Време за раздяла


Н. Гавазов

Време за раздяла

Поредната трансферна сага в света на футбола започва да набира обороти, след като стана ясно, че селекционерът на националния отбор на Англия Рой Ходжсън е включил Уейн Рууни в групата за мача с Шотландия следващата седмица. Никога преди Рой не бе правил това - да заложи на играч, който няма игрова практика, още повече, че според официалната версия Уейн е с травма, която няма да му позволи да играе и в днешния мач с Уигън - очевидно е, че става дума за бойкот от страна на англичанина на клуба, в който спечели слава и признание и който му удовлетворяваше прищевките като на малко дете. Тук някак си пропускаме факта, че през седмицата Рууни поиска да тренира извън първия отбор, а това вече окончателно затвърждава мнението, че Уейн е загубил всякаква мотивация да играе за Юнайтед.

Какво тогава да очакваме от развитието на ситуацията и как тя ще се отрази на страните, които са замесени в нея?


Плюсовете за Рууни в тази ситуация са, че на новото работно място го очаква един от най-добрите треньори на нашето съвремие. На второ място това е гарантирането на позиция в атака. Може колкото си искаме да се възхищаваме на прогреса на Лукаку, полезността на Ба или да продължаваме да се надяваме, че Торес ще започне да играе като Торес. На техния фон обаче Рууни изглежда безусловен номер едно. Той може добре да играе на фланга и в центъра на терена, но може и да води атаката и да вкарва голове - нещо, което през последната година Манчестър Юнайтед не му предоставяше, напротив, на "Олд Трафорд" Рууни страдаше от липса на игрово време, а феновете виждаха новия спасител и идол в лицето на Ван Прси.

Плюсовете за Челси са, че на "Страмфорд Бридж" най-после ще забравят за проблемите с централния нападател, които възникнаха след напускането на Дидие Дрогба. Широкият избор на различни полузащитници в състава на лондончани само показва, че Рууни няма да се размотава някъде назад в тактическите схеми, а ще завършва атаките и ще вкарва голове. Другото предимство е факторът на моралното удовлетворение - какво по-хубаво да бъде похитена една от звездите на конкуренцията?

Всичко казано по-горе изглежда много добре, но къде са минусите в цялата сага? Приказките за призрачните герои и за реките от мед и масло са за хора - наивници или за такива, които никога няма да пораснат. Другата страна на медала е, че Рууни ще трябва от самото начало, от първата минута да оправдава присъствието си на "Стамфорд Бридж". Ако нещо се обърка и не се получи, Жозе ще бъде непоколебим и ще се опита да направи от Лукаку новия Дрогба, а не да се занимава с възпитанието на капризното дете. Провал в Челси означава край на кариерата на Рууни - топ отборите от континента или тимовете от топ 8 на английския футбол няма и да помислят да рискуват да спасяват кариерата на Уейн, който на всичкото отгоре е неоправдано скъп като футболист.

Опасностите за Челси са свързани с вероятността да бъдат похарчени напразно големите пари. Освен това, пристигането на Рууни едва ли ще зарадва Ба и вече харесалият се на Моуриньо Лукаку, който на 19-годишна възраст вкара 17 гола във Висшата лига на Англия (това не е ли достатъчно основание за място в състава на Челси?). А какво ще се случи с Торес? Всичко казано в по-горните редове показва, че в съблекалнята на "сините" се заражда бомба със закъснител, която ще избухне при най-малката грешка от страна на Рууни.

А как ще се отрази трансфера на англичанина на сегашния му клуб Манчестър Юнайтед? Минусът е само един - удар по имиджа на шампиона, който дава звездата си на един от конкурентите. Всичко останало говори само за плюсове. Ясно е, че Рууни повече не желае да облича червената фланелка и победно да вдига ръка пред "Стретфорд Енд", но защо да не се получат едни добри пари от продажбата му и след това те да бъдат инвестирани разумно? Вторият момент е, че и в без това очертаващият се труден сезон Мойс ще се избави от един вечно мърморещ и капризен футболист, който така и не можа да се примири с факта, че сега Робин ван Песи е номер едно. Рууни се държи като дете, на което са му отнели играчката. Раздялата с него няма ли да послужи като добър урок за останалите играчи и повишаване авторитета на Мойс? Нека не се връщаме в миналото, но предшественика на сегашния наставник на Юнайтед не изгради ли своя авторитет и страхопочитание във футболистите, хвърляйки обувки по звездите или изритването им от "Олд Трафорд"? Най-накрая, готовият да израсте Уелбек, а и Чичарито ще получават повече игрово време, същото се отнася за перспективния Заха.

Юнайтед няма да е същият без Рууни? Юнайтед нямаше да бъде същият и без Бекъм, Нистелрой и Роналдо, но "червените дяволи" са тук и ще продължават да бъдат тук, независимо дали Уейн ще играе за Юнайтед или за Лейтън Ориент. Ако е дошло време за раздяла, най-добрият момент е тя да се състои сега - в началото на пътя на новия мениджър. 

 

  Сподели
381