Моуриньо: Аз поставих Челси на световната карта


Н. Гавазов

Моуриньо: Аз поставих Челси на световната карта

Жозе Моуриньо е на мнение, че Челси е бил неизвестен клуб за света преди 2004 година, но след първите си успехи в най-силното първенство на планетата, отборът започва да придобива популярност. Както е известно, португалецът пое сините от Клаудио Раниери, след като успя да спечели Шампионската лига с Порто през същия сезон.

Веднага след идването му тимът завоюва множество трофеи и бързо се превърна в един от грандовете на Европа и това според Жозе се е случило благодарение на него.

"Първият път, когато отидох в Щатите през 2004 на предсезонно турне с Челси, проведохме тренировъчно занимание на отворени врати, но дойдоха да ни наблюдават единствено 10 деца. Никой не ни забелязваше по улиците. Може би само веднъж се чу от случаен минува "О, Франк Лампард!", но това беше единичен случай. След две години, през които собственикът увеличи финансите, с които закупих класни футболисти, печелейки Висшата лига и с добри игри в Шампионската лига - нещата се промениха.

После отново заминахме за САЩ и отново проведохме тренировка на отворени врати. Този път вече имаше 3 или 4 хиляди фенове, които бяха дошли да ни гледат. Челси има по-различна история от Барселона, Реал Мадрид или Байерн Мюнхен. В клуба може да се разграничат две истории - една пред Абрамович да поема клуба и една след това. Реалността е, че през последните години Челси спечели повече трофеи от Манчестър Юнайтед. Надявам се сега да преминем към следващия етап от развитието ни и да се превърнем в клуб с глобална фенбаза", размишлява Жозе Моуриньо.

 

  Сподели
124