Сър Алекс в Юнайтед. Как беше (снимки)


Н. Гавазов

Сър Алекс в Юнайтед. Как беше (снимки)

Идва един момент, в който всичко свършва. Но когато приключва една епоха продължила повече от четвърт век, това е страшно. Представял ли си е някой Юнайтед без Сър Алекс? Истената е, че една ера на великия Юнайтед завърши днес. Клубът никога повече няма да бъде същия. В спортният свят има хора, които трябва да бъдат уважавани независимо на кого симпатизираш. Сър Алекс е точно такъв човек. По-нататъшните думи са излишни. Поклон!


1986 година, началото на нова ера. Мениджърът на Абърдийн Алекс Фъргюсън, спечелвайки 3 шампионата на Шотландия, 4 Купи, 1 Купа на Лигата, КНК и Суперкупата на УЕФА, обмисля възможността дали да оглави Манчестър Юнайтед.

6 ноември 1986 година. Първата пресконференция на Алекс Фъргюсън в Юнайтед.

 

1986 година. Първият автограф като мениджър на Юнайтед.

1986 година. Първата тренировка с отбора на Юнайтед.

 

8 ноември 1986 година. Първият мач на Фъргюсън като мениджър на Манчестър Юнайтед. "Червените дяволи" губят с 0:2 от Оксфорд Юнайтед.

 

В началото на 1990 година плъзват слухове за скорошното уволнение на Алекс Фъргюсън: първите три години от неговата работа на "Олд Трафорд" се оказват неуспешни. Сър Боби Чарлтън, член на Борда и легенда на Юнайтед твърди, че въпросът с уволнението на шотландеца никога не е стоял на дневен ред. "Имахме усещането, че скоро нещата ще потръгнат", заяви Сър Боби.

 

Предчувствието на Сър Боби се оказа правилно. След няколко месеца Юнайтед печели финала за Купата на Англия при втория си опит да победи Кристъл Палас и така Алекс Фъргюсън печели своя първи трофей на английска земя. На снимката треньорът дели радостта си с Брайън Робсън.


Започвайки от мъртва точка, работата на Фъргюсън по печелене на трофеи започва да набира завидна скорост, която продължава и до днес. На следващата година след триумфа в Купата, "червените дяволи" печелят КНК, след това Купата на Лигата, след което слагат ръка и на шампионата. През сезон 1992/93 Юнайтед печели за първи път титлата във Висшата лига, а след една година побеждава за втори път. На снимката: Алекс Фъргюсън със своя помощник Брайън Кид.

 

През лятото на 1995 година Фъргюсън представя своята книга-дневник.

 

Алекс Фъргюсън и Ерик Кантона.

 

Есента на 1997 година. Фъргюсън в компанията на Дейвид Мей, Райън Гигс, Дейвид Бекъм и принц Чарлз. Последния се появява за първи път пред публика след трагедията с принцеса Даяна.

 

 

Април 1999 година. В самолета Фъргюсън сипва шампанско в чест на победата в полуфинала от Шампионска лига срещу Ювентус. Скоро шотландецът ще трябва да си налее някакво по-сериозно питие.

 

На Фъргюсън се налага да измъкне от полицията Рой Кийн, който напада жена в един от манчестърските барове.

 

Европейският триумф през 1999 година. Този финал ще остане завинаги във футболната история като показател за духа на "червените дяволи" и дълго време ще стряска сънищата на феновете на Байерн Мюнхен.

 

Лятото на 1999 година. Алекс Фъргюсън получава титлата Сър. На снимката е със съпругата си.

 
Отхвърляйки в началото на 2000-та година всички мисли за пенсия, Сър Алекс отново се заема с печелене на трофеи. На снимката: Сър Алекс с най-лошата и най-добрата си покупка. Първият е Клеберсон. Вторият - Роналдо.

Фреска в чест на Сър Алекс и неговият отбор.

 

В средата на първото десетилетие на този век Сър Алекс и Юнайтед за малко са в сянката на Челси. Това е времето на Жозе Моуриньо.

 

2006 година. Запалянковците поздравяват Сър Алекс с 20-годишният съвместен живот с Манчестър Юнайтед.

 

 

Май 2008 година. Юнайтед и Сър Алекс празнуват нов европейски триумф - в Москва, на финал в Шампионска лига е победен Челси.

 

В края на декември 2010 година Сър Алекс успешно започва поредният си работен ден в Юнайтед и с резултат 24 години, 1 месец и 13 дни става треньорът с най-много стаж в историята на клуба.

 

 

2013 година. Юнайтед ще си върне титлата от ръцете на градския съперник Манчестър Сити и окончателно ще остави зад себе си историческия съперник Ливърпул. Сър Алекс изпълни обещанието си, което даде преди четвърт век - "червените дяволи" имат рекордните 20 успеха във Висшата лига на Англия.


2013 година. Заслужена глътка шампанско. Без етикеция, направо от бутилката. Какво значение има тук някакъв си протокол? Великият Сър Алекс има право на това.

 

Просто Велик!

  Сподели
207