Снежна Англия. Обзор на 23-ти кръг на Висшата лига


Н. Гавазов

Снежна Англия. Обзор на 23-ти кръг на Висшата лига

23-ят кръг на английската Висша лига подари на любителите на футбола два големи мача, които се проведоха под постоянен снеговалеж, но въпреки това се оказаха качествени и интересни (има ли изобщо мач на Острова, който да не е интересен?). Освен това, след този кръг бе намалена дистанцията между съперниците в шампионската битка, а списъкът на отборите-кандидати за Шампионска лига се увеличи с един.

1. Във Висшата лига недооценяват играчите от долните дивизии

Преди година Адам Ле Фондре игра за Ротерхъм от Лига 2, чийто стадион се намира на градското сметище. Едва ли този футболист може да заинтригува, който и да е скаут на клубовете от елита, които винаги са се отнасяли с пренебрежение към представителите на по-долните дивизии. В събота Ле Фондре влезе като резерва и вкара два гола, донасяйки първа в историята на Рединг победа на „Сейнт Джеймсис Парк". Може и да не достига класа на Адам, за да играе стабилно на подобно високо ниво, но четири от последните му пет удара завършиха с гол. Докато например Папис Сисе само в мача срещу Рединг изпусна пет отлични възможности. „Адам ни струва само 300 000 паунда, но сега за тези пари не може да купите правата на десния му чорап", заяви Брайан Макдермот - някогашният скаут на Рединг, а сега негов мениджър.

2. Най-скъпата резервна скамейка е на Манчестър Сити

Когато Роберто Манчини започне да се оплаква от кадровия състав на своя отбор, със сигурност останалите мениджъри във Висшата лига започват да се държат за главите от учудване какви ги говори италианеца. В двубоя срещу Фулъм Манчини пусна на терена такъв тим, че на скамейката останаха шест резервни футболисти със средна стойност от 21 милиона паунда! Самир Насри, Джолеън Лескът, Серхио Агуеро, Марио Балотели, Александър Коларов и Джак Родуел - рекорд, който едва ли ще бъде подобрен някога, включително и от Сити.

3. Михаел Лаудруп има добри очи

Когато Суонзи продаде през лятото най-добрите си футболисти Джо Алън, Скот Синклер и Мишел Ворм, повечето специалисти прецениха, че „лебедите" ще полетят към Чемпиъншип. Но Лаудруп, който добре познава испанския футболен пазар, с ловкостта на фокусник извади от ръкава си Мичу, Пабло Ернандес и Де Гузман, прибави към тях корееца Ки и сега полузащитата на Суонзи е по-силна от миналата година. В мача със Стоук Де Гузман вкара своя пети и шести гол от началото на сезона, Мичу доскоро бе лидер сред голмайсторите в Лигата, а Ернадес започва да се превръща в аналог на Мата.

4. Нуждае ли се Арсенал от психолог?

Арсенал отново загуби от един от своите съперници за топ 4 и Арсен Венгер след мача с Челси говореше за психологически слабости на своя отбор. С Челси „артилеристите" губеха с 0:2 в 16-та минута, а същия резултат се получи срещу Сити в 32-та, а едва след това хората на французина се събуждаха и започваха да играят футбол. В шест мача срещу четирите най-добри отбора Арсенал спечели нищожните 4 точки! А това е много малко за отбор, който иска да бъде в топ4. „Имаме фантастично качество, но започваме да играем едва когато губим с 0:2. Това е от областта на психологията", заяви Венгер.

5. Стивън Джерард наистина вярва в завръщането на Ливърпул в четворката.

Капитанът на Ливърпул в края на миналия сезон даде няколко противоречиви интервюта, в които заяви, че иска отбора да се върне в топ 4. Тогава никой не повярва на думите на англичанина, включително и в началото на сезона, но след няколко добри мача шансовете на Ливърпул не са по-малки от тези на Арсена, който също изостава на седем точки от Тотнъм.

6. Сър Алекс е несправедлив към Давид Де Хеа

Слуховете, че Сър Алекс търси заместник на Давид Де Хеа трудно се възприемат на фона на добрата игра на испанеца напоследък. Равенството срещу Тотнъм може и да се възприеме като загуба на две точки, а за главен виновник да се обвини Давид, но на кого да припишем спасяванията на Де Хеа преди това? Ако не беше добрата игра на футболиста, нямаше да говорим за никакво минимално преимущество на Юнайтед в 90-та минута.

7. Уигън е в беда

Уигън всяка година е нарочван за изпадане, но винаги се оказва на по-високо място от трите неудачника, поемащи към долния ешелон („латиксите" са единственият тим, който не е изпадал от Висшата лига на Англия). Този път обаче съдбата готви поредното изпитание за Уигън, което може да стане последно. Отборът на Мартинес се намира на предпоследно място в класирането, но по-лошото е, че докато останалите конкуренти трупат точки, Уигън загуби водещият си защитник. Травмата на Иван Рамирес, който вероятно няма да играе до края на сезона ще принуди мениджъра да започне да се оглежда за други бранители, но седмица преди края на зимния трансферен прозорец едва ли испанеца може да направи нещо. Уигън винаги е страдал от къса скамейка, но този път играта с трима в отбрана ще е равностойно на самоубийство.

Събитието на кръга: Разликата между Манчестър Юнайтед и Манчестър Сити намаля на 5 точки.

Герой на кръга: По два гола вкараха Де Гузман, Давид Силва и Стивън Флетчър, но особени почести заслужава Адам Ле Фондре, който влезе резерва в мача срещу Нюкасъл и обърна резултата.

Неудачник на кръга: Питер Одемвингие, който шест минути преди края на дербито на западен Мидландс лиши своя отбор от трите точки.

Тенденция на кръга: Ливърпул, както и в първия кръг отбеляза пет гола във вратата на Норич. Извън темата, но все пак свързана с мърсисайдци е, че „червените" вече имат толкова домакински победи, колкото при Далглиш през целия минал сезон.

Цифра на кръга: 23 точни подавания предшестваха втория гол на Давид Силва в мача с Манчестър Сити. Нападателят Майкъл Оуен отбеляза срещу Стоук своя 150-ти гол във Висшата лига на Англия.

Гол на кръга: Прекрасното попадение на Джордан Хендерсън срещу Норич.

 

  Сподели
181