Анонс на сезона в английската Висша лига


.

Анонс на сезона в английската Висша лига

Предстоящият сезон в английската Висша лига обещава да бъде крайно интересен. Борбата за място под слънцето и в преследване на златото, през последните три години се изостри до краен предел. Не са така укрепени и сигурни позициите на неизменната "Голяма четворка", след като за нейните редове са се запътили този път няколко отбора, а дали ще се получи или не - това е много любопитно. Вече няколко клуба си смениха през лятото собствениците, а заедно с това и амбициите. Никак не е безинтересно да се наблюдават и новите отбори в елита, но нека всичко да върви по реда си.

ПРИЗНАТИТЕ ГРАНДОВЕ

В момент когато основните конкуренти в борбата за титлата се подсилват активно, Юнайтед понесе наведнъж две внушителни загуби. Карлос Тевес се премести в непримиримия и вечен съперник, а Роналдо премина за рекордна сума в клуба на мечтите си (по негови думи). И ако напускането на аржентинеца все още може да се компенсира с наличните вътрешни ресурси на клуба, то напускането на португалеца, който бе лидер и голмайстор на отбора в продължение на три шампионски години, принуждава Сър Алекс Фъргюсън да пренастрои играта на своя отбор за да продължи да всява страх в противника.

Самият шотландецът заяви вече, че с напускането на Роналдо ще се промени схемата и стилът на отбора, и ще даде голяма свобода на централните полузащитници, които по-рано бяха длъжни да вършат черната работа на Кристиано. Разбира се с напускането на голмайстора се променят и най-вече увеличават задълженията на всички останали в състава. Същото се получи преди три години, когато Ван Нистелрой напусна Юнайтед - започнаха да обстрелват вратата всички полеви играчи, а полузащитниците в центъра заиграха изтеглени малко по-напред от обичайното и тази тактика даде несъмнен успех. Привличането в полузащитата на Антонио Валенсия и французина Габриел Обертан в никакъв случай не може да замени Роналдо, както разбира се не направи и неговия сънародник Нани, който вече няколко години не може да се "изстреля". Малко спорно (особено от страна на феновете) изглежда привличането на Оуен, чийто голове толкова много радват Сър Фъргюсън. В предсезонните срещи той вкара голове и игра отлично, но най-вече показа, че се вписва идеално в схемата на мениджъра, но няма ли да получи поредната си контузия още в първата среща от шампионата? Да се надяваме от сърце това да не стане. Освен това Сър Алекс се надява, че през тази година Бербатов ще се преобрази, след като каза, че е сгрешил с мястото му в отбора през изминалия сезон. Всички очакваме нашето момче да се утвърди като голмайстор и поведе отбора......дано шотландецът се окаже прав, а тук ще добавим и Уейн Рууни, който трябва и може да даде още, а това означава само едно - повече голове. Надеждите се свързват и с младия Македа, който доста добре заяви за себе си през пролетта на тази година (освен, че вкара и голове в предсезонната подготовка). Като цяло, ако това което е намислил "старата лисица" се сбъдне, то на Олд Трафорд в края на сезона ще се радват на поредната шампионска титла.

Какво мислят останалите членове на така наречение ВИП клуб на Висшата лига?

Крайно любопитно изглежда Челси. Отборът запази капитана си, запази ядрото си и по всичко изглежда схемата на отбора ще бъде същата, както преди. Но какво ще донесе все пак в лондонският клуб Карло Анчелоти, на когото се възлагат големи надежди за спечелването на Шампионската лига и първенството, ще проличи още в първите срещи и още тази седмица. От Дон Карло може да се очаква почти нищо. В частност той се опитва да направи от чисто отбранителният Джон Оби Микел "новият Пирло", който не успя да издърпа от Милан. Много любопитно е ще успее ли да използва Дрогба и Анелка заедно, или ще се мъчи с тях както Сколари го правеше. Или ще съумее да върне към живот Деко, ако остане в отбора . И накрая, ще се справи ли Анчелоти с английският език, нещо което така и не успя да направи Сколари.
В Челси обаче има един друг фактор, който обича да впечатлява и който до този момент остава твърде пасивен поне до миналата седмица и това е собственикът Роман Абрамович. Явно самочувствието му е засегнато от гръмките трансфери които направиха някои от колегите му както в Англия, така и в Европа и олигарха обеща 100 милиона паунда за три големи трансфера. Две трети, ако изпълни обещанието си (защото ще е цяло чудо ако Рибери напусне Байерн, които със своята немска педантичност трудно се подлъгват по големи харчове, но и по големите пари и именно тази немска пестеливост може да остави французина в Бавария и този сезон) нещата ще се променят и тогава на Дон Карло ще се отвори работа как да подреди състава и впише новите попълнения.

Поради загубите на Юнайтед и промените в Челси, бихме могли да кажем спокойно, че големият фаворит е Ливърпул, които на всичкото отгоре не са печелили вече 20 години първенството. В изминалия сезон "червените" бяха много близо до целта си, отбелязаха най-много голове от всички отбори...но все пак останаха на 4 точки от Юнайтед. Дали обаче това, че Ливърпул е скрит фаворит, е вярно? Отборът на Рафа Бенитес, като изключим привличането на десния защитник Глен Джонсън, не направи някакви големи придобивки през лятото. Бившият играч на Челси и Портсмут е призван да усили фланга на отбраната след като предшественикът му Арбелоа се отправи към родината си. Но кой ще успее да замести Чаби Алонсо се питат специалистите. Надеждите се възлагат изцяло на двойката Джерад - Торес, които наистина могат да поведат мърсисайдци напред, но много важно е да бъдат избегнати травмите както през изминалия сезон. Хубавата новина дойде от Рим, където обявиха вчера, че се разделят с полузащитника си Акуилани. Остава Рафа да мотивира футболистите на този велик клуб да заиграят така, че отново да бъдат страшилището на Висшата лига.

Що се отнася до Арсенал, то те са първият претендент за отпадане от "Голямат четворка". Разбира се, в духа на традициите пред отбора ще бъде поставена отново задачата за спечелване на шампионата, но дали това е реално?...Работата дори не е в загубата на Коло Туре и Адебайор, които заедно се прехвърлиха към арабските шейхове с техните наполеоновски планове. Не. Първият напълно може да бъде заменен от холандеца Вермален, а за мястото на втория "артилеристите" ще намерят най-вероятно заместник. Лондонският клуб също прогресира с играта си, но го правят доста бавно и отново няма да могат да достигнат останалите представители на "Голямата четворка". А за да попаднат в Шампионската лига в следващия сезон ще трябва да се преборят с Евертън, Астън Вила и Манчестър Сити. Добре ли ще стрелят "артилеристите" от своите оръжия през настоящия сезон или няма да успеят да го направят, ще е много любопитно да разберем по време на предстоящите битки.

ГОЛЕМИТЕ АМБИЦИИ

Големи амбиции продължават да обладават Манчестър Сити. През изминалия сезон отборът се подсили с бразилеца Робиньо, през януари вратарския пост се укрепи от Шей Гивън. Но истинските покупки бяха през това лято. Арабското ръководство на "гражданите" вложи огромни суми, обнови напълно нападателната линия където се появи супер триото Роке Санта Крус, Адебайор и Тевес, усили центъра на терена с Гарет Бари и накрая укрепи отбраната с Коло Туре. Главният въпрос е ще се справи ли Марк Хюз със всичките средства които му се предоставят за изпълнението на целите. Уелсецът е човек амбициозен, но ще успее ли да издържи на жестоката преса от страна на обществото?

Астън Вила и Евертън уверено вървят напред, но главна спирачка за тях може да стане единствено Манчестър Сити. Първият отбор се раздели с капитана и лидера си Гарет Бари, който премина в Сити, а от лагера на втория се борят отчаяно да задържат водещият защитник Лескът. Впрочем опитните мениджъри Мартин О'Нийл и Дейвид Мойс са длъжни да се справят с кадровите проблеми за да постигнат отново същите добри резултати.

С големи амбиции тази година тръгва и Тотнъм, който ще търси място под слънцето. Последните два сезона бяха преходни, но сега вече "шпорите" очакват успехи. Хари Реднап продължава да укрепва състава и да се изчиства от баласта, но дали новите попълнения ще са достатъчни да се пребори с конкуренцията? Отговрът предстои.

Не само ще се борят да запазят позициите си извоювани през последните години, но Уест Хям и Фулъм ще се опитат да направят пробив и в европейските турнири. "Чуковете" под ръководството на начинаещия треньор Дзола започнаха предсезонната си подготовка едва сега, но въпреки това не би трябвало да има особено проблеми относно поставените цели защото клубът има нов собственик и спонсор, които желаят добро представяне. За Фулъм ще е много трудно обаче да повторят успеха си през изминалия сезон и най-вероятно ще трябва да се насочат към най-важната цел която им предстои - оставане в елита. Дано включването на Рийзе дошъл от Лилестрьом и Кели от Бирмингам спомогнат за това. Но на победителя от Интертото за 2002 предстои наистина труден сезон.

Големи амбиции имат и от Съндърланд, чийто контролен пакет бе взет от финансовият мендижър Елис Шорт, който си постави цел отборът да влезе в Топ 10 на Висшата лига. Съндърланд завърши на 16 място и избегна изпадането във втора дивизия едва в последния кръг на първенството. Елис Шорт обеща, че "черните котки" няма да се борят за оцеляване през следващия сезон, а ще завършат в горната половина на таблицата. В същото време президентът на клуба от североизточна Англия - Найъл Куин, посъветва Шорт да не обещава твърде много на феновете. Къде свършват амбициите и започва реалността ще стане ясно съвсем скоро.

Финансовият колапс в който беше изпаднал Портсмут доведе отбора по-скоро до борба за оцеляване отколкото до престижно класиране. С продажбата на клуба на бизнесмена от ОАЕ Сюлейман Ал Фахим, явно клубът се избави от колапса...но еуфориятя беше до изказването на новия собственик, че няма да повтаря пътя на Сити, а по-скоро ще инвестира във футболна академия и млади таланти от целия свят. Все пак по-добре от алтернативата клубът да бъде закрит. Освен това бяха привлечени бившият бранител на Ливърпул Стив Фенън и халфът Мокоена от Роувърс, а наскоро докараха и нападателя на Лион Пикион. Каквото и да са намислили от Помпи, ще бъде интересно, защото има вариант през този сезон отборът да се стабилизира и утвърди позициите си, а големият удар да се опита да направи през следващата година.

ОСТАНАЛИТЕ

Много любопитно изглежда Бърнли, който се върна в елита след 33 години изгнание. В последните години отборът на Койла на няколко пъти победи грандовете в съзтезанията за Купата, така че засега има авторитета в елита, както впрочем се удаде и на другите новобранци година по-рано Хъл и Сток Сити.

Уулвърхямптън ще се борят отчаяно да запазят мястото си във Висшата лига защото потенциала им не позволява нещо повече, но Бирмингам имат пълната възможнозт да се преборят за Топ 10, но най-хубавото е, че в елита се върна старото бирмингамско дерби.

Голяма загадка са Блекбърн и Уигън, които загубиха играчи, но и привлякоха нови футболисти. Хитрият Сам Алардайс изкара първи пълен сезон и укрепи отбора, докато в Уигън ще се труди новият мениджър младият испанец Роберто Мартинес, чийто локални успехи се свързват със Суонзи. Практиката показва, че младите се провалят на Албиона, единствено Дзола показа, че за чужденците това не се отнася.

Болтън, Хъл и Сток Сити ще водят борба за оцеляване и не е изключено някой от тях да излети.Тези три отбора ги очакват тежки изпитания през този сезон, но разбира се могат да покажат зъбите си на този който ги подцени.

Във всички случай това което предстои да се случи е крайно интересно и вълнуващо, както е било всяка година. Непредсказуемостта на шампионата го е правил винаги интересен и напук на всякакви финансови кризи, стадионите на Мъгливия Албион са винаги пълни, а желанието на играчите, себераздаването им и мъжката игра, която показват, са карали привържениците им да ги подкрепят до последно. Най-вълнуващото първенство предстои да стартира на 15 август, а загрявката ще бъде тази седмица с двубоя между Юнайтед и Челси. Нашата задача ще бъде да следим отблизо "кухнята" на отборите и да Ви информираме навреме за всичко което се случва.

НИКОЛАЙ ГАВАЗОВ

 

 

  Сподели
246