Сър Алекс: 26 години в Юнайтед - това са моите най-ярки спомени


Н. Гавазов

Сър Алекс: 26 години в Юнайтед - това са моите най-ярки спомени

Сър Алекс Фъргюсън даде своята последна пресконференция преди мачовете като мениджър на Манчестър Юнайтед. Утре легендарният шотландец за 1 500-н път от своето пребиваване в клуба ще изведе играчите на терена, а след това ще отстъпи мениджърското кормило на Дейвид Мойс.

"Така... моята последна среща. Господи, цифрата от 1 500 мача звучи много нереално", с усмивка започва наставникът на Манчестър Юнайтед.

"Мачът ще бъде труден, тъй като Уест Бром е доста добър през този сезон. Това е много твърд тим и разбира се, за никого не е тайна, че всички искат да спечелят своя последен мач от сезона. Лично аз искам победа в този мач повече, отколкото в предишния и се надявам, че ще успеем да го постигнем.

Нямам проблеми с контузени футболисти, но ще направя няколко изменения, тъй като някои от нашите младежи трябва да се появяват на терена.

Когато разбрахме, че печелим шампионата, аз мислех, че за получаване на медалите ще са ни необходими 10 мача и казах на Андерс, че той задължително ще играе в последните две срещи. След това се оказа, че нещата станаха по-лесно, но аз имам намерение да удържа на думата си, така че той ще заеме мястото си на вратата.

Не мога да използвам Рафа, така че ще ми се наложи да помисля за това, кой ще играе на десния фланг на отбраната. В центъра ще застанат Джоунс и Евънс, защото те са бъдещето на този отбор. Вида и Рио ще се наложи да поседят на пейката, тъй като не мога да кажа, че са млади. Въобще, с нетърпение очаквам този мач и се надявам, че той ще бъде увлекателен", добави наставникът на Юнайтед.


- Впечатли ли ви шампионския парад?

- О, да! Това бе нещо удивително и аз наистина съм изненадан. Неделният мач се получи отличен, а в понеделник вече на колелата на автобуса обикаляхме из Манчестър. Честно казано, бях сигурен, че по своя размах парадът не може да бъде сравнен с този, който бе през 1999 година, но когато излязохме на Динсгейт, аз разбрах, че греша - този бе по-добър, отколкото в онази голяма година.

За първи път ни разрешиха да използваме Албърт Скуеър. Помня, че по-рано забраняваха на запалянковците да се събират там. Не знам по какви причини, вероятно заради последния финал за Купата на Англия. Но в понеделник всичко бе много хубаво. На площада игра група и всичко бе превъзходно.

Прибрах се у дома чак вечерта и спах 10 часа. Мисля, че това се случи за първи път в моя живот. Кати постоянно идваше при мен и аз и чувах стъпките и в съня си. Мисля, че тя проверяваше дали съм жив (шегува се).


- Очаквахте ли, че вашата оставка ще предизвика толкова много шум?

- Не, не очаквах такова нещо.

- В понеделник започва вашият "нов живот". Не ви ли плаши, че сега повече няма към какво да се стремите?

- Не. Аз не смятам към това да се отнасям по този начин. На моята възраст все още има различни предизвикателства, така че няма да ми се наложи да скучая. В понеделник отивам на срещата на мениджърите от Висшата лига, след това за два дни ще замина за надбягванията в Нюмаркет, защото там ще участва Телескоп (Б.ред. конят на Сър Алекс). Той трябва да набере добра форма, иначе ще устроя кървава баня на Майкъл Стаут (жокеят на Телескоп), - шегува се Босът. - Телескоп имаше някаква инфекция, но сега той е наред.

Първата среща на мениджърите, след това вторник-сряда надбягвания, на 1 юни отивам на Дербито (Б.ред. главният приз на надбягванията), а от 4 юни заминавам в отпуска за един месец. След това ми предстои операция и рехабилитация след нея, а след това започва новият сезон, така че няма да скучая никога, съгласете се.

- Искате да кажете, че всичко си остава като преди?

- Не, разбира се, че не. По-нататък всичко ще е по-различно, аз започвам нов живот.

39 години работя като мениджър - от 1974 година. Започнах от деня, в който оглавих Ист Стерлинг, където имаше само осем полеви футболисти и нито един вратар и стигнах до отбор с шестима вратари и няколкостотин футболисти.

Помня този стар джентълмен - председателят на Борда - той беше страстен пушач. Помолих го да ми даде списък на играчите, които са в наше разположение. Той започна да се тресе и хвърли угарката, която излетя със скорост сто мили в час. Даде ми списък, където имаше осем имена и нито един вратар. Казах му: "Вие въобще знаете ли, че е желателно да се излезе на терена с вратар? Чували ли сте за това".

Първият ми трансфер стана момче на име Том Гоерли от отбора на Партик Тисл. Господи, той бе просто огромен! Наложи ми се да заплатя за него едва ли не хиляда паунда. Почти всички останали ми струваха по сто паунда, тъй като аз събирах основно свободни агенти. Ето така започнах да уча своята професия. Това бяха фантастични времена! Всеки, който иска да стане мениджър, трябва да започне своя път с подобни изпитания, но не смятам, че сега това е възможно.

Имах 2 000 паунда, за да закупя девет играча. 800 заплатих за Гоерли, 700 за нападател от Клайд, а останалите футболисти ми струваха по сто паунда. В крайна сметка, нещата се получиха.


- Разкажете за своите най-ярки спомени.

- 26 години в Манчестър Юнайтед - това са моите най-ярки спомени. Това бяха фантастични години. Беше привилегия идването ми тук, а напускам своя пост с чувство на гордост. Сега изпитвам различни емоции, защото това е велик клуб. Провървя ми, че се намирах тук толкова дълго.


- Има ли нещо конкретно, от което по-специално да се гордеете?

- Не. Гордея се с това, че просто попаднах тук и бях тук.

- Всичко е както преди?

- Разбира се, промени има и това е неизбежно. Най-голямото изменение се извърши по отношение числеността на щата. В клуба дойде спортната наука и спортните технологии. Когато дойдох, нямаше никакви агенти - просто представяш себе си и толкоз. Средствата за масова информация също много се промениха. Също така нямаше такива волности с договорите на играчите. Наистина има големи промени, но аз не смятам, че лично аз съм се променил много.

- Не мислехте ли да промените решението си след загубата от Реал Мадрид?

- Не, много скоро вече не мислех над това, което се случи. Наистина, бях разочарован от случилото се, но без това вие никога няма да постигнете успехи. В едно поражение има доста положителни неща. Това е предизвикателство за един мениджър, който е длъжен да се върне на победния си път и добра проверка за характера на играчите. Мисля, че ние преуспяхме в това през последните години.

 

  Сподели
168