Превю на сезона във Висшата лига: Тотнъм


Н. Гавазов

Превю на сезона във Висшата лига: Тотнъм

Наближаващият старт на сезона в английската Висша лига означава, че е дошло време за традиционното превю, в което ще припомним как протекоха трансферните кампании на клубовете, ще оценим какви са възможностите на отборите и ще се опитаме да дадем прогноза за евентуалното представяне на тимовете през сезон 2013/14.

В следващия материал ще обърнем внимание на един от отборите, които могат сериозно да се замесят в борбата за топ 4 и от следващия сезон да играят в Шампионска лига.

3 главни интриги на сезона

По всичко изглежда, че предстоящия сезон е пълен с интриги, а през лятото всички бяха в очакване на т.нар. "Големия взрив", който може да дойде откъм "Сантяго Бернабеу", а според някои последни слухове, епицентърът на взрива може да е откъм "Олд Трафорд".

1. Ще остане ли Бейл? Интригата е огромна, истинска и не се знае, докато излезе този материал, дали няма да е свършило всичко. Но забележете, колкото повече наближава края на трансферния прозорец, толкова по-тихо става откъм Мадрид. Ако отделим зърното от плявата, последното, което чуваме е: "Бейл е добър играч, но цената е завишена". От разразилата се сага обаче може да направим само един извод: каквото и да се случи, Тотнъм ще остане в играта. Или уелсецът ще помогне на отбора си да се представи достойно в шампионата, или Бейл ще бъде продаден за сума, която Леви ще знае какво да прави.

2. Вилаш-Боаш. Португалецът се представи добре през своя първи пълен сезон в Англия, отстранявайки съмненията за своята професионална пригодност към Висшата лига. Сега остава да видим какво ще се случи през следващия сезон, но най-вече да получим отговор на въпроса: способен ли е Андре да издигне тима на по-високо ниво, т.е. да бъде изпреварен Арсенал в борбата за топ 4, а отборите от "Голямата тройка" да излизат срещу "шпорите" със свити сърца.

3. Топ 4? Тази интрига в известна степен е свързана и с предишната. През последните години Тотнъм активно се включи в борбата за място под слънцето. Спокойно може да кажем, че лондончани са събрали много спортна злоба и най-вече опит, което предполага, че "шпорите" ще водят яростна и сериозна борба за място в топ 4. Битката ще започне още от август, но този път няма да има никакви оправдания, ако Тотнъм не успее да се класира за Шампионска лига - независимо дали Арсенал ще извърши необходимите трансфери или Венгер ще докара още някоя млада надежда, от която ще очакваме чудеса след няколко години.

Трансфери:

До края на трансферния прозорец има още време, но Тотнъм успя сериозно да се подсили. Разбира се, винаги има какво още да се желае, но нека погледнем какво направиха "шпорите". От Коринтианс за 17 милиона паунда пристигна полузащитникът на бразилския национален отбор Паулиньо, а от Валенсия за 26 милиона паунда бе закупен Роберто Солдадо, голмайсторът сред всички испанци в Примера дивисион! За по-скромни пари бе доведен Насер Чадли (8 милиона паунда от Твенте), който е в състояние да покрие фланговете, а също и да бъде използван в нападение. От наем се завърна Роуз, очаква се завръщането и на Таунсенд и вглеждайки се по-внимателно в състава на Тотнъм, може да кажем, че всяка една линия на "шпорите" изглежда много стабилно, а от клуба намекнаха, че това няма да е всичко!

Отборът бе напуснат от Клинт Демпси, който вкара много и решаващи голове за лондончани и в този смисъл мнозина ще кажат, че напускането на американеца е сериозна загуба за "шпорите". Но продажбата на Демпси е повече от логична, защото в центъра на терена има достатъчно играчи, а на неговата позиция се намират и перспективните Холтби и Сигурдсон. Другите напуснали са Галас и Бентли, което не бе изненадващо, за разлика от решението да бъде продаден Стивън Колкър. Младият възпитаник премина в Кардиф за 8 милиона паунда и единственото обяснение е, че Стивън не желаеше да бъде четвърти избор на Вилаш-Боаш, но не беше ли по-разумно бранителят да бъде отдаден под наем?

Цел на сезона:

Тя е една - място в четворката. Няма нужда от никакви други обяснения и излишни приказки.

Лидер:

Тотнъм е много интересен и специален отбор. Споменем ли името на "шпорите", веднага на преден план изпъква името Гарет Бейл. Но ако говорим за истински лидер, който е способен да поведе съотборниците си и да се жертва за отбора, няма никакви съмнения, че става дума за Майкъл Дусън.

Тактика:

Съставът, който има под ръка Вилаш-Боаш, показва само едно: португалецът ще направи така, че във всеки един мач отборът му да се опитва да установява териториално предимство и да владее по-дълго време топката. Тактиката зависи и от някои други фактори като готовността на играчите и различни хитрости. Но общо взето при схема 4-2-1-2-1 в атака ще виждаме Солдадо, по крилата Бейл и Ленън, а между тях и близо до центъра Паулиньо. В опорната зона ще се разположат Дембеле и Сандро. Защитата е ясна: Уокър - Доусън - Вертонген - Роуз. По-интересна е схемата 4-1-2-1-2. При нея Сандро ще бъде сам в опорната зона, Бейл и Ленън ще са по крилата, Паулиньо отново ще е между двамата, но по-близо до нападателите, които ще са Дефоу и Солдадо.


Прогноза:

Тя зависи от много неща, едно от тях е, по какъв начин ще се отрази трансферната сага около Гарет Бейл и дали уелсецът ще напусне тима. Другото е, дали Арсенал ще се подсили. А защо не и каква ще е формата на Ливърпул? В крайна сметка нека прогнозираме така: ако Бейл остане и историите около уелсеца не се отразят негативно на отбора, Тотнъм почти сигурно ще се класира в топ 4, а защо да не претендира и за тройката? Ако Бейл напусне, не е изключено "шпорите" да останат извън заветното място.

  Сподели
200