Остарялата класика. Обзор на 22-ри кръг на Висшата лига


Н. Гавазов

Остарялата класика. Обзор на 22-ри кръг на Висшата лига

Поредният кръг във Висшата лига на Англия ни подари две гръмки противопоставяния. Въпреки факта, че съперниците на манчестърските клубове - Арсенал и Ливърпул не преживяват най-добрите си времена, мачовете съответно със Сити и Юнайтед приковаха вниманието на футболната общественост. Именно и върху тези двубои е нашият акцент, като разбира се няма да пропуснем и зашеметяващата победа на Челси на „Британия".


1. Сър Алекс няма нужда да знае мястото на Ливърпул в таблицата за класиране

Преди класиката в английския футбол наставникът на Манчестър Юнайтед Сър Алекс не пропусна възможността да се заяде със своя исторически съперник, заявявайки че не знае на кое място се намира в таблицата за класиране. Интервюто в The Telegraph си беше чиста проба съзнателна провокация от страна на шотландския специалист, тъй като едва ли наставника на „червените дяволи" не следи как се движат отборите във Висшата лига, а и да не го прави информацията по телевизията е толкова голяма, че няма кой да повярва на думите на Сър Алекс. Ливърпул не се хвана на уловката и си замълча, но по време на мача между двата тима се видя, че пропастта е голяма. Както може да бъде пропаст от 24 точки разлика след 22 изиграни мача.

Краят на срещата подари на феновете на мърсисайдци илюзията за спасение и както се очакваше Брендън Роджърс похвали играчите си. Няма съмнение, че промените, които наставника на Ливърпул направи оказаха благоприятно влияние върху действията на футболистите му, но всички видяха и какво се случи след час игра - Юнайтед спокойно можеше да вкара не два, а три, четири и дори пет гола, докато Ливърпул за всичкото това време отправи само един удар към вратата на съперника си. Карик, Кагава и Клевърли правеха каквото си искат с нерешителната средна линия на своя съперник, а Дани Уелбек макар и да не вкара гол всяваше хаос в защитните редици на гостите. Дуетът Видич - Фърдинанд пък прекрасно се справи с проблема Суарес. Да, резултатът е минимален, но превъзходството огромно.

2. Луис Суарес и Даниел Стъридж могат да играят заедно

Най-важният положителен момент в играта на Ливърпул на „Олд Трафорд" това е взаимодействието между Луис Суарес и новото попълнение Даниел Стъридж. Привличането на този нападател на Челси будеше съмнение сред футболната общественост на Мърсисайд и вероятно тези, които се съмняваха бяха в плен на изявите на Даниел в лондонския тим. Там обаче Стъридж игра на фланга, въпреки постоянното му мърморене, че иска да бъде в центъра, който обаче е зает от Торес, а вече и от Ба. Никой на „Стамфорд Бридж" не забеляза, че Даниел направи чудесен сезон под наем в Болтън, където бе на върха на атаката на Уондърърс. Така или иначе младият нападател е в Ливърпул, а очевидно това няма да притесни по никакъв начин Суарес, напротив - уругваецът обича да не е сам, чувствайки се по този начин напълно свободен да маневрира по всички фронтове на атаката.


3. Арсенал страда от липса на мускули

Манчестър Сити нямаше победа на „Емирейтс" от 1975 година, а през последните пет сезона „гражданите" дори не могат да вкарат гол тук. Този път обаче шампионите без никакъв проблем си прибраха трите точки, оставяйки на Венгер правото да обяснява поредните си лъжи. Ключов момент в срещата се оказа изгонването на Кошчелни, чието име предполагам е станало нарицателно за феновете на Арсенал. Защитникът загуби единоборството си с Джеко и се опита да спре босненеца с прийом от ръгбито Не вкараната дузпа не е толкова важна. По-важно е, че домакините трябваше да играят почти цял мач с човек по-малко и при тази ситуация се видя, че на хората на Арсен не достига физическа сила. Сити буквално сдави съперника си, особено в средата на терена и отбраната, където Гарсия и Компани бяха пълни господари. Още повече, че срещу тях беше бързия, но мек Тео, който стана жертва на мощните футболисти на противника. В този двубой имаше много единоборства, в резултат на което видяхме 6 жълти и 2 червени картона, 29 нарушения, а всичко това не е маниера на игра на хората на Венгер.

 


4. За Челси „Британия" не е страшен


През миналият сезон Стоук Сити превърна в истинска крепост домашния си стадион. В продължение на 17 поредни мача отборът на Тони Пюлис не допусна загуба. През сегашната кампания „грънчарите" останаха единственият отбор не само във Висшата лига, но и в останалите дивизии на Англия, който не допусна поражение на свой терен. Тук се опитаха да постигнат успех Манчестър Сити, Арсенал и Евертън, но не успяха.

Гостуването на Челси обаче се оказа различно от това, което очакваха специалистите. Лондончани дойдоха и обезкостиха своите съперници, доказвайки на всички, че магията на „Британия" не им действа. Гостите постигнаха впечатляваща победа с 4:0 и само за статистиката ще кажем, че толкова много голове Стоук не е допускал тук повече от пет години, а такова разгромно поражение „грънчарите" не са претърпявали от седем години. Освен това Челси стана първият отбор във Висшата лига, който вкарва гол на Бегович от далечна дистанция.


Събитието на кръга:

По-младите любители на футбола, които от няколко години следят Висшата лига вероятно си задават въпроса, защо на Острова по такъв начин се отнасят към мачовете между Манчестър Юнайтед и Ливърпул. Да, това са най-титулуваните британски отбора, а съперничеството е от цял век насам. Но вече четвърти сезон Ливърпул дори не се сеща за Шампионска лига, да не говорим и за титла. Що се отнася до „Олд Трафорд", последната победа тук е от времето когато в мърсисайдци бяха Аурелио и Досена, а мениджър бе сегашният наставник на Челси.

От дербито в неделя не трябваше да очакваме интрига, защото през този сезон Ливърпул няма победа над отбор от горната половина на таблицата, а за да надделееш над Юнайтед на собствения му стадион е необходимо да си много добър. „Мърсисайдци" не са и това се видя в първите 60 минути на мача когато можеха да получат 4-5 гола.

„Не знам на кое място са те докато не чух по новините. Честно казано, въобще не следя за отбори, които се намират в тази част на таблицата за класиране", заяви Сър Алекс преди мача.

Лично аз не вярвам на тези думи на шотландеца. Той живо се интересува от всичко, което се случва в английския футбол, не само във Висшата лига, а и в долните дивизии. Просто старата любов, както и ненавист не хваща ръжда. Вероятно Сър Алекс получава неописуемо удоволствие, гледайки надолу в таблицата за класиране, където заклетият противник се размотава...

Така или иначе, по стара традиция няма как да не определим мача на „Олд Трафорд" като главното събитие на кръга. А какво се случи в него всеки е запознат много добре.


Герой на кръга:

Челси, който не се повлия от магията на „Британия Стейдиъм" и помете Стоук Сити с 4:0. Ще добавим, че последното поражение на „грънчарите" тук се състоя през февруари 2012 година.


Неудачникът на кръга:

Джонатан Уолтърс (Стоук Сити), който срещу Челси направи дубъл в собствената си врата, а за десерт не вкара дузпа.


Тенденция на кръга:

Само три мача завършиха с нулеви равенства. Едното е КПР - Тотнъм. Ако за Реднап това е типична история - отборите, които той оглавяваше за постигали 60 пъти 0:0(!), то за рейнджърите това е първият такъв резултат от септември 2011 година. По-важното обаче бе домакините от „Лофтус Роуд" да изпълнят мисията си и те го направиха до съвършенство - не загубиха.


Цифра на кръга: Полузащитникът на Фулъм Гиоргиос Карагунис стана автор на 600-то попадения в сегашния сезон.


Гол на кръга: Попадението на Еден Азар във вратата на Бегович.

 

  Сподели
201