Първата победа на КПР. Обзор на 17-ти кръг във Висшата лига


Н. Гавазов

Първата победа на КПР. Обзор на 17-ти кръг във Висшата лига

Куинс Парк Рейнджърс спечели първите си три точки, носейки удовлетворение на собственика на клуба, но не и на мениджъра на тима, двата манчестърски гранда се справиха с представителите на английския футболен север и продължават да спорят за това кой е по-достоен да бъде начело в класирането на Висшата лига на Англия, а Арсенал и Рединг отново си устроиха престрелка на „Мадейски", но сега с по-предсказуем резултата. За всичко това и не само - в традиционния обзор на кръга от английската Висша лига.

 

1. Тони Фернандес трябва да иска повече

Оказва се, че собственикът на КПР е много скромен човек. „Всичко, което аз искам на Коледа е три точки" - това са думи на Тони Фернандес след първата победа на КПР в шампионата на Премиършип. Това мнение обаче едва ли се споделя от Хари Реднап, който няма никакво намерение да спира дотук, тъй като неговият коледен подарък ще бъде даден едва в края на сезона и то само в случай, че „опитната лисица" успее да запази елитният статут на КПР.


2. Тотнъм подобри концентрацията си

Ако през сегашния сезон срещите не бяха по 90 минути, а само 80, то лидер в класирането нямаше да е Манчестър Юнайтед, а лондонския Тотнъм, който до мача със Суонзи повече от всеки един отбор беше загубил точки в последните десет минути - заради недостатъчна физическа подготовка или заради проблеми с концентрацията, а може и заради някаква друга причина. Така например дойдоха поражението от Евертън и изпускането на победите срещу Норич и УБА.

И ето го мача със Суонзи. „Шпорите" не само не допуснаха гол, но вкараха в последните 15 минути. Всъщност Андре Вилаш-Боаш обясни ситуацията: „Стимулирах концентрацията в последните минути. По време на тренировки най-трудните упражнения давах в края на заниманията, с което показах на играчите, че в това се състои техния проблем". Не знаем как ще е по-нататък, но срещу Суонзи „шпорите" не предоставиха на лебедите нито един шанс, а точността на подаванията на лондончани беше невероятна - 91.5 %, което е най-добрият показател за последните пет сезона във Висшата лига на Англия!

 

3. Пол Ламберт се намира по-близо до целите си, отколкото Брендън Роджърс

Пол Ламберт и Брендън Роджърс синхронно пристигнаха във Висшата лига и синхронно смениха клубовете си през лятото, захващайки се с много трудни задачи - връщайки към живот на някога страшните, но загубилите своите лица Астън Вила и Ливърпул. И двамата специалисти са представители на новата треньорска вълна, но методите им на работа и постигнатите цели ги отличават.

 

Роджърс залага на една и съща предсказуема схема и на един стил, който при правилен подбор на играчите трябва да изведе Ливърпул на ново равнище. Ламбърт, напротив, както и в Норич създава отбор- хамелеон, в който няма незаменими детайли, а тактическата грамотност на играчите и тяхната управляемост позволява леко да се настройват към всеки съперник. Поради това беше много интересно да се наблюдава срещата между двамата представители на новата треньорска вълна.

Вила се намира след Ливърпул, но нека не забравяме за неравните стартови условия на Ламбърт и Роджърс и разликата в трансферните възможности на двата клуба. Сега обаче бирмингамци изглеждат много по-перспективно и организирано, отколкото Ливърпул и победата на Пол потвърждава това. Не стига, че шотландеца е събрал най-младия състав във Висшата лига, но неговите възпитаници са много по-управляеми, отколкото изморените и инертни играчи на Ливърпул. Ясно е, че методиката на работа на Роджърс изисква идеално подбран и обигран състав, което при „червените" го няма, докато строителството на отбора в Бирмингам протича много по-ефективно. На всичкото отгоре Вила не зависи от един играч, както мърсисайдци от Суарес, така че засега Ламбърт е по-близо от Роджърс до постигането на своите цели, а това не е добра новина за феновете на Ливърпул.


4. Головете на Агуеро водят до победи на Сити

Интересна статистика са забелязали британските колеги - ако Агуеро вкара гол за Сити, огромна е вероятността неговият отбор да победи. Никой не знае на какво се дължи това, но е факт в 19 от 20 случая (един път мача завършва наравно). В десетата минута срещу Нюкасъл Агуеро отбеляза гол, което статистически погледнато означаваше, че шампионите могат да се поотпуснат и да докарат срещата до победен край в спокойно темпо и без да се напрягат много. Но хората на Манчини не тръгнаха по този път и продължиха да показват добър футбол и да доминират над своя противник. Още през първото полувреме „гражданите" можеха да отбележат няколко гола на своите домакини, но не го направиха и само чудото спаси „свраките". След почивката Нюкасъл излезе по-мотивиран, но така или иначе възпитаниците на Пардю до последни съдийски сигнал бяха догонващи в резултата. Това беше най-добрия мач на Сити от началото на сезона. Дали отпадането от евротурнирите няма да се отрази положително на отбора и сега „гражданите" да хвърлят всички сили в борбата си за защита на титлата? Което само може да зарадва любителите на английския футбол и още един път да затвърди мнението, че Премиършип е най-оспорвания и силен шампионат в света.

 

Събитието на кръга: Докато Челси губеше Световното клубно първенство, лидерите във Висшата лига на Англия запазиха диспозицията, която се създаде в миналия кръг. Манчестър Сити победи като гост достойно съпротивляващия се Нюкасъл, като Манчини заложи на изпитаната връзка Агуеро - Тевес. Манчестър Юнайтед от своя страна постигна по-леко своя успех и тук също имаме перспективна връзка: нападението на „червените дяволи" при Ван Перси - Рууни изглежда много страховито.

Герой на кръга: „В живота си не съм виждал подобно майсторство - той просто плаши", заяви Хари Реднап по отношение на мароканеца Адел Таарабат. Дубълът на нападателя срещу Фулъм донесе първа победа на КПР и радост в очите на собственика Тони Фернандес.

 

Неудачникът на кръга: Брендън Роджърс, който преди мача с Астън Вила заяви, че отборът му се е прицелил не в топ 4, а във второто място в класирането. Няма как да не се пошегуваме с наставника на Ливърпул: второ място в таблицата за феърплей? Или второ място в Мърсисайд?

Изненадата на кръга: Победата на Астън Вила на „Анфийлд". За последно „червените" бяха получили три гола тук преди три години. И тук свършва изненадата, защото последният отбор, който направи това през август 2009 е имено Вила. 

Тенденцията на кръга: Нападателят на Тотнъм Джърмейн Дефоу не може да вкара гол, ако на терена се намира Емануел Адебайор. Англичанинът има 9 гола на своята сметка, но статистиката показва, че той поразява вратата на съперника само в отсъствието на тогоазеца.

Цифра на кръга: Попадението на Джонс в мача Стоук Сити - Евертън стана 1000-ят гол допуснат от „карамелите" във Висшата лига на Англия.

Гол на кръга: Попадението на Том Клевърли, заради което полузащитникът бе сравнен с Бекъм.

Интересният футбол:

- Робин ван Перси явно е решил проблема със своите травми: той е излязъл на терена 65 пъти подред. Предишният рекорд на холандеца е 14 срещи (от май до ноември 2009 година).

- 3.94 гола е средната резултатност на мачовете с участието на Манчестър Юнайтед във вътрешното първенство. Единствено Барселона в Европа има по-голям показател - 4.50!

- Играчите Стоук Сити имат вече 8 „сухи" мрежи, което е два пъти повече от Барсеона.

- Арсенал нанесе 13 удара срещу Рединг, което е рекорд във Висшата лига. Това не е изненада, тъй като никой в Европа не позволява да му бъдат отправени толкова много удари, както тима от „Мадейски" (306 от началото на сезона).

- Любимият отбор на Джерард е Астън Вила. През уикенда Стиви вкара своя десети гол срещу бирмингамци (англичанинът на нито един тим не е вкарвал такова количество попадения).

- 7 от 13 жълти картона на Суарес са показани за недисциплинирано поведение.

- 2.56 гола е средната резултатност в мачовете от Висшата лига в неделя. В събота тя е 2.95.

 

  Сподели
167