Превю на сезона във Висшата лига: Аутсайдерите


Н. Гавазов

Превю на сезона във Висшата лига: Аутсайдерите

Наближаващият старт на сезона в английската Висша лига означава, че е дошло време за традиционното превю, в което ще припомним как протекоха трансферните кампании на клубовете, ще оценим какви са възможностите на отборите и ще се опитаме да дадем прогноза за евентуалното представяне на тимовете през сезон 2013/14.

В следващата част на нашия материал сме обърнали внимание на онези отбори, които смятаме, че ще се борят за своето оцеляване през следващия сезон, така че тук също много трудно може да намерим реални претенденти за титлата. Но Висшата лига е най-популярното първенство на планетата, а магията за това се крие не толкова в традициите, колкото с високата си конкуренция на всички нива, което не изключва да видим някой от тези отбори и в първата половина на таблицата за класиране.

File:Logo Sunderland.svg
СЪНДЪРЛАНД

Сезон 2012/13: 17-то място

Три главни интриги на сезона:

1. С кого най-напред ще се скара Ди Канио? Спасителят на "черните котки" в края на миналия сезон е изключително харизматична личност и много често по време на мачове е по-интересно около треньорската скамейка, отколкото на терена. Италианецът е велик мотиватор, противник на старата английска методика и истински бунтар. Остава да видим през новия сезон дали Паоло ще покаже, че е и мениджър.

2. Как ще се представят новите попълнения Емануеле Джакерини и Джоузи Алтидор - изненадващо силни трансфери за отбор, който през миналия сезон се бореше да оцелее.

3. Има ли живот след Миноле?


Трансфери:

- пристигнали: Дънкан Уатмор (Олтрингъм, безплатно), Дейвид Карлсон (Гьотеборг, 1.5 милиона паунда.), Модибо Диаките (Лацио, безплатно), Валентин Роберж (Маритимо, безплатно), Кабрал (Базел, безплатно), Ел Хаджи Ба (Льо Хавр, 300 000 паунда компенсация), Джоузи Алтидор (АЗ, 6 милиона паунда), Вито Маноне (Арсенал, 2 млн.), Емануеле Джакерини (Ювентус, 6.5 млн.), Онджей Челюстка (Трабзонспор, под наем).

- заминали: Бен Уилсън (Кеймбридж Юнайтед, безплатно), Титус Брамбл (безплатно), Матю Килгалън (Блекбърн, безплатно), Адам Рид, Райън Нобл (Бърнли, безплатно), Ахмед Ел Мухамади (Хъл, 2млн.), Симон Миноле (Ливърпул, 9 млн.), Джордан Пикфорд (Бъртън, под наем), Дани Греъм (Хъл Сти, под наем), Алфред Н'Дай (Ескишехирспор, под наем), Джеймс Маклейн (Уигън, 1.5 млн.)

Цел на сезона: "Планът ни е да играем добър футбол и да заемем в таблицата за класиране по-комфортно място в сравнение с миналия сезон. Искам също така да променя манталитета на отбора. Искаме да имаме своя идентичност на терена. И ви обещавам, че ще я имаме и ще играем по-хубав футбол от миналия сезон", заяви Ди Канио.

Лидер: Стефан Сесиньон

Тактика: Тактиката е много проста - 4-4-2. Възможни са различни варианти като 4-3-3 с Джакерини в центъра и Джонсън в нападение, но през по-голямата част от сезона Паоло ще използва 4-4-2.

Прогноза: Съндърланд е абсолютно непредсказуем и в този смисъл може да заеме всяко едно място от 10-то до 20-то. Все пак здравият разум сочи, че "черните котки" ще се замесят в борбата за своето оцеляване.


File:FC Southampton.svg
САУТХЕМПТЪН

Сезон 2012/13: 14-то място

Три главни интриги на сезона:

1. Ще съвпаднат ли резултатите на отбора с амбициите на клуба?

"След няколко сезона аз искам да играя със Саутхемптън в Шампионска лига", заяви Артур Боруц. "Защо след няколко години? Защо не още през следващия сезон?", бе отговорът на Маурисио Почетино.

Казаното по-горе не са празни приказки или просто мечти. Когато "светците" бяха в Лига 1 беше разработен план, според който отборът за пет години трябваше да влезе в Премиършип, а след още пет да играе и в Шампионска лига. Засега този план се преизпълнява с две години и може да кажем, че за изпълнението на новата задача остават четири години. Дали Почетино иска да преизпълни и новия план - това ще стане ясно още в първите срещи на Саутхемптън.


2. Ще продължи ли да вкарва Рики Ламберт? Това е футболистът, който заедно с Лампард стана голмайстор на Висшата лига сред англичаните и без когото "светците" няма да бъдат същите. Гледайки играта на Рики срещу Шотландия снощи, може да сме обнадеждени относно този въпрос, но едно е приятелски мач, а друго са битките във Висшата лига.

3. Ще се намери ли най-после място за Гастон Рамирес - рекордната покупка на Саутхемптън, който просто се оказа един добър футболист и заложник на големите очаквания към него?


Трансфери:

- пристигнали: Деян Ловрен (Лион, 8.5 милиона паунда), Виктор Уаняма (Селтик, 12 млн.)

- заминали: Форен (Мьолде, 1.7 млн.), Ричардсън (Мидълзбро, безплатно), Чаплоу (Милуол, безплатно), Де Ридер (Утрехт, безплатно), Сиборн (Йовил, безплатно), Бен Рийвз (Мк Донс, безплатно), Форкаст (Джилингъм, безплатно).

Трябва да кажем, че "светците" привлякоха малко играчи, но за сметка на това качествени. Ловрен е известен на цяла Европа със своя талант, а относно младия кенийски полузащитник, той гръмко заяви за себе си, вкарвайки гол във вратата на Барселона миналата есен. За Виктор претендираха много английски отбори, но Саутхемптън предложи най-много и спечели конкуренцията.

Цел на сезона: Едва ли класиране за Шампионска лига е реалистично, но подозренията са, че целта пред отбора е попадане в топ 10.

Лидер: Морган Шнайдерлин

Тактика: Почетино няма да промени миналогодишната тактика и ще продължи да използва 4-2-3-1, която може да трансформира в 4-1-2-2-1 или в 4-1-4-1. При тази постройка Уаняма ще играе в центъра на терена, зад Рамирес и на една линия с Шнайдерлин. При втората схема на преден план ще излезе ролята на Корк, който ще се разположи в опорната зона.

Прогноза: Трудно е да си представим, че Саутхемптън ще се замеси в битката за оцеляване, но още по-малко, че "светците" ще се борят за Шампионска лига. Най-реално изглежда, че отборът на Почетино ще завърши на 12-то място.


File:Fulham FC.svg
ФУЛЪМ

Сезон 2012/13: 12-то място

Три главни интриги на сезона:

1. Как новия собственик ще управлява клуба? Шахид Хан е със скромен опит относно управлението на спортни предприятия, не е публична личност и бе посрещнат скептично от футболната общественост.


2. Втората интрига е пряко свързана с първата - ще разполага ли Мартин Йол със същото доверие, което имаше при Ал Файед?

3. Как ще се представи Бербо? Това вълнува не само нас, българите, но и многобройните фенове на нападателя, а най-вече и привържениците на Фулъм.


Трансфери:

- пристигнали: Дерек Боатенг (Днепър, безплатно), Фернандо Аморабиета (Атлетик, безплатно), Мартен Стекеленбург (Рома, 4.76 млн. паунда), Саша Ритер (Кьолн, 1.2 млн.).

- заминали: Марк Шварцер (Челси, свободен агент), Крис Бейрд (КПР, свободен агент), Младен Петрич (Базел, край на договора), Саймън Дейвис и Чаба Шомоги (свободни агенти).

Цел на сезона: Да се играе добре и да се класира отбора възможно най-високо в таблицата. Другата е свързана с историята - победа на Челси.

Лидер: Най-лесно е да кажем, че това е Димитър Бербатов, който бе определен за най-добър играч на миналия сезон. Истински лидер обаче е Бреде Хангеланд.

Тактика: Тактиката на Фулъм през сезон 2013/14 ще е като на Фулъм през кампанията 2012/13: 4-2-3-1. Бербо ще води атаката, Руис ще е зад българина, а Дежага и Качаниклич ще действат по крилата. В опорната зона ще бъдат Карагунис и Сидуел.

Прогноза: Фулъм влиза в новия сезон с по-добра защита, а това предполага и по-малко допуснати голове в сравнение с миналата година. Напълно реално изглежда, ако "котиджърсите" повторят класирането си от миналата кампания или завършат с една позиция по-нагоре или по-надолу. Ако не се стигнат до някакви катаклизми, до битка за оцеляване с този отбор няма как да се стигне.

File:Norwich City.svg
НОРИЧ

Сезон 2012/13: 11-то място

Три главни интриги на сезона:

1. Ще успее ли прекалено внимателния Хютън да изстиска максимума от своите футболисти? През миналата година Крис прекрои цялата игра на "канарчетата", залагайки на надеждна защита, като тактическото разнообразие отиде на заден план. С новите попълнения съставът на Норич е малко по-качествен от миналогодишния, но какво да очакваме в крайна сметка като игра от отбора?


2. Ще бъдат ли по-стабилни "канарчетата", след като успяха да спасят Джон Руди от трансферните атаки на Челси? Ако погледнем слабите мачове на Норич през миналия сезон, те съвпадат с отсъствието на младия вратар, а играчи и фенове разбраха какво означава да имаш стабилен страж.

3. Кога най-после ще получи червен картон най-грубия играч във Висшата лига Брадли Джонсън?


Трансфери:

- пристигнали: Рики Волфсвинкел (Спортинг, 8.5 милиона паунда), Хавиер Гаридо (Лацио), Натан Редмонд (Бирмингам, 3.2 млн.), Карло Неш (Стоук, безплатно), Мартин Олсон (Блекбърн, 2.5 млн.). Лерой Фер (Твенте), Гари Хупър (Селтик, 5 млн.).

- заминали: Крис Мартин (Дарби Каунти), Саймън Джексън (Айнтрахт Брауншвайг), Марк Тирни (Болтън), Елиът Уорд (Борнмут), Том Адейеми (Бирмингам), Джед Стир (Астън Вила) - всичките безплатно. Ли Кемп (свободен агент), Джеймс Воън (Хъдърсфилд, 1 млн. паунда), Грант Холт (Уигън, 2 млн.), Андрю Сърман (Борнмут, под наем), Леон Барнет (Уигън).

Цел на сезона: "Това е третата ни година във Висшата лига след завръщането. Имаме зад плещите си два добри сезона, но предстоящият ще е много тежък, независимо, че привлякохме добри играчи. Искаме да се движим напред, но основната ни цел е да запазим мястото си в елита", заяви Хютън. Без коментар.

Лидер: Трудно може да определим лидера на Норич. Във всяка една линия има по един играч, който може да поеме отговорност. Може би Басонг и Снодграс.

Тактика: Съставът, който има Норич, както и философията на Хютън предполагат, че "канарчетата" ще играят с един нападател и две крила в атакуващ план. В средата на терена, близо един до друг ще се разположат Хаусон, Джонсън и Фер, като последните двама ще са по-близо до опорната зона. От казаното по-горе може да кажем само едно: феновете на Норич могат само да мечтаят за игра с двама нападатели.

Прогноза: Норич може да повтори миналогодишното си постижение, но по-вероятно е, е "канарчетата" ще се борят за оцеляването си. Отборът обаче е с най-големи шансове да запази мястото си в елита.


File:Stoke City FC.svg
СТОУК СИТИ

Сезон 2012/13: 13-то място

Три главни интриги на сезона:

1. Стоук Сити без Тони Пюлис - това възможно ли е?

Ръководството на Стоук, разочаровано от това, че инвестициите в клуба не носят нужните резултати, реши да се раздели с дългогодишния мениджър Тони Пюлис, с чието име са свързани всички успехи на тима: класиране за елита, финал в Купата на Англия, участие в евротурнирите, стабилно и спокойно преживяване в средата на таблицата. Възможно ли е Стоук да съществува без Пюлис?


2. Тази интрига е в пряка връзка с по-горната - ще бъде ли Стоук Сити поредното работно място, където Марк Хюз ще се провали?

Не е ясно какви са причините Марк Хюз да бъде обявен за перспективен мениджър - Блекбърн на уелсеца играеше същия футбол както Стоук на Пюлис, а след това се видяха резултатите от работата на Хюз. Назначаването на Марк е много рискована крачка от босовете на "грънчарите". Дали Стоук няма да повтори съдбата на Чарлтън след раздялата с Кърбишли?

3. Наистина ли "грънчарите" ще променят стила си на игра?

Хюз каза, че иска отборът му да играе хубав футбол, който да радва почитателите си. Според уелсеца, футболистите му вече повече ще задържат топката, повече ще разиграват и по-малко ще центрират в наказателното поле. Сега остава да видим какво ще се получи.

Трансфери:

- пристигнали: Грант (Портсмут, свободен агент), Питерс (ПСВ), Муньос (Барселона, свободен агент).

- заминали: Лунд, Уайтхайд, Неш, Ъпсън, Дилъп, Сидибе - всичките свободни агенти.

Цел на сезона: Място в топ 10.

Лидер: Шоукрос, Пенант.

Тактика: Все още никой не може да каже каква ще бъде тактиката на Марк Хюз. Очакванията са той да заложи на 4-4-1-1.

Прогноза: Нищо добро не очаква Стоук Сити. Отборът няма нова игрова стратегия, а Хюз не реши поставените задачи нито в Сити, нито в КПР, дори си играчите, които имаше под ръка.

  Сподели
174