Превю на сезона във Висшата лига: Евертън


Н. Гавазов

Превю на сезона във Висшата лига: Евертън

Наближаващият старт на сезона в английската Висша лига означава, че е дошло време за традиционното превю, в което ще припомним как протекоха трансферните кампании на клубовете, ще оценим какви са възможностите на отборите и ще се опитаме да дадем прогноза за евентуалното представяне на тимовете през сезон 2013/14.

В следващата част на нашия материал сме обърнали внимание на отбор, който ще трябва да съществува без Дейвид Мойс. Какъв ще бъде животът на Евертън под диригентската палка на Роберто Мартинес - специалист, който можеше да се окаже в Ливърпул още миналата година?

3 главни интриги на сезона

1. Ще бъде ли Евертън на Роберто Мартинес онзи безразсъден отбор като Уигън на испанския специалист? Или въпросът може да бъде зададен така: ще играят ли "камарелите" по схема 3-5-2 или 3-4-3, както го правеха "латиксите". Мартинес използваше в Уигън игра именно с трима защитници, но през лятото Евертън игра с постройка 4-2-3-1, което означава, че именно така ще започнат сезона мърсисайдци, а какво ще се случи след това - ще видим.

2. Къде ще бъде мястото на Маруан Фелайни в новия Евертън? Белгиецът зае позиция зад нападателя след напускането на Кейхил и го направи отлично. За това говори и статистиката: 11 гола и 6 асистенции в 31 мача от миналия сезон, при това в началото Маруан игра като опорен полузащитник. Сега обаче Мартинес е изправен пред много сложна задача, тъй като испанецът вижда в белгиеца опорен полузащитник, а и самият играч каза, че ролята му на разрушител най-много му харесва. Но, премествайки го в дълбочина, Роберто няма ли да загуби важен играч в атаката и това няма ли да се отрази на нападението?

3. Ще успее ли Евертън да запази своите лидери? През годините Дейвид Мойс загуби някой и друг футболист, но като цяло успя да отблъсне опитите на грандовете да привлекат добрите му играчи. Не е ясно по какъв начин шотландецът правеше това, но е факт, че "карамелите" успяха да запазят ядрото си и добрите си футболисти

Трансфери:

- пристигнали: Аруна Коне (Уигън, 5 милиоан паунда), Роблес (Атлетико Мадрид, 3.5 млн. паунда), Жерар Деулофеу (Барселона, под наем), Антолин Алкарас (Уигнън, безплатно).

- заминали: Фил Невил (край на кариерата си), Конър Макелън (Брентфорд), Джейк Бидуел (Брентфорд), Томас Хитцлспергер (свободен агент), Ян Муха (свободен агент).



Цели на сезона:

Роберто Мартинес обеща на Евертън Шампионска лига, но само отчаян оптимист може да повярва в това. На практика, "карамелите" ще се опитат да финишират в топ 6.

Лидер:

Безусловният лидер на отбора е Лейтън Бейнс. Той бе най-добрият играч на Евертън през сезон 2012/13 и също така най-добрия ляв защитник в Англия. Лейтън - истински мотор, който работи без да прекъсва при никакви обстоятелства. За англичанина няма никакво значение къде, кога и с кого играе, той винаги се раздава за своя тим, съчетавайки високо майсторство и голяма скромност, което напоследък не се среща често.

Тактика:

Съдейки по всичко, Мартинес явно е осъзнал, че ще му е трудно да построи Евертън по схема 3-5-2, независимо от добрия състав от футболисти, с които разполага. Тактическата постройка е много интересна, но тя иска пълно разбиране от играчите какво трябва да правят на терена. В противен случай играчите просто ще се загубят на терена и ще изпаднат от мача. Бейнс не трябва да мисли, а да чувства има ли нужда да върви или не напред. Например, постройка 3-4-3 иска съвсем различни действия в отбрана от да кажем 4-4-1-1. Трябва ли да напомняме, че "карамелите" са четвърти по допуснати голове през миналия сезон. Е, разумно ли е тогава в
отбрана да бъдат оставени само трима човека?

Прогноза:

Започващият сезон обещава да бъде много непредсказуем за всички отбори. Евертън не е изключение и отчитайки подсилването на съперниците, а също така и треньорската смяна в тима, осмото място изглежда най-вероятно. Разбира се, "карамелите" ще се борят за влизане в топ 6, но най-вероятно ще завършат на 8-ма позиция.

  Сподели
175