Да замениш Незаменимия


Н. Гавазов

Да замениш Незаменимия

В сряда сутрин стана ясно, че една епоха си отива. Сър Алекс Фъргюсън повече няма да бъде мениджър на Манчестър Юнайтед. Великият шотландец ще смени треньорската скамейка с VIP-ложата на "Олд Тарфорд" и ще се отдаде на заслужена почивка. Но животът продължава и следва резонният въпрос: кой ще замени Незаменимия? Съвсем скоро това ще стане ясно (може би още докато пиша този материал), поради това, нека набързо да видим, какви са вариантите пред Юнайтед.


ДЕЙВИД МОЙС

Наставникът на Евертън вече 11 години прави чудеса - от ограничен във финансов план отбор, той направи тим, който е достоен да си съперничи с най-големите английски колективи. Отчитайки факта, че собствениците на Юнайтед е са най-щедрите хора на земята, това качество може да се окаже много важно за новия мениджър на "червените дяволи". Освен това, Дейвид е много умен, тактически грамотен и отличен мотиватор. Да оставим настрана победите над Сити. По-важното е да си отговорим на въпроса: Как този човек успява да задържи лидерите в отбора си?

Единственият минус на шотландеца са липсата на спечелени трофеи в треньорската му кариера. Не е срамно с ограничен бюджет да не спечелиш нищо. Но е обезпокоително, дали Евра, Гигс и Рууни ще слушат човека, който има по-малко трофеи от тях.

Всъщност, младият шотландски мениджър с огромен потенциал и без опит от големи победи не ви ли напомня на някого?

 


ЖОЗЕ МОУРИНЬО


Португалецът отдавна признава, че уважава Сър Алекс и Манчестър Юнайтед. Добрите отношения между Специалния и легендарния шотландец не са тайна за никого и вече пета година Жозе е смятан за фаворит да седне на мениджърския стол на "Олд Трафорд". Няма как да отречем, че Моуриньо е отличен треньор и не по-малко страхотен мотиватор. Това е човек, който може да спечели битката още преди даден мач (не ви ли напомня това за войните на думи, които водеше Сър Алекс), а в хода на срещата да направи невероятни неща благодарение на своя тактически гении.

Минусите на португалеца са няколко. Неговият скандален характер е пословичен и в никакъв случай не отговаря на имиджа на най-скъпия и най-популярния клуб в света. По-лошото е, че Жозе обича да харчи, а това няма да се хареса на американците. Следващото е, че Моуриньо не се задържа на едно място за повече от 2-3 години. А в Юнайтед се мисли с десет години напред. Последното е високото самомнение на португалеца. Който и да дойде на "Олд Трафорд", той ще бъде сравняван със Сър Алекс. Дейвид Мойс би се радвал на подобно нещо, но на Жозе няма да се хареса.

 

ЮРГЕН КЛОП

Това е човекът, който създаде неповторимата Борусия. Той е в списъка за евентуалните наследници на Сър Алекс. Немецът е гениален стратег и харизматична личност, страхотен по характер и невероятен мотиватор, който може да направи силен всеки един отбор в света. Но... Клоп на няколко пъти през този сезон заяви, че никога в своята кариера не си е тръгвал преди да изтече договорът му. Юрген е мъжко момче и няма как да не му вярваме, така че на този етап той едва ли би оглавил Юнайтед.


БИВШ ФУТБОЛИСТ НА ЮНАЙТЕД

Тук влизат няколко човека, които са наясно с кухнята на "Олд Трафорд". Имената на Лоран Блан, Оле Солскяер, Гари Невил и Райън Гигс - малко или много са намирали място в медийното пространство, но дали са реалистични?

Относно Блан, неговата треньорска кариера е много малка, освен това може да се поспори за това в каква степен Лоран би могъл да мотивира играчите си и с благодушния си характер дали би се вписал в Англия. На Юнайтед му трябва дързък и смел треньор, а Блан и да не е страхлив, стои далече от понятието дързост.

Солскяер не е наясно доколко е изучил футболната наука. Преди да замине за Норвегия работеше под крилото на Сър Алекс, в Норвегия спечели няколко трофея, но това не е достатъчно, за да сме сигурни в качествата на скандинавеца.

Имената на Невил и Гигс са по-скоро за колорит. Първият няма опит в треньорската дейност и едва от скоро стана асистент в националния отбор на Англия, За Юнайтед е твърде малко. Гигс все още е футболист. Истинска авантюра ще е уелсецът да стана самостоятелен мениджър на "червените дяволи".

 


ГОСПОДИН "Х"

Тук всеки може да влезе: Лаудруп, Пелегрини, Конте и дори Мадзари. Но дали са реалистични тези кандидатури? И четиримата са добри треньори, особено чилиецът. И четиримата работят при относително ограничени финансови възможности (особено първите двама). Двама от тях имат опита от пребиваването си в голям клуб, но това е отскоро и не е достатъчно, за да се прецени могат ли да се справят с динамиката на английския шампионат. Говорим не за испанското първенство, което прилича повече на една сиеста, нито за мачове срещу Пескара и Сиена. Датчанинът вече се изпробва, но със Суонзи, където всичко е много по-малко...

Всъщност, всичко ще стане ясно в следващите няколко часа. Дотогава може да споделите мненията си. Дори и тези наши читатели, които не са фенове на Манчестър Юнайтед. Кой ще замени Незамениият? Мисията все пак е възможна.

 

  Сподели
241