Превю на сезона във Висшата лига: Манчестър Юнайтед


Н. Гавазов

Превю на сезона във Висшата лига: Манчестър Юнайтед

Наближаващият старт на сезона в английската Висша лига означава, че е дошло време за традиционното превю, в което ще припомним как протекоха трансферните кампании на клубовете, ще оценим какви са възможностите на отборите и ще се опитаме да дадем прогноза за евентуалното представяне на тимовете през сезон 2013/14.

В следващата част на нашия материал сме обърнали внимание на отбор, който сложи край на една велика епоха, но няма никакво намерение да предава завоюваните позиции под ръководството на Дейвид Мойс. Манчестър Юнайтед! Клубът, който не само си извоюва доминиращата роля в английския футбол и постоянно влиза в числото на фаворитите за спечелване на титлата, но това е и отборът, който винаги е бил отъждествяван с великия шотландец, превърнал се приживе в легенда не само за британския, но и за световния футбол.


3 главни интриги на сезона

1. Има ли живот след Сър Алекс.

"Може да не се безпокоите - вие ще излезете в пенсия по-рано от мен", беше казал навремето Сър Алекс. Да, но гордият шотландец няма как да пребори времето и невероятното се случи - в края на миналия сезон един от символите на Манчестър Юнайтед обяви, че слага край на кариерата си на мениджър.

Много от тези, които в момента ще четат това превю, не са били родени, когато шотландецът дойде на "Олд Трафорд". 26 години след този момент, океан от трофеи и детронирането на Ливърпул от английския връх, сега предстои да разберем, какъв ще е животът без Сър Алекс на треньорската скамейка. И въпреки твърденията на великия мениджър, че оставя отбора в блестящо състояние и в отличен баланс между млади и опитни играчи, тревогите на феновете са разбираеми.

Ще се справи ли Дейвид Мойс с отговорността да бъде мениджър на Манчестър Юнайтед? На този етап единственото, което говори в полза на бившия наставник на Евертън са думите на неговия предшественик, който не само е сънародник на Мойс, но и негов земляк: "На същността на хората, които са родени в западната част на Шотландия, силно влияние оказва климатът - той е суров, унил и много суров. Тежък труд, работа в отбор и спазване на строги принципи. Това са ценностите в местата, където се родих". И още един цитат: "Най-добрият мениджър във Висшата лига? Дейвид Мойс работи великолепно. Мисля, че ще избера именно него", заяви преди години Сър Алекс.

2. Колко успешно ще се възползват от своите шансове младежите на Юнайтед?

Не е ясно поради какви причини се говори за школата на Арсенал и за това, че Венгер е откривател на млади таланти, след като в Юнайтед от години се работи много успешно в развитието и използването на младежите. На "Олд Трафорд" е зададено такова високо ниво на доверие към голобрадите футболисти, че на призива към тях са готови да откликнат все още недостигналите 20 години Аднан Янузай, Ник Пауъл, Анхело Енрике, едва навършилите 20-годишна възраст Джес Лингард и Заха, както и малко по-големите Уелбек, братята Да Силва, Смолинг и Фил Джоунс.

Заха вече играе за националния отбор на Англия, Лингард през лятото накара хората да спрат да бъркат името му с Линдегор, а Енрике, който заради контузия пропусна азиатското турне, вкара навреме гол срещу АИК и Мойс обеща да му даде шанс в първия отбор. А какво да кажем за Янузай, който възхити всички? Но нека не забравяме и за Скот Уотън и за новото попълнение Гилермо Варела. Навярно Мойс ще се опре и на други нови имена, защото именно резервистите на Юнайтед спечели Висшата лига сред възрастовата група U 21.

3. Какво да очакваме от сагата с Уейн Рууни?

На тази тема вече е говорено и ние няма да я коментираме повече. Само ще допълним, че от потенциалното заминаване на Рууни изгода може да извлече Шинджи Кагава, който ще се разположи зад Ван Перси. Остава само трудолюбивият японец да запретне ръкави и да докаже на дела твърденията на Сър Алекс, че може да играе още по-добре.

Трансфери:

- пристигнали: Гилермо Варела (Пенярол, 1.5 милиона паунда).

- заминали: Пол Скоулс (край на кариерата), Рис Джеймс (Карлайл Юнайтед, под наем), Райън Таниклиф (Ипсуич, под наем).

Юнайтед в момента много прилича на Арсенал - трансферно затишие, но и усещане, че нещо голямо ще се случи. Разликата е, че "червените дяволи" и в този си състав, и без Рууни могат да се борят за титлата. Иначе, Мойс бе категоричен вчера: "Клубът води преговори с няколко футболисти и не възнамерява да отстъпва". Да вярваме ли на шотландеца? Да.

Цели на сезона:

Спечелване на всичко възможно. При желание и Купата на Лигата, но това не е задължително. В глобален аспект: да се преживее с най-малки загуби раздялата със Сър Алекс и да се посрамят критиците, които започнаха да се съмняват в мощта на "червените дяволи".

Лидер:

Робин ван Перси. Холандецът потвърди това, вкарвайки два гола във финала за Суперкупата. На един от мачовете през лятото на ръката на Робин се оказа и капитанската лента. Това се случи след много уговорки, но е факт.


Тактика:

С Рууни или без Рууни, не се предвижда отстъпление от традиционната схема 4-2-3-1. Относно вратарският пост и подреждането на защитата - там не възникват никакви въпроси. В първите мачове заради контузията на Рафаел на десния край на отбраната ще бъде Джоунс, а след това там ще се завърне бразилецът. Но не е изключено като десен бек да играе и Смолинг, а дори и Фабио. Йънг и Нани няма да са готови за старта, така че ще видим нещо ново около крилата. Заха ще има възможност да докаже на практика сериозността на намеренията си да бъде титуляр, но там думата ще има и Антонио Валенсия, така че на крилата наистина се създава една жестока конкуренция, която само може да бъде от полза за "дяволите". Ситуацията с Рууни повдига въпроси, но ако Уейн на 3 септември се събуди на "Олд Трафорд", ще бъде странно да го виждаме в ролята на резерва. В негово отсъствие обаче Уелбек ще получава шансове, а след това... ще разберем след 18 дни.

Прогноза:

Повечето специалисти прогнозират трето място за Манчестър Юнайтед, но пък колегите от ESPN дават на "червените дяволи" най-големи шансове за спечелване на титлата заедно с Арсенал. Защо пък трябва шампионът да бъде с по-голям коефициент от Челси и Манчестър Сити относно победата във Висшата лига? Само заради глобалните изменения в клуба? При положение, че миналогодишните футболисти са тук и се намират в отлично състояние на духа, а начело на отбора е опитен специалист като Дейвид Мойс?

Може да е банално, но ще завърша с една мисъл на Сър Алекс: "Ние никога не се предаваме. Такъв е характера на този клуб, това е неговата черта, която го отличава от останалите. И това е превъзходно".

  Сподели
183