Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа 13.03 - 17.03


Н. Гавазов

Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа 13.03 - 17.03

Двете дербита на Острова бяха спечелени от гостите - "Олд Трафорд" изпадна в шок от дубъла на Стивън Джерард и попадението на Луис Суарес, а голът на Томаш Росицки остана единствен на "Уайт Харт Лейн". В Испания Осасуна претърпя истински кошмар, в Бундеслигата отдалечаването на Байерн Мюнхен стана невъобразимо, а в Италия дубълът на Касано повали Милан.

Представяме ви: Dream Team за периода 13.03 - 17.03. Тактическа постройка 4-3-3.


ВРАТАР

Дейвид Стокдейл (Фулъм)

Феликс Магат не е от тези хора, които се страхуват да рушат системата. Немският специалист е известен със своя твърд характер и ако нещо не му харесва, той ни най-малко не се колебае да го изтръгне от корените. Проваляйки мача срещу Кардиф Сити, звездният вратар на Фулъм Мартен Стекеленбург веднага бе изпратен сред резервите заедно с няколко защитника. В двубоя срещу Нюкасъл именно Стокдейл започна от първите минути и този ход на Магат се оказа сполучлив - Дейвид опази суха вратата си, а отборът му победи.


Подгласници: Шафер (Нюрнберг)

 

ЗАЩИТА

Рон Влаар (Астън Вила)

Да се отбраняваш срещу Челси е много трудно занимание и рядко се намира отбор, който да опази суха вратата си. Астън Вила го направи, а един от творците на сухата победа на бирмингамци стана капитанът на отбора Рон Влаар. Холандският защитник винаги се оказваше в нужното време и на нужното място. Неговата хладна глава и отлична техника помогнаха да бъдат избегнати взривоопасни ситуации пред вратата на Брад Гузън през цялата среща.


Лоран Кошчелни (Арсенал)

Кошчелни не се отличи с голмайсторски подвиг в двубоя срещу Тотнъм, но пък бе изключително полезен в отбрана. На практика, през цялото второ полувреме"шпорите" обсаждаха вратата на "артилеристите", но защитата на Арсенал и особено Кошчелни се справи със заплахите. Особено ще се запомни епизодът с участието на Насер Шадли в началото на второто полувреме, когато в последния момент французинът се намеси. Няма никакво съмнение, че Лоран има голям дял за първия успех на Арсенал на "Уайт Харт Лейн" за последните шест и половина години.


Жорди Алба (Барселона)

Алба взе непосредствено участие в унищожаването на Осасуна от страна на Барселона. На сметката на защитника има една асистенция и четири създадени положения.

Джонатан (Интер)

В мача с Верона, който "нерадзурите" спечелиха с 2:0, Джонатан се отчете с асистенция, вкара сам и спечели 100% от наземните си единоборство. Без коментар!


Подгласници: Мертезакер (Арсенал), Дан Кристъл Палас), Коулмън (Евертън), Мустафи (Сампдория).


ПОЛУЗАЩИТА

Стивън Джерард (Ливърпул)

Капитанът на Ливърпул в мача против Манчестър Юнайтед бе лидер на своя отбор във всички аспекти на срещата. Единственият неприятен момент в двубоя на "Олд Трафорд" стана пропуснатата дузпа, но това не бе възприето болезнено, а и някои от феновете на гостите се пошегуваха, че Стиви се е проявил като джентълмен заради грешката на Клатенбърг да посочи "бялата точка". Няма да говорим за хладнокръвието на Джерард, само ще кажем, че независимо от своята възраст, капитанът си остава един от най-добрите футболисти в света.

Бастиан Швайнщайгер (Байерн Мюнхен)

В мача с Байер Швайнщайгер вкара сам и помогна същото да направи и Манджукич. Отделно от това, немският национал бе моторът на баварците и съвсем заслужено Бастиан бе избран за играч на мача.


Томаш Росицки (Арсенал)

Великолепният удар на Росицки от ъгъла на наказателното поле донесе победата на Арсенал над Тотнъм. Чешкият полузащитник не само, че се превърна в голмайстор в тази среща, но и бе един от най-добрите в състава на своя отбор. Спомняте ли си преди началото на сезона, че Арсенал обмисляше да се раздели с чеха, заради неговата травма?

Подгласници: Иниеста (Барселона), Силва (Манчестър Сити), Нолито (Селта), Чалханоглу (Хамбургер).

 

НАПАДЕНИЕ

Луис Суарес (Ливърпул)

След февруарското затишие по отношение на резултатността, Луис Суарес отново стана главна ударна мощ на Ливърпул. В двубоя срещу Манчестър Юнайтед уругвайският нападател през всичките 90 минути тормозеше бранителите на Юнайтед. Именно Суарес провокира Рафаел да играе с ръка в своето наказателно поле и същият този Суарес постави финалната точка в разгрома на Манчестър Юнайтед.


Лионел Меси (Барселона)

Меси благодарение на хеттрика си във вратата на Осасуна излезе на първо място в списъка на най-добрите голмайстори за Барселона за всички времена. Отделно от това, аржентинецът се отчете и с асистенция.


Златан Ибрахимович (ПСЖ)

Поредният великолепен мач на Златан. В срещата със Сент Етиен шведският нападател бе безпощаден и изключително акуратен - двата гола на Ибрахимович осигуриха победата на неговия тим, при това Златан отправи само осем удара в посока на вратата на противника.

Подгласници: Рафаел (Борусия М'гладбах), Касано (Парма), Ел Араби (Гранада).


СТАРШИ-ТРЕНЬОР

Брендън Роджърс (Ливърпул)

Мачът Манчестър Юнайтед - Ливърпул стана ярка илюстрация на тактическата грамотност на наставника на гостите. Роджърс приготви сюрприз на Дейвид Мойс, оставяйки сред резервите Лейва и Коутиньо, подреждайки полузащитата в ромб, чийто най-долен връх бе диригентът Стивън Джерард, Алън и Хендерсон се разположиха по-високо от своя капитан, а Стърлинг изпълняваше задачите на атакуващ полузащитник.

Резултатът от това бе, че домакините изпаднаха в неловко положение - Фелайни и Карик трябваше често да се връщат и да помагат на защитниците си, а това доведе до разкъсване на атакуващата група на "червените дяволи". Оказа се, че отборът на Дейвид Мойс разполага само с един стабилен инструмент за придвижване към чуждата врата - Рафаел (Коутиньо е съсредоточен повече върху атаката и на мястото на ляв централен полузащитник бе нужен играч, който да спира рейдовете на Рафаел, тук се връщаме към прозорливостта на Роджърс).

Няма да правим анализ на мача, но е факт, че Ливърпул е кандидат за титлата. Без гръмки трансфери, с ограничен бюджет... но с отличен мениджър.

 

  Сподели
195