Театрално представление. Обзор на 19-ти кръг на Висшата лига на Англия


Н. Гавазов

Театрално представление. Обзор на 19-ти кръг на Висшата лига на Англия

Кръгът, който се състоя по традиция в Boxing Day не бе пълен - мачът между Асренал и Уест Хем не се състоя заради стачка на работниците от метрото. Но той не бе скучен и беден откъм събития. Видяхме един великолепен Гарет Бейл, разбрахме също така, че Манчини няма намерение повече да пътува до Съндърланд, а Ливърпул научи, че Стоук Сити не е само мускули. За мача Юнайтед - Нюкасъл е необходимо да се напише отделен материал, но само ще добавим, че "Театъра на мечтите"стана свидетел на поредното представление.

1. Гарет Бейл е навсякъде и Тотнъм побеждава

Първото полувреме на срещата Астън Вила - Тотнъм напомняше улица с еднопосочно движение. Особено поразяващо беше количеството на корнерите, които изпълни тима от Лондон. Рекордът на Висшата лига принадлежи на Портсмут, който през сезон 2006/07 в мач срещу Фулъм изпълни 20 ъглови удара. „Шпорите" само през първото полувреме на „Вила Парк" изпълниха 15 корнера. Гостите атакуваха мощно, широко, но много предсказуемо и защитниците на бирмингамци се справиха с натиска.

Всичко се измени след почивката: Дефо откри резултата, след което Гарет направи хеттрик. Първият подобен успех ма уелския национал в шампионата го направи главен герой на мача и на кръга, но работата не е само в головете, а в това, че със своята игра Бейл след почивката постави пред съперника толкова много въпроси, че те нямаше как да бъдат решени наведнъж.

Преди почивката Гарет също дълбаеше отбраната на Вила, но играта му на левия фланг не се увенча с успех. През второто полувреме Бейл започна да играе по целия терен и именно тогава младия тим на Пол Ламбърт рухна, претърпявайки второ поредно голямо поражение.

2. Манчестър Сити се чувства неуютно в Съндърланд.

„През следващия сезон ние въобще няма да ходим в Съндърланд", заяви Манчини след мача срещу „черните котки". Получи се едно и също - както и да играе Сити под ръководството на италианеца, на „Стейдиъм ъф Лайт" „гражданите" постоянно губят. През март 2010 година в своя първи мач тук, Сити се спаси от загубата с гол на Адам Джонсън в 90-та минута. Следващите три визити, включително и последната завършиха неутешително за манчестърския тим, а забележителното е, че в предишните два мача домакините вкарваха победното си попадение в 90-та минута. Този път гостите бяха огорчени в началото на второто полувреме от своя бивш играч Адам Джонсън и не успяха да реагират.

След мача Манчини се оплака от недобри действия в атака в последните срещи. Ако наставника на Сити прави намеци за покупка на нови футболисти, този път собствениците на клуба ще останат глухи към воплите му.

3. Юнайтед се връща към миналото

Давид де Хеа е най-добрият вратар по количество на спасените удари. По вратата на Юнайтед съперниците стрелят повече, отколкото по вратата на КПР, а отбраната на „червените дяволи" е 12-та през този сезон. Който види тези несъвършенства на лидера, той ще каже, че това е най-слабият отбор воден някога от Сър Алекс. Но някои могат да видят в това и връщане към времената, когато Юнайтед все още не беше безапелационен гранд и все още изкачваше върха, на който се намира сега. Тогава, през първата половина на 90-те имаше немалко мачове, в които „дяволите" вкарваха много голове и получаваха не малко от съперниците си и победата в мача отиваше ту в единия тим, ту в другия.

Когато само за първата част от сезона имаш пет успеха с резултат 3:2 и два пъти с 4:3, няма как да не се тревожиш. Но изглежда, че Сър Алекс повече е възхитен от силата на духа на своите възпитаници, които три пъти бяха догонващи в двубоя с Нюкасъл и можеха да получат четвърти гол, но в крайна сметка постигнаха победа, увеличавайки разликата от своите съграждани на седем точки.

4. Нюкасъл има комплекс на аутсайдер

През миналия сезон отборът на Алан Пардю се къпеше в слава и внимание от страна на специалисти и медии. Сега обаче нещата не се развиват по най-добрия начин за „свраките" - травмите и недобрата форма на някои изпълнители пречат на Нюкасъл да демонстрира миналогодишния футбол. Нарушени са не само връзките в тима, а цялата структура на отбора. Година по-рано нямаше да видим грешки като тези, които се правят през сегашния сезон.

Всичко това се отразява върху психологията на тима. Нюкасъл в миналия сезон разгроми Юнайтед с 3:0, надигравайки фаворита тактически, а като гост съумя да избегне поражението. Сега „свраките" бяха пометени у дома си, а при гостуването си на „червените дяволи" три пъти повеждаха в резултата и накрая загубиха. Това е характерно за аутсайдерите, които идват на „Олд Трафорд". Моите уважения към феновете на този отбор, но точно това сега се случва с Нюкасъл, защото те получиха много от Юнайтед и за това, че не успяха да се възползват могат да винят само себе си.


Събитието на кръга:

Висшата лига измина половината от своя път и основната характеристика, която може да направим са драматичните обрати на лидера: повече от половината точки на (24 от 46) на Юнайтед са в мачове, в които хората на Сър Алекс отстъпваха в резултата. Срещу Нюкасъл „червените дяволи" дадоха поредното безумно представление на „Олд Трафорд", позволявайки на противника си три пъти да повежда в резултата и три пъти да изравнява. Спектакълът на „Театъра на мечтите" достигна своя катарзис в последната минута на основното време благодарение на решаващия гол на Чичарито, заедно с новините от Съндърланд, където Манчестър Сити безславно загуби.

Герой на кръга:

Гарет Бейл, който в Деня на подаръците поднесе на себе си и на феновете на „шпорите" хеттрик, а негова жертва стана нещастният Астън Вила, пропускайки в последните си два мача общо 12 гола.


Неудачникът на кръга:

„Стейдиъм ъф Лайт" продължава да бъде лошо място за Манчестър Сити. Тимът на Роберто Манчини за трети пореден път претърпя поражение тук. „Гражданите" изчерпаха резерва си от късмет и с „черните котки" не ги спаси дори връзката Агуеро - Тевес. Победата на Съндърланд донесе бившия футболист на „гражданите" Адам Джонсън, който в 53-та минута вкара единственият гол в мача.


Тенденция на кръга:

Манчестър Юнайтед най-добре от всички отбори играе в Деня на подаръците: отборът е спечелил 15 от 18 мача, които са се състояли на 26 декември. Само един път е губел Юнайтед - през 2002 година.

Димитър Бербатов успешно играе в седмицата преди Нова година: българинът е вкарал 15 гола в 12 мача, които са се състояли между 26 и 31 декември.

Цифра на кръга:

500 мача във Висшата лига проведе полузащитника на Евертън Фил Невил.


Гол на кръга:

Прекрасният удар на Хуан Мата, който донесе победата на Челси.


Интересният футбол:

- Фил Невил е едва седмият играч в цялата история на Висшата лига на Англия, който проведе 500 мача! Останалите шест са Райън Гигс, Гари Спийд, Франк Лампард, Сол Кембъл, Дейвид Джеймс и Емил Хески.

- През този сезон Юнайтед загуби 2 от 7 мача, когато Гигс и Скоулс започнаха като титуляри.

- 24 от своите 46 точки Юнайтед спечели, губейки преди това в резултата. Само два тима успяха да съберат повече точки след обрати - Нюкасъл (34 т. през сезон 2001/02) и УБА (27 т. през сезон 2010/11).

- Ван Перси продължава головите си подвизи: на негова сметка има 61 попадения в последните 74 мача в рамките на Висшата лига.

- Лидер сред вратарите по спасени топки е Давид де Хеа. Средно на мач испанецът спасява 4.45 пъти своята врата.

- Мачовете с Евертън не са никак скучни - в 16 поредни мача ливърпулци вкарват голове и в 14 поредни мача пропускат.

- Астън Вила повтори „рекорда" на Висшата лига по допуснати голове (12) в два поредни мача.

- Дузпата на Стивън Джерард стана едва петата за цялата история на Висшата лига, която беше вкарана в първите 2 минути.

- Хуан Мата вече вкара повече голове (7), отколкото за целия минал сезон.

 

  Сподели
186