдат по-строги и прозрачни в своите решения.

"Или приемаш правилата и участваш в съревнованието, или не приемаш правилата и не участваш в съревнованието - тогава всичко ще бъде ясно. Аз съм голям защитник на ФФП, защото мисля, че всеки бизнес трябва да съществува за сметка на собствените си ресурси, както се случва с всяка една дейност", заяви Вегнгер.

"Според мен, това е много сложно наказание. Бих предпочел по-проста санкция, която ще има по-голям смисъл. Нарушителите отдавна знаят за правилата и са запознати с евентуалните последствия. Има правила. Ти или ги уважаваш, или не ги уважаваш. Ако не ги уважаваш, теб те очаква наказание. Когато УЕФА не изключва отборите от Шампионска лига, тогава им се налага да търсят по-изтънчен способ за наказание. Според мен и според всички нас отстрани, това наказание изглежда прекалено усложнено", продължава французинът.

"Никой не разбира наказанието. Хората притежават информация, ние живеем в общество, където всеки има информация. Правилата трябва да бъдат прозрачни, за да може хората добре да ги разбират. Ако сега изляза на улицата и попитам стотина човека, какво мислят те за наказанията за нарушаването на ФФП, колко смятате, че ще могат да ви отговорят? Аз работя във футбола и не мога да го направя. УЕФА трябва да изясни санкциите. Всички ние сме съгласни с това, че ако не уважаваш правилата, трябва да бъдеш наказан. Но е много трудно да обясните на хората как това работи", убеден е Венгер.

Както е известно, Сити има нужда само от една точка, за да завоюва шампионската титла във Висшата лига. Според наставника на Арсенал, в цялата ситуация има нещо неправилно, щом отбор постига своите успехи с цената на явно нарушение.

"Разбира се, че в това има нещо неправилно. Говоря го от няколко години. За всичко може да се разсъждава по два начина. Може да кажете: "Не ме вълнува, искаме милиардерите да купуват големи играчи и да харчат толкова, колкото си искат". Или да говорите: "Искаме всичко да остане справедливо". Ако утре ми кажете, че давате по 100 милиона паунда за всеки т 20-те клуба от Висшата лига, аз ще ви отвърна, че ще рискувам. Тогава съревнованието ще е справедливо. Нешо подобно има в Щатите, най-капиталистическата страна в света. Те имат голяма конкуренция, но и много по-равностойна. Това е голям въпрос, който трябва да бъде зададен в Англия. Ще позволим ли да се харчи толкова, колкото те искат?", завършва специалистът.

 

  Сподели
117