Червеният реванш. Обзор на 16-ти кръг във Висшата лига


Н. Гавазов

Червеният реванш. Обзор на 16-ти кръг във Висшата лига

Поредният кръг в английската Висша лига премина под знака на дербито в Манчестър, което в последно време по своята мащабност прехвърли рамките на един град. Сега този мач, който смело може да кажем, че се превръща в едно от емблематичните дербита на Европа е изключително важен за титлата в Англия. Но 16-я кръг на Премиършип няма да бъде запомнен само с двубоя на „Етихад", защото както винаги и по другите стадиони се случиха вълнуващи неща.


1. Защо Робин ван Перси струва 24 милиона паунда

Ако Робин ван Перси беше останал в Арсенал, то през лятото на 2013 година щеше да напусне „Емирейтс" като свободен агент. При тази ситуация Арсенал се принуди да продаде своя лидер и капитан. Подобен ход означава сделката да се осъществи при занижени цени, но изненадващо за мнозина, Манчестър Юнайтед заплати за почти свободния агент 24 милиона паунда. Много специалисти се зачудиха какви ги върши Сър Алекс, още повече, че „червените дяволи" разполагат с Уейн Рууни, прогресиращия Дани Уелбек и все още вкарващият голове Хавиер Ернандес. Но Робин оправда парите си. Това не са само голове от негова страна, но важни голове. Попадението му във втората минута на допълнителното време може да се смята лошо стечение на обстоятелствата (Насри наруши игровата дисциплина малко преди удара) за Сити, но това пък донесе победата на Юнайтед.

2. Манчини отново сбърка

От началото на сезона италианският специалист взема решения, които струваха участието на отбора в Шампионска лига и първото място във Висшата лига на Англия. Разполагайки под ръка с едни от най-добрите футболисти в света, Манчини явно не знае по какъв начин да ги използва. Как да си обясним появата на Марио Балотели в стартовия състав на „гражданите" в неделя? Италианецът започна шест пъти като титуляр от началото на сезона и вкара само един гол! В такъв важен мач да оставиш на пейката Карлос Тевес и да заложиш на играч, който не се намира в добра форма е странно решение. Може би мениджърът се е надявал на спомените си от миналата година когато Агуеро и Балотели матираха отбраната на Юнайтед, но сега Марио се превърна в лесна плячка за своите противници след почивката беше заменен.

3. Симулантите се увеличават

В края на последния брой на популярното шоу Match of the Day 2 беше показано любопитно видео под името „Тогава и сега". Събитията от историята на английския футбол се смесваха с кадри от последните кръгове на Висшата лига и много забавно беше да се види колко си контрастира падането на сегашните „делфини" от най-малко съприкосновение и твърдо държащите се на краката си някогашни футболисти, които бяха идоли на подрастващите. Мениджърът на Стоук Сити Тони Пюлис отдавна иска симулантите да бъдат наказвани жестоко и вероятно специалистът е прав, защото един от принципите в английския футбол е мъжественият характер на играта. През уикенда УБА се държеше много добре срещу Арсенал, който впечатли с двата си гола от дузпи. Преди втората дузпа правилата бяха нарушени и грешката е изцяло на рефера, а при втората Санти Касорла изигра по най-блестящия начин положението, показвайки високо театрално майсторство, достойно да съперничи на цяла плеяда съвременни футболни артисти като Бускетс и Ко. Това, че Касорла е испанец не му дава право да прилага номерата от Ла Лига по терените на Висшата лига на Англия.

4. Други бягат заради Фернандо Торес

Когато Фернандо се появи в Англия, той много бързо се вписа в играта на Ливърпул. Благодарение на своята скорост, тогавашният отбор на Бенитес получи своя последен детайл за контраатакуващ стил на игра. Джерард или Алонсо бързо подаваха далеч напред, след което Торес или бягаше към вратата или овладявайки топката очакваше включване в атаката на съотборниците си. Но травмите, които сполетяха Торес дадоха своето отражение и постепенно испанеца намали своята скорост. През този сезон Фернандо продължава да отстъпва по скорост на предишния играч, което не е останало незабелязано от Бенитес и новият мениджър на Челси е решил задачата много елементарно: тримата полузащитника бягат вместо Торес. В последните си два мача „сините" с успех използваха тактиката на бързите подавания напред, но тичането се изпълнява от тримата атакуващи полузащитници, докато Торес изчаква в дълбочина и от втора линия нахлува в наказателното поле на противника. Именно така той отбеляза първите си голове от два месеца насам, случилото се дава надежди за завръщане на  почти стария Торес. 

Събитието на кръга: Надеждите на Роберто Манчинии и феновете на Сити за повторение на финала на миналия сезон, когато „гражданите" излязоха на лидерска позиция след манчестърското дерби не се оправдаха: този път Манчестър е червен. Разбира се, през миналата година хората на Манчини успяха да наваксат разликата от осем точки, но сега нещата изглежда, че ще са по-трудни.

 

Герой на кръга: Робин ван Перси, който вкара победния гол за Юнайтед срещу Манчестър Сити. Тук обаче ще поставим и откритието на сезона Мичу, който оформи дубъл за Суонзи Сиси и с 12 гола оглавява класирането сред голмайсторите.

Неудачникът на кръга: Неадекватното съдийство на Майк Джоунс в мача Арсенал - УБА. Реферът отсъди две дузпи, които донесоха трите точки на „артилеристите" и накараха Венгер отново да говори за титлата. В 26-та минута Санти Касорла успя да убеди рефера, че срещу него са нарушени правилата и дузпата беше реализирана от Артета. Право на 11-метров наказателен удар имаха и гостите заради играта с ръка на Мертезакер, но Джоунс си затвори очите. Тук ще добавим, че и втората дузпа беше много спорна, тъй като преди нея имаше нарушение, което Майк подмина.

Изненадата на кръга: Двата гола на Торес срещу Съндърланд

Тенденцията на кръга: КПР за трети пореден път завършва наравно. Другата тенденция е свързана с Евертън. „Карамелите" за пореден път победиха, след като преди това губеха в резултата. Този път Тотнъм допусна грешката да вкара пръв.

Цифра на кръга: 12 гола са допуснали до този момент защитниците на Стоук Сити, демонстрирайки най-добри показатели в отбрана.

Гол на кръга: Попадението на Хатем Бен Арфа във вратата на Фулъм.

Интересният футбол:

- За последните 4 сезона никой в Европа не е прекарвал повече време на терена, отколкото железния Лейтън Бейнс ( 11 070 мн). Вратарите не се броят.

- Фернандо Торес вкара гол след 12 часа и 30 минути суша.

- В своята история Норич само 4 пъти е отбелязвал 3 гола като гост. Преди уикенда „канарчетата" за последно го бяха направили през септември 1993 година!

- Никой във Висшата лига не е допускал повече голове през второто полувреме, отколкото Рединг.

- Тотнъм е лидер във Висшата лига по допуснати голове в последните 15 минути на срещите - 10 пъти „шпорите" са вадили топката от вратата си след 75-та минута.

- Роберд Снодграс е единственият, който през този сезон записва две асистенции и гол.

- През уикенда беше сложен край на серията на Манчестър Сити от 37 мача без загуба у дома. Преди сблъсъка с Юнайтед „гражданите" бяха губили за последно на 20 декември 2010 година.

- Манчестър Юнайтед е единственият отбор в Европа, който все още не е постигал равенство!

- Тотнъм за първи път търпи поражение когато в състава се намира Муса Дембеле.

 

  Сподели
175