Премиършип ратифицира финансовите правила


Н. Гавазов

Премиършип ратифицира финансовите правила

Акционерите на английската Висша лига утвърдиха списък с правила, отнасящи се до регулиране на финансовата дейност на клубовете. Както FUTBOL TV обяви в началото на седмицата, днес ръководителите на английския елит, заедно с представителите на клубовете проведоха среща, на която трябваше да приемат важни решения, като утвърждаване графика за следващия сезон, системата за фиксиране на гола, която ще се въведе от началото на следващата кампания и някои други въпроси, сред които финансовите правила за членовете на Висшата лига.

Клубовете се договориха за намаляване на разходите по заплати на футболистите, а също така и ограничаване на загубите до 105 милиона паунда за следващите три сезона.

Ако през първата година за заплати се похарчат 52 и повече милиона паунда, на клубовете ще бъде разрешено да увеличават тази сума с не повече от 4 милиона паунда на година. Доходите от комерсиална дейност и от провеждане на мачовете няма да се вземат под внимание, т.е. средствата от сделки, при които например може да бъде продадено името на стадиона няма да се отчитат. Това означава, че през сезон 2015/16 заплатите в даден клуб не бива да превишават 60 милиона паунда. Само седем от сегашните участници във Висшата лига на Англия се вписват в това правило.

В случай, че бъдат нарушавани правилата за финансовия Fair Play, клубовете ще бъдат наказвани със снемане на точки, като подробностите за санкциите ще бъдат уточнени по-късно.

Тези решения бяха приети с гласовете на 14 клуба. Пет бяха против, а един се въздържа.

 

  Сподели
158