Мосю Венгер, оглуп*хте ли?


Н. Гавазов

Мосю Венгер, оглуп*хте ли?

„Ние ще бъдем на трансферния пазар, но ще действаме само в случай, ако намерим играч, който реално ще подсили нашия и без това много добър състав", тези думи на Асрен Венгер цитира Daily Mail преди два дни, а те се появиха и в няколко други издания - по една или друга форма, но смисъла е един и същ - много е вероятно френският специалист да не купи никого през зимата - за подобно развитие на нещата аз предположих в началото на този месец, а и предполагам, че голяма част от феновете на лондонския тим споделят мислите ми.

Моите уважения към Арсенал, който е част от Висшата лига на Англия и който през годините стана един от факторите Премиършип не само да се превърне в най-силното първенство на планетата, но и най-популярното. Но искам да напомня на привържениците на клуба, че през този сезон „и без това много добрия състав" загуби от Братфорд, Суонзи, Норич и Олимпиакос, а нека не говорим за Челси, Шалке 04 и Манчестър Юнайтед. „и без това много добрия състав" изостава от лидера на 16 точки и се намира в борба за топ 4 със скромните Евертън, УБА и Стоук Сити. Освен това „и без това много добрия състав" предстои да изиграе два мача с водача в Бундеслигата и финалиста в миналогодишното издание на Шампионска лига. Много ми е интересно, как ще се представи „и без това много добрия състав" през останалата част от сезона и какво мислят феновете на тима по въпроса?

Не за първа година Венгер не иска да подпише с нови играчи през зимата. Миналата година той по същия начин разказваше приказки за „фантастични играчи": „ Не планирам нищо за януари. Имам голям отбор, но ако все пак някой почука на вратата и ми предложи фантастичен играч, аз няма да се откажа от него. Ако нямаме контузени футболисти, ще се справим", цитира Венгер Daily Mirror от 03.12.2012г. А след това стана така, че за реванша срещу Милан в състава на Венгер останаха само двама полузащитника и французина пусна в игра шест нападателя.

Нека предположим, че основния състав на Арсенал е наистина много добър и може да се сражава за всички трофеи (да забравим отпадането от Купата на Лигата). Какъв обаче е резерва на „артилеристите", ако махнем 11-те най-добри? Поглеждаме към пейката и какво да видим: Маноне, Дженкс, Джуру, Сантос, Диаби, Коклен, Жервиньо, Рамзи и Жиру. И какво се получава на практика? Никаква ротация не може да бъде направена заради слабия резерв, който има Арсенал, а това води постоянно до контузени футболисти, защото им се налага два пъти в седмицата да получават удари по краката.

ОК, Арсен, ти не купуваш звезди, ти ги правиш и продължаваш да бъдеш истински фокусник, постоянно заблуждавайки със сладки приказки привържениците на тима. Но, ако искаш Арсенал да бъде боеспособен отбор, конкурент на лидерите (не е ли странно, че до неотдавна Арсенал също бе лидер) във Висшата лига и европейски гранд, просто трябва да попълниш тима си с поне трима нови футболисти през зимата. Не толкова, за да се подсили отбора, но и за да се повдигне духа на играчите и да се поуспокоят поне малко феновете на тима, които лично аз смятам за най-издръжливите и възпитани в Англия. Ако това не се случи, единственото, което ми остава да кажа (с риск да си навлека гнева на верните привърженици на Венгер) е „Мосю, Венгер, оглупяхте ли? Фокусите ви вече не вървят".

 

  Сподели
197