Кембъл обвини ФА в расизъм


Н. Гавазов

Кембъл обвини ФА в расизъм

Бившият защитник на Тотнъм и Арсенал Сол Кембъл подложи на критика Футболната асоциация на Англия (ФА), обвинявайки я в пристрастие към чернокожите играчи. На сметката на Кембъл има 73 мача за националния отбор на Англия, но само в три от тях той бе капитан. Сол е убеден, че ако е бил с друг цвят на кожата, то капитанската лента е щяла да му принадлежи много години.

"Убеден съм, че ако бях бял, щях да бъда капитан на Англия в продължение на много години. Всичко е просто. Мисля, че ФА мечтаеше аз да бъда бял. Винаги съм играел мъдро и надеждно, бях стабилен играч в центъра на отбраната и рано в своята кариера станах капитан на клубния си отбор", пише Кембъл в своята автобиография.

"Не мисля, че подобно отношение ще се промени, защото те не го искат, голяма част не искат промяна. Чернокожите капитани и капитаните от смесена раса сред националните отбори за 18 и 21-годишни е нещо нормално, но не и за главния национален отбор. Убеден съм, че съществува някакъв невидим таван и никой не иска да говори за него", смята бившият футболист.

"Вместо мен, капитан стана Майкъл Оуен. Помислих си: "Какво става тук? Мисля, че ФА не искаше да ми даде правото на глас... Това бе неловко. Много пъти се питах, защо не станах капитан. Много пъти търсих един или друг отговор. Това е заради цвета на кожата ми", убеден е Кембъл.

 

  Сподели
92