Бомбата на Шон. Обзор на 21-ви кръг на Висшата лига


Н. Гавазов

Бомбата на Шон. Обзор на 21-ви кръг на Висшата лига

Първият кръг на Висшата лига на Англия за 2013 година не беше толкова ярък, както предходния, но ни подари гръмка сензация с вкус на истинско чудо, лиши от точки последните желаещи да преодолеят празничния маратон без загуби, а също така показа на няколко клуба каква работа трябва да свършат през зимния трансферен прозорец. За всичко по-горе и не само това в традиционният обзор на кръга във Висшата лига на Англия.

1. Чудеса се случват

Вероятно заради новогодишната аура, а може би и заради ротациите на Бенитес, но в 21-я кръг се случи чудо - намиращият се на последното място в класирането КПР сензационно победи на „Стамфорд Бридж" не кой да е, а Челси. Победи го непонятно, без да проявява някакви кой-знае какви спиращи дъха качества, освен успешната игра на гостите в отбрана и реализация на единствения голов момент който дойде в момент, когато Челси вече нямаше време за това да организира качествен финален щурм. Звездите в този ден бяха благосклонни към Хари Реднап, който осъществи успешна смяна в лицето на неубедителния в последните срещи Райт-Филипс. КПР изглеждаше ужасни срещу УБА и Ливърпул, но успя да победи отбора, който изглеждаше най-добре по време на празничния маратон.

2. Никой не напусна „празничната маса" без загуба на точки

Четири кръга се изиграха в периода 22 декември - 01 януари - футболно безумие, присъщо за Англия и най-силното първенство на планетата. Сегашният сезон ще бъде запомнен с това, че нито един отбор не излезе от този маратон с пълен актив. В 21-я кръг Челси и Арсенал загубиха точки и по такъв начин направиха Манчестър Юнайтед и Тотнъм най-щастливите отбори в този период. Най-лоши резултати показа Астън Вила, а КПР също се беше запътил в тази посока, но по-горе вече говорихме за чудото. На практика всички мениджъри извършиха ротации на съставите си, а голямото количество разгроми и резултатни мачове се обяснява с умората в играчите.

3. Добрата форма на Суарес е залог за успех на Ливърпул

15 гола на Луис Суарес през сегашната кампания на Ливърпул са на практика половината попадения на отбора. В последните си две срещи уругваецът се разписа четири пъти и изведе мърсисайдци от цикъла победа-поражение. В последните си два мача Ливърпул постигна класически успехи, а залог за високата резултатност на Суарес стана и доброто му взаимодействие със Стивън Джерард. Суарес обаче не само се отчете с голмайсторските си умения, а в две от попаденията във вратата на Съндърланд той записа асистенци, замесвайки се във всички голове срещу „черните котки". Разбира се, зависимостта на Ливърпул от Суарес прави тима уязвим, но пристигането пък на Даниел Стъридж ще помогне да се разнообразят атакуващите варианти пред Брендън Роджърс.

4. Саутхемптън се нуждае от нов вратар

Найджъл Адкинс събра добър колектив от атакуващи полузащитници и нападатели, което дава възможност на „светците" да се борят за елитния си статут, вкарвайки голове. Вероятно Саутхемптън ще остане в Премиършип, но само ако добрата игра отпред бъде подкрепена с надеждна отбрана. Голямото количество допуснати голове е свързано също така с отсъствието на надежден страж. Адкинс е заложил на ветерани между гредите - Артур Боруц и Келвин Дейвис, а също така и на 21-годишният аржентинец Хаганига. По всичко изглежда, че наставникът на Саутхемптън ще трябва да поработи върху намирането на добър вратар през зимата. Вероятно това може да е Шей Гивън от Вила или Томас Соренсен от Стоук Сити. Най-цобре е Брад Фридъл, но ако Кудични си тръгне едва ли Вилаш-Боаш ще пусне американеца. Така или иначе, Адкинсън има работа на трансферния прозорец.

5. Алън Пардю не трябва да става жертва на обстоятелствата

Девет поражения в 11 мача е нещо ужасно и това призна лично Алън Пардю. Дейвид Мойс каза, че клуба от Свероизтока се намира в „легнало положение" и мястото му в таблицата за класиране не отговаря на класата а играчите. За случващото се в Нюкасъл обаче има обективни причини. Вероятно Майк Ашли ще разбере, че отсъствието на реални подкрепления през лятото, епидемията от травми и участието в Лига Европа си дава отражение. Едва ли собственикът на „свраките" мисли за уволнение на Пардю, но по-важно е да помисли за подсилване на тима.


Събитието на кръга:

Удържайки своята първа за последните 27 години победа на „Стамфорд Бридж", Куинс Парк Рейнджърс спря набралият добър ход Челси, а Шон Райт-Филипс напомни на футболния свят за своето съществуване, но по-важното е, че даде надежди на феновете на КПР. За любителите на статистиката ще кажем, че това е първата победа на Хари реднап на „Стамфорд Бридж" за последните 14 години, първият успех на Рейнджърс от ноември 2011 година и първият гол на Шон за последните 969 дни.

Герой на кръга:

Лейтън Бейнс поне три пъти бе близо до това да порази вратата на Тим Крул, но го направи един път, а пушечният му изстрел ни напомни за шедьоврите на Ерик Кантона и Пол Гаскойн. Този удар помогна на Евертън да направи обрат в мача и причини десета загуба на Нюкасъл в последните 13 срещи на тима - с тези темпове „свраките" трябва да започнат да се готвят за загуба на мястото си в английския елит.

Димитър Бербатов със своята ярка игра помогна на Фулъм да постигне победа на изключително негостоприемен стадион. Показател за доброто представяне на българина е факта, че след края на срещата Стив Кларк поздрави Бербатов.


Неудачникът на кръга: Челси


Тенденция на кръга:

Новогодишният подарък за Стоук Сити ще бъде факта, че през този сезон „грънчарите" повече няма да пътуват до „Етихад Стеидиъм". В последните си пет домакинства срещу Стоук Манчестър Сити отбеляза 14 гола без да получи нито един. Освен това, последните десет мача между тези два отбора на „Етихед" завършиха с 10 победи за „гражданите".

„Манчестър Сити игра много добре. Колко добре? Около 220 милиона паунда", заяви след двубоя Тони Пюлис.


Цифра на кръга: Евертън стана първият в историята на Висшата лига отбор, който вкарва в чуждата врата и позволява на противника също да бележи гол в 16 поредни мача.

Гол на кръга: Техничният гол на Ван Перси срещу Уигън; стремителната атака на Ливърпул, елегантно завършена от Стърлинг.

 

 

  Сподели
246