Юнайтед – лъжци, манипулатори, връзкари? Не и този път!


.

Юнайтед – лъжци, манипулатори, връзкари? Не и този път!

Много се изприказва в последните дни по повод 7-минутното продължение, в което шампиона на Англия Манчестър Юнайтед успя да победи градския си съперник Манчестър Сити с 4:3 с късен гол на Майкъл Оуен. От всякъде се надигна вой, за това, че на “Олд Трафорд” всичко е позволено за домакина и се играе, докато той не вземе трите точки.

И наистина, понякога тези приказки не са без основание. Юнайтед получава по някоя “олд трафордка” (спорна дузпа по Венгеровата терминология), получава числен превес или някакви други “помощи” от реферите в Театъра на мечтите, но нима така не е със всички големи отбори в Англия.

Точно тези, които надигат най-голям вой, този път се оказаха доста заблудени. И за това говорят фактите, потвърдени и от официалния делегат на двубоя и цитирани от Евроспорт, която поне що се отнася до английската Висша лига е напълно безпристрастна.

7 минути за мач, лишен от тежки контузии или спирания, изглеждат твърде много. Но ще припомним, че малко по-късно на мача между Челси и Тотнъм те бяха 9. Причината за това са двете контузии – на Дрогба и Басонг, трите смени направени от двата отбора и двата гола, които Челси празнува. Мислите, че на “Олд Трафорд” не е имало толкова поводи за такова удължаване – е не е точно така.

Първоначално дербито на Манчестър бе удължено с 4 минути (С оглед 3-ет гола и смените трябваше дори да са повече). Според официалната версия те стават 7 заради радостта след гола на Белами, влизането в игра на резервата Карик на мястото на Андерсон и разбира се гола на Оуен.

Как стои това в цифри: За попадението си Белами се е радвал 56 секунди, а смяната на Карик е траела точно 28 секунди. Оуен вкара в 95,25, т.е всичко на всичко реферът е сгрешил с 1 секунда в полза на Юнайтед. При положение, че в тази една секунда се случва голов пас, никой съдия няма да спре мача. И култовият въпрос – защо не се игра след победния гол. Отговорът е доста прост – преди гола времето е било изтекло с 1 секунда.

Съобразно тези факти, този път критиците ще трябва да замълчат. В Родината на футбола са много прецизни, особено когато се касае до времето. Любовта на хората към играта ги е накарала да следят мачът наистина да се играе 90 минути, нито повече нито по-малко. Е този в Манчестър бе 90:01.

TЕОДОР МИХАЙЛОВ

  Сподели
299