Сър Алекс Фъргюсън - Най-Големият!


.

Сър Алекс Фъргюсън - Най-Големият!

Сър Алекс Фъргюсън загуби първото място в класирането, точно на терена на най-големият си враг - Ливърпул и в същото време си спечели още един голям враг - реферите на Острова излязоха с декларации срещу него, както и се очаква наказание за коравия шотландец. Всички ние обаче които обичаме футбола не бива да забравяме, че сър Алекс е и ще си остане Най-Големия. Защото той притежава едно нещо, а именно обаянието си на човек, който не може да бъде уязвен. Това е най-могъщият футболен мениджър, независимо колко е неприятно това за света извън Манчестър Юнайтед, защото трябва да признаем, че влиянието на шотландеца върху играта измислена в Англия е огромно.

Нищо не е в състояние да го помръдне. Нито пораженията, които съпровождат всяка една кариера, като например загубата от отбора на Рафа Бенитес, нито горещата вечер през месец май тази година в Рим.

В същото време той е и човек като всички нас, и колкото и да се опитва да подтиска емоциите си, понякога от неговите изблици се вижда, че живее с тази игра наречена футбол и въпреки годините си гори постоянно в нея. Но пък нямаше да бъде толкова Голям.

Напоследък неговите критици са се активизирали изключително много и всички те призовават да не бъде давана думата на сър Фъргюсън повече, и да не му се обръща никакво внимание. Учудващо, а аз бих перефразирал една мисъл: „Каква суета Господи! Прости им защото не знаят какво правят". От кого тогава трябва да се взема пример и да се учат всички? От кого ако не от водещите специалисти в тази област, които имат не само опит зад гърба си, но и реално постигнати успехи. А може би истината да боли за някои негови критици: това е човекът, който е събрал най-много слава от всеки друг един. Повече слава отколкото можем да си представим.

За това и изглеждат смешни думите на мениджъра на Уигън Роберто Мартинес, че прекалено много се дава думата на шотландеца. Кой е Мартинес? Бивш мениджър на Суонзи, а сега на Уигън. Постигнал в кариерата си само обещания.

Кое прави толкова Голям сър Алекс?

Ще започна не от хладнокръвието и аурата на победител, която притежава - качества с които поставя много зад себе си най-големите си конкуренти като Рафа Бенитес, Арсен Венгер и Карло Анчелоти, а за Роберто Мартинес няма да споменаваме.

Ще започна с нещо, което най-малко очаквате да кажа - от умението му да губи. Точно това го прави Голям. Не говоря за присъствието на духа при загубите, а по-скоро, че шотландецът използва всяка една загуба като инструмент за постигане на следващите си успехи.

Другото му качество е нюха с който открива и развива млади таланти. Никой не смее да отрече, че „Олд Трафорд" не е само Театър на мечти, но и най-продуктивната люпилня за млади таланти в английския футбол.

Третото му качество е духът. Духът като на уличен боец: непримирим и винаги готов да влезе в битка. Хората на неговата възраст обикновено си седят пред къщите и следят как им расте райграса. Как си представяте обаче човекът, който след по-малко от два месеца ще навърши 68 да подгъне крак? Няма начин човек да не си зададе въпроса: Какво ли има вътре в душата му, когато от една страна виждаме колко е спокоен, например през 1999 година, когато на финала на Шампионската лига отборът му губеше от Байерн с 0:1 или девет години по-късно, когато в Москва, отново на финала за Шампиноската лига започна изпълнението на дузпите. И от друга страна в контраст с това изблиците му в срещата със Съндърланд. Просто е за обяснение: неговият борбен и непримирим дух. Дали той не се е оформил в студените зимни дни в Шотландия, когато е работел като дете и първото което е докосвал сутрин е било замръзналото желязо? Ние не знаем, но знаем, че духът му наистина е железен.

Във всички случаи той е едно богатство за най-популярния спорт в света. Богатство е и за Манчестър Юнайтед. Не защото донесе на клуба за 23 години 23 купи. А защото с опита си който има, може да накара и мотивира всеки един футболист да играе дори само за слава.

В неделя е голямото дерби на Висшата лига, когато „червените дяволи" гостуват на Челси. „Стамфорд Бридж" ще стане арена на двубой от бих казал световна величина - шоу, което малцина могат да наблюдават на живо. И той може да завърши всякак - дори и със загуба на Юнайтед. Но пак ще се върна в началото: Не забравяйте, че и да загуби, сър Алекс Фъргюсън ще си остане Най-Големия в този спорт!

НИКОЛАЙ ГАВАЗОВ

 

  Сподели
301